• Головна
  • Доля історичної вілли “Люсія” у Львові: що відомо станом на нині
13:22, 15 вересня 2018 р.

Доля історичної вілли “Люсія” у Львові: що відомо станом на нині

Доля історичної вілли “Люсія” у Львові: що відомо станом на нині

Уже декілька років поспіль увага громадськості загострилася на долі будинку по вул. Свєнціцького, 16 у Львові. Історична вілла “Люсія”, споруджена наприкінці 19 століття, руйнується на очах та ризикує перетворитися на багатоповерхівку. І поки триває судова тяганина між її власниками та Львівською міськрадою, незрозуміло, що буде з будинком надалі. Сайт 032.ua зібрав усю наявну інформацію про віллу, щоб трохи прояснити ситуацію.

(На фото: вілла, станом на лютий 2018 року)

Чому вілла Люсія важлива?

Як розповіла у коментарі для 032.ua львівська художниця, дослідниця Львова, доцент кафедри дизайну та основ архітектури і кафедри містобудування Національного університету "Львівська політехніка" Тетяна Казанцева, вілла на вулиці Свєнціцького, 16 (раніше - Dwernickiego) є надзвичайно цінним об’єктом.

Збудована вона у проміжному стилі між історизмом, сецесією та модерном у 1895 - 1896 роках фірмою Івана Левинського (який відомий спорудженням будівлі залізничного вокзалу, готелю “Жорж”, єврейської лікарні та багатьох вілл по Львову) за проектом архітектора Івана Долинського.

Зі слів Тетяни Казанцевої, зазвичай, у стилі історизму будували чиншові (прибуткові) будинки на декілька квартир; у них зустрічались повторювані елементи з різних стилів. Але у цьому ж стилі збудовано й низку видатних львівських споруд, наприклад, Оперний театр та “Львівську політехніку”. Вирізняється і вілла на вулиці Свєнціцького, 16, яка є провісником нового стилю на початку 20 століття - модерну. Свідченням цьому були, зокрема, гарні дерев’яні елементи, виконані з якісного та міцного дерева.

Доля історичної вілли “Люсія” у Львові: що відомо станом на нині, фото-1

(Як мала би повноцінно мала виглядати вілла, замальовка Тетяни Казанцевої)

У грудні 2017 року ці елементи були свідомо зрізані людською рукою (див. фото), хоч і збереглися краще, ніж у інших подібних віллах на вулицях Чупринки і Котляревського чи навіть у віллі Долинського неподалік, що на вул. Лемика. Дерев’яні конструкції, зі слів дослідниці, були не лише головною естетичною принадою вілли, але й мали конструктивну цінність.

(Зрізані дерев'яні конструкції, фото з соцмереж)

“Ці дерев’яні елементи пов’язували із народним стилем. У той період “великі” європейські стилі почали виходити з моди, а людська увага повернулася до народних та середньовічних стилів. Ця вілла, збудована наприкінці 19 століття, є однією із таких, де використано суто народні елементи. Власник свідомо не будував великий прибутковий будинок, а спорудив віллу. Це був вияв бажання зробити місто, як частину саду. Тоді така концепція була в моді, тому вілла на Свєнціцького, 16 - це є надзвичайно цінний, вартісний об’єкт, який варто би було зберегти”, - пояснила Тетяна Казанцева.

Дослідниця Львова вважає, що будівлю слід відновити коштом власника, аби більше не траплялося подібних прецедентів.

“До речі, термін “Люсія” [який часто вживають щодо вілли на Свєнціцького, 16 - 032.ua] ніде не підтверджений і не фігурує в архівах. У документах це просто вілла і немає жодного письмового джерела, звідки він узявся”, - розповіла Тетяна Казанцева.

Додамо, що за історичними даними, спершу вілла на вул. Свєнціцького, 16 належала Юзефу Ольпінському (Jozef Olpiński). Станом на 1897 рік тут мешкав цісарський радник і контролер Головної крайової каси - Юзеф Обмінський. Згодом власником будинку стала Кароліна Скотт (Scott Karolina), а у 1931 році у віллу поселився польський вчений, письменник, член Польської академії знання, представник львівсько-варшавської філософської наукової школи Станіслав Лемпіцький (Stanisław Łempicki), чоловік польської поетеси Ядвіги Гамської-Лемпіцької.

Художниця Тетяна Казанська вважає, що відновити віллу цілком реально, тільки на це потрібні великі кошти. Збереглися архівні креслення будинку на вул. Свєнціцького, 16, є також фотофіксація. Питання у тому, щоб виготовити якісні дерев’яні конструкції і для цього, без сумніву, підійде дуб. Тож потрібні лише великі кошти. І зробити це, на думку дослідниці, варто саме коштом власника, а не міста.

Хронологія подій

Як з’ясував кореспондент сайту 032.ua, бажання знести віллу на вулиці Свєнціцького, 16 у Львові існує у окремих мешканців міста вже більше 30 років. Так, згідно з матеріалами у справі вілли “Люсія” Львівського окружного адміністративного суду, ще 10 травня 1982 року було складено Акт загального огляду житлового будинку за тодішньою адресою у Львові: вул. 30 років Перемоги (зараз - вул. І. Свєнціцького), будинок 16.

Згідно з Актом огляду, “знос частин та конструкцій житлового будинку становить 30 - 50%, а сам житловий будинок потребує комплексного капітального ремонту”.

Доля історичної вілли “Люсія” у Львові: що відомо станом на нині, фото-4

(Витяг з судової постанови)

А вже за часів Незалежності, 6 липня 2007 року департамент житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради видав наказ № 317, згідно з яким віллу зняли з балансу міста.

Через шість років, 28 листопада 2013 було зареєстровано юридичну особу - Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку “Свєнціцького-16” (далі - ОСББ “Свєнціцького, 16”), у власності якого перебуває житловий будинок.

2014 рік

10 квітня 2014 року на 15-тій сесії 6-го скликання Львівської міської ради прийняли ухвалу №3278 “Про надання ОСББ “Свєнціцького-16“ дозволу на виготовлення документації із землеустрою для оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку на вул. І. Свєнціцького, 16”.

Доля історичної вілли “Люсія” у Львові: що відомо станом на нині, фото-5

На підставі ухвали та звернення ОСББ “Свєнціцького-16” від 27 червня 2014 року, міська рада затвердила цьому ОСББ проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надала її у власність для обслуговування багатоквартирного житлового будинку, перевівши із земель, що не надані у власність або користування, до земель житлової та громадської забудови.

Станом на 9 вересня 2014 року було видано відповідне свідоцтво та проведено державну реєстрацію права власності ОСББ на земельну ділянку, загальною площею 0, 0977 гектара. Цільове призначення ділянки - для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку за адресою: м. Львів, вул. І. Свєнціцького, 16.

У 2015 році Львівський філіал Державного науково-дослідного та проектно-вишукувального інституту “НДІ Проектреконструкція” здійснив технічне обстеження вілли на вул. Свєнціцького, 16 у Львові та оприлюднив висновки. Фахівці, зокрема, наголошували на тому, що: основні несучі конструкції і елементи будинку перебувають у незадовільному технічному стані; середньозважений фізичний знос житлового будинку становить більше половини (69%); існує загроза виникнення аварійної ситуації з місцевим обвалом окремих ділянок конструкцій унаслідок значних руйнувань.

2016 рік

19 січня 2016 року відділ охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської облдержадміністрації скерував листа № 4/35 до ОСББ “Свєнціцького-16”, у якому погодив історико-містобудівне обґрунтування будівництва багатоквартирного житлового будинку з підземним гаражем за вказаною адресою, виконане ПП «Ярко і К».

27 березня 2016 року львів’янин Назар Лебяк створив петицію "Зберегти віллу Люсія від зносу, Львів, вул.Свенціцького 16". Оскільки за два місяці її підписало лише 311 осіб з 500 необхідних, на розгляд у Львівську міськраду звернення не потрапило.

(Так вілла виглядала станом на 2016 рік; джерело: соцмережі, Дослідники Львова)

17 травня 2016 року був лист №16-655 від департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної державної адміністрації, де йшлося про те, що вілла “Люсія” не є об'єктом культурної спадщини (пам'яткою архітектури) міста Львова.

Наступного дня, 18 травня 2016 року Міністерство культури України скерувало листа № 406/10/61-16 до ОСББ “Свєнціцького, 16”, яким також погодило вказане історико-містобудівне обґрунтування будівництва багатоквартирного житлового будинку з підземним гаражем.

Окрім цього, 18 травня 2016 року Управління охорони історичного середовища Львівської міської ради (УОІС) направило листа № 04-997 до ОСББ, де вказано, що вілла до Переліку щойно виявлених об'єктів культурної спадщини не внесена.

Інформацію про те, що житловий будинок по вул. Свєнціцького, 16 не занесений до Державного реєстру нерухомих пам'яток України ні як пам'ятка місцевого значення, ні як пам'ятка національного значення та не включений до списків (переліків) пам'яток історії та культури, а відповідні подання про занесення вілли до Державного реєстру нерухомих пам'яток України від Львівської ОДА не надходили, підтвердили у Мінкульті України листом № 1775/10/13-16 від 26 травня 2016 року.

Перший судовий позов

26 вересня 2017 року, ОСББ “Свєнціцького, 16” подало адміністративний позов до УОІС Львівської міської ради про визнання протиправними їхню бездіяльність та рішення, а також про зобов’язання вчинити дії.

(Фото: Іван Щурко)

За даними судової справи, 12 лютого 2015 року ОСББ звернувся до Управління охорони історичного середовища Львівської міської ради через ЦНАП з проханням надати висновок про історико-містобудівне обґрунтування розміщення об'єкта нового будівництва, багатоквартирного житлового будинку, на території історичного ареалу Львова по вул. І. Свєнціцького, 16. У відповідь УОІС повідомило, що подане на розгляд історико-містобудівне обґрунтування розглянули на засіданні консультативної ради при Управлінні, і згідно з її рішенням, обґрунтування необхідно доопрацювати з урахуванням зауважень та рекомендацій.

14 листопада 2016 року ОСББ ще раз звернулося до УОІС через ЦНАП з проханням надати висновок про можливість та умови здійснення містобудівних, архітектурних і ландшафтних перетворень на території історичного ареалу міста у разі реалізації намірів забудови земельної ділянки щодо об'єктів, реконструкція яких здійснюється на підставі містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки: багатоквартирний житловий будинок з підземним паркінгом та з вбудованим приміщенням комерційного призначення за адресою: вул. І. Свєнціцького, 16 у м. Львові.

Читайте також: Школа - другий дім чи концтабір для дітей? Про музику як фактор творення спільного майбутнього

У відповідь на це УОІС повідомило про неможливість надати позитивну відповідь на звернення, оскільки проектована новобудова не вписується у сформоване архітектурне середовище вулиці через її надмірну висотність і не враховується рішення консультативної ради про збереження існуючого стилевого будинку по вул. Свєнціцького, 16.

По цій справі 30 листопада 2017 року набрала законної сили постанова Галицького районного суду міста Львова. Суд повністю задовольнив адмністративний позов ОСББ, визнав протиправною бездіяльність УОІС щодо ненадання позивачеві адміністративної послуги, а також визнав протиправним рішення УОІС про відмову у наданні адміністративної послуги (задоволенні заяви). Окрім цього, суд зобов’язав Управління таки надати послугу ОСББ, шляхом видачі висновку про можливість та умови здійснення містобудівних, архітектурних і ландшафтних перетворень по вул. Свєнціцького, 16.

2017 рік

(Фото: Іван Щурко)

14 квітня 2017 року УОІС листом скерувало до ОСББ (для розгляду на засіданні консультативної ради з питань охорони культурної спадщини) облікову картку об’єкта культурної спадщини та акт огляду технічного стану об'єкта культурної спадщини.

За даними судового рішення, при цьому була відсутня коротка історична довідка в складі облікової документації на житловий будинок. А саму облікову картку суд оцінив критично, оскільки вона хоч і датована 25 січня 2017 року, але у графі “Дата і № рішень” вказується “спірний” наказ департаменту архітектури та розвитку містобудування ЛОДА № 56-ос, виданий на 10 місяців пізніше, тобто 20 листопада 2017 року про “Щойно виявлений об’єкт культурної спадщини”.

Були зауваги й до акту технічного стану об’єкта від 25 січня 2017 року, який склали без присутності та підпису власника об’єкта.

“Що стосується, власне, встановлення технічного стану житлового будинку за адресою: м. Львів, вул. І. Свєнціцького, 16, то такий не досліджено в повному обсязі, оскільки як безпосередньо слідує з акту від 25.01.2017 технічного стану об'єкта (пам'ятки) культурної спадщини: а) фундаменти «не обстежувались у зв'язку із незабезпеченням доступу»; б) конструкції даху «не обстежувались через недоступність»; в) інтер'єри житлового будинку «не обстежували через відсутність доступу». Вищенаведене стверджується і наданою у матеріали справи фотофіксацією (без датування виконання фото) житлового будинку лише ззовні”, - йдеться у матеріалах судової справи.

Читайте також: На вулиці Малоголосківській у Львові виник конфлікт біля забудови, - ФОТО

Згодом, 3 травня 2017 року, на засіданні Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини у Львівській області при Департаменті архітектури та розвитку містобудування облдержадміністрації запропонували виготовити історичну довідку на будинок по вул. І. Свєнціцького, 16. Також рекомендували внести його у Державний реєстр нерухомих пам'яток України та Перелік щойно виявлених пам'яток архітектури, і скерувати облікову документацію на розгляд науково-методичної ради Міністерства культури України.

Згідно з постановою Кабміну від 27.12.2001 №1760, для того, щоби внести об’єкти до переліку нерухомих пам’яток України, вони повинні відповідати хоча б одному з таких критеріїв: об’єкти мали значний вплив на розвиток культури, архітектури, містобудування, мистецтва країни; були безпосередньо пов'язані з історичними подіями, віруваннями, життям і діяльністю видатних людей; репрезентують шедевр творчого генія, стали етапними творами видатних архітекторів чи інших митців; були витворами зниклої цивілізації чи мистецького стилю, є культурною спадщиною національної меншини чи регіональної етнічної групи.

За даними суду, у протоколі від 3 травня 2017 року не вказуються такі критерії та немає вказівки про те, чи відноситься будівля до об'єктів культурної спадщини національного або ж місцевого значення.

Доля історичної вілли “Люсія” у Львові: що відомо станом на нині, фото-32

(На фото: витяг з історико-містобудівного обґрунтування, джерело - соцмережі)

17 листопада 2017 року Львівська міська рада прийняла рішення №1066, яким дозволила розроблення детального плану території у районі вул. І. Свєнціцького, вул. Ю. Мушака, вул. Дібровної, вул. І. Франка. Замовником ДПТ визначили управління архітектури та урбаністики департаменту містобудування з залученням фінансових джерел організацій, зацікавлених у розробленні містобудівної документації, а відповідальними за розроблення та фінансування ДПТ - громадянку Кучерук Євгенію Степанівну та Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку “Свєнціцького-16“.

20 листопада 2017 року департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної державної адміністрації видав наказ № 56-ос «Про внесення до Переліку об'єктів культурної спадщини щойно виявлених пам'яток», яким до переліку об'єктів культурної спадщини (без зазначення категоріальної приналежності - національного чи місцевого значення) занесено житловий будинок за адресою: м. Львів, вул. І. Свєнціцького, 16.

27 листопада 2017 року міський голова Львова Андрій Садовий звернувся до Міністра культури України Євгена Нищука з проханням у прискореному порядку розглянути документи щодо включення будинку №16 на вулиці Свєнціцького у Львові до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Доля історичної вілли “Люсія” у Львові: що відомо станом на нині, фото-33

Публічний резонанс

2 грудня 2017 року було повторно створено петицію про “Збереження вілли за проектом архітектора Івана Долинського (1895-1896; вул.Свєнціцького 16)”. Автор - Сергій Леонов - наголошував на історичній цінності вілли. Але петиція набрала лише 165 підписів із 500 необхідних і не потрапила на розгляд Львівської міської ради. Втім, інформацію поширило багато місцевих видань.

5 грудня 2017 рокувідбулась прес-конференція про збереження вілли, за участі заступника міського голови Львова з питань розвитку Андрія Москаленка, начальника управління охорони історичного середовища ЛМР Лілії Онищенко та власника будинку на Свєнціцького, 16 Ігора Скробацького (+скрін анонсу). Тоді Андрій Москаленко заявив про проблеми з дахом у віллі, яку слід вирішувати; а також про наміри таки посприяти внесенню будівлі до переліку пам’яток.

14 грудня 2017 року відбулося засідання Експертної комісії з розгляду питань занесення об'єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам'яток України, де розглядали питання про внесення вілли Люсія до цього переліку.

15 грудня 2017 року у соцмережах з’явилася інформація з фотоматеріалами про те, що усі дерев’яні конструкції даху вілли на вул. Свєнціцького, 16 навмисне порізали на шматки бензопилою. 

18 грудня 2017 року управління охорони історичного середовища Львівської міської ради звернулося до директора департаменту ДАБІ у Львівській області Р. Желиха, начальника ГУ НП у Львівській області В. Середи, начальника інспекції ДАБК у м. Львові В. Цабака, та прокурора Львівської місцевої прокуратури №1 Р. Сапуцького з проханням вжити заходів щодо призупинення самовільних робіт та притягнення винних до відповідальності.

20 грудня 2017 року місцеві ЗМІ повідомляли про те, що історична вілла на Свєнціцького, 16 - знову без даху та захисної плівки, яку встановили коштом міської ради. Зі слів місцевих мешканців, у ніч на 16 грудня було чути звуки бензопили. Львів’яни вирішили, що зрубують дерева.

2018 рік

За два місяці, 20 лютого 2018 року, Міністр культури України Є. Нищук підписав наказ "Про занесення об'єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам'яток України", згідно з яким чотири щойно виявлені об'єкти культурної спадщини, серед яких - вілла на вул. Свєнціцького, 16 заносяться до Державного реєстру нерухомих пам'яток України за категорією місцевого значення. 

Трохи більше, ніж за тиждень після цього, 28 лютого 2018 року, кореспондент сайту 032.ua преревірив стан вілли, яку щойно визнали пам’яткою, та виявив, що вона й надалі стоїть без даху під снігом.

Доля історичної вілли “Люсія” у Львові: що відомо станом на нині, фото-48

30 березня 2018 року ОСББ “Свєнціцького-16” подало позов до Львівського окружного адміністративного суду до Департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної державної адміністрації та за участі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, про визнання протиправним і скасування наказу Департаменту архітектури та розвитку містобудування ЛОДА від 20.11.2017 № 56-ос "Про внесення до Переліку об'єктів культурної спадщини щойно виявлених пам'яток".

Вирішальне засідання у справі відбулося 23 серпня 2018 року. Ні управління охорони історичного середовища Львівської міської ради, ні Міністерство культури України явки свого представника на судове засідання не забезпечило, хоч, за даними судової справи, вони були належним чином повідомлені про дату та час судового розгляду.

У той день Львівський окружний адміністративний суд за участі головуючого судді Брильовського Р. М. вирішив повністю задовольнити позов та визнати протиправним і скасувати наказ Департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної державної адміністрації від 20.11.2017 № 56-ос "Про внесення до Переліку об'єктів культурної спадщини щойно виявлених пам'яток".

Окрім цього, з департаменту архітектури ЛОДА за рахунок бюджетних асигнувань стягнули 1762 гривні судового збору на користь ОСББ "Свєнціцького-16".

(Вілла Люсія, фото станом на літо 2018 року)

У Львівській міськраді вже 6 вересня 2018 року запевнили, що подаватимуть апеляцію на рішення суду, та виступають проти будь-якого будівництва на місці історичної вілли.

Наступного дня, на засіданні виконкому ЛМР 7 вересня 2018 року, заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко нагадав про ситуацю, яка виникла з віллою “Люсія”. З його слів, 6 та 7 вересня у місті провели низку нарад, де чітко вирішили зберегти віллу та скерували відповідні листи до Мінкульту й у Львівську ОДА з тим, щоб жодні дозволи у цій справі не підписували.

Окрім цього, зі слів Андрія Москаленка, 7 вересня 2018 року представники УОІС здійснили виїзд до вілли "Люсія", аби перевірити її стан.

11 вересня 2018 року відбулося чергове засідання адміністративної комісії ЛМР, яка розглянула акт щодо незаконних дій юридичної особи на об’єкті культурної спадщини (перепланування) на вул. Свєнціцького, 16. Комісія вирішила накласти на власників вілли максимальний штраф у розмірі 170 тисяч гривень. За даними місцевих ЗМІ, оштрафували ОСББ "Свєнціцького-16" за доведення історичної вілли до руйнації, а саме: руйнування опор, балок та інших елементів конструкції, пошкодження фасаду будівлі.

Що відомо про власника вілли на Свєнціцького, 16

За даними ЄДР, Об'єднання Співвласників Багатоквартирного Будинку "Свєнціцького - 16" (ОСББ "Свєнціцького - 16") розташоване у Львові, по вул. Свєнціцького, 16. Засновниками вказані - Скробацький Ігор Володимирович та Скробацький Юрій Ігорович, які проживають за іншими адресами у Львові. Дата реєстрації - 28 листопада 2013 року. Керівником та підписантом юридичної особи є Скробацький Ігор Володимирович.

Доля історичної вілли “Люсія” у Львові: що відомо станом на нині, фото-51

Окрім цього, у Ігора Скробацького є ресторанний бізнес - це ТзОВ “Ресторан “Голодний Микола” (юридична адреса - с. Сокільники; фактична - вул. Стрийська, 352). Серед засновників також вказані:  Нестор Бойко, Марк Зархін, Олександр Поздняков, Ігор Шевельов.

Доля історичної вілли “Люсія” у Львові: що відомо станом на нині, фото-52

(Джерело фото: lv.cf.ua / Олег Бабенчук)

Скробацький Ігор Володимирович вказаний керівником і таких юридичних осіб як ТзОВ “Юніт”, основним видом діяльності якого є неспеціалізована оптова торгівля, та ОСББ “Грушевський”, що розташоване по вул. Поповича, 6.

Доля історичної вілли “Люсія” у Львові: що відомо станом на нині, фото-53

Кореспондент сайту 032.ua намагався зв’язатися з представником ОСББ “Свєнціцького-16” за номером мобільного, що вказаний у ЄДР, але людина, що підняла слухавку, заперечила будь-які свої зв’язки з Об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку по вулиці Свєнціцького, 16 у Львові.

ПОВНЕ АБО ЧАСТКОВЕ КОПІЮВАННЯ МАТЕРІАЛУ БЕЗ ПИСЬМОВОЇ ЗГОДИ РЕДАКЦІЇ ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ І ВВАЖАЄТЬСЯ ПОРУШЕННЯМ АВТОРСЬКИХ ПРАВ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032 #вілла #Свєнціцького #пам'ятка #руйнування #історія #спадщина #Люсія
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Зібрали у цьому розділі для вас усе найцікавіше. Cтатті, огляди новини, - усе, що активно читали на нашому сайті, коментували і поширювали читачі у соціальних мережах. Тут точно знайде щось, що почитати.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,92
40,97
EUR
44,27
44,32
PLN
10,28
10,32
Оголошення
live comments feed...