• Головна
  • Як у Львові навчатимуть імпровізації: учасники Фестивалю миттєвого мистецтва поділилися секретами
19:23, 13 серпня 2020 р.
Надійне джерело

Як у Львові навчатимуть імпровізації: учасники Фестивалю миттєвого мистецтва поділилися секретами

Фото ілюстративне, з сайту espaciocedam.es

Фото ілюстративне, з сайту espaciocedam.es

Із 14 по 16 серпня у Львові відбудеться Фестиваль миттєвого мистецтва. Подію влаштовують у Палаці культури імені Гната Хоткевича. Організатори обіцяють багато цікавинок у оновленому просторі.

Кореспондентка 032.ua поспілкувалася з учасницями та учасником фестивалю й розпитала, якими цікавинками дивуватимуть відвідувачів у Львові митці та чого вони самі очікують від нестандартної події, що поєднає імпровізації одразу за п’ятьма напрямами - театр, танець, музика, література та візуальне мистецтво. 

***

У суботу, 15 серпня, о 17:45 стартує майстер-клас від Зоряни Базилевич - художниці та арттерапевтки. Львів’янка закінчила навчання у коледжі імені Івана Труша та Львівському національному університеті імені Івана Франка. Працювала у різних  жанрах: текстиль, графіка, живопис, книжкова ілюстрація; брала участь у групових міжнародних та всеукраїнських виставках. Також вивчала психотерапію і арттерапію, чим зараз активно займається: провадить психотерапевтичну практику, веде арттерапевтичні групи та тренінги, і творчо працює.

Мисткиня розповідає, що погодилася на участь у фестивалі, щоби більше людей дізналося про її творчу діяльність. Відвідувачам події проведе майстер-клас із інтуїтивного малювання.

“Це метод релаксації, відновлення ресурсів, налагодження діалогу з власними феноменами, почуттями та емоціями, активізація внутрішнього творця, краще розуміння себе та своїх мотивів”, - пояснює Зоряна Базилевич.

Від події очікує на гарно та з користю проведений час. І зазначає, що імпровізація - це обов'язкова частина будь-якого творчого процесу, яка допомагає у повсякденному житті, зменшує екзистенційну тривогу і сприяє життю з натхненням.

***

У неділю, 16 серпня, о 17:45 актор театру Леся Курбаса Ярослав Федорчук проведе майстер-клас із театральної імпровізації. Актор працює в театральній сфері уже понад 10 років. Спершу навчався на факультеті культури і мистецтв ЛНУ ім. І. Франка, потім почав працювати у Львівському муніципальному театрі (тепер - Театр Лесі Українки), а згодом - у театрі Леся Курбаса. 

“Я займаюся театром понад 10 років, імпровізація - це один із основних моментів. Є ще безліч інших дисциплін, над якими потрібно працювати акторам, і я це вправляю - голос, тіло, слово, контактна імпровізація”, - зауважує Ярослав Федорчук.

До фестивалю вирішив долучитися тому, що останнім часом Палац Хоткевича оновлюється, тепер там проводять більше подій для дорослих - театральних, музичних чи пов’язаних із іншими видами мистецтва. Відтак, актор хотів би стати одним із “гвинтиків” і вкласти щось у розвиток Палацу культури.

На майстер-класі Ярослав Федорчук робитиме акцент на комунікації та імпровізації. Зазначає, що 1 година - дуже мало для такого типу роботи, але він докладе максимум зусиль та вмінь, щоби провести його швидко та практично, і відвідувачі могли здобути нові знання, які використовуватимуть у подальшому.

Сам фестиваль актор називає чудовим початком для чогось масштабного у Палаці Хоткевича. Сподівається, що у майбутньому там проводитимуть більше подій, зокрема театральні фестивалі.

“Від цього фестивалю я хочу, щоб люди отримали знання і зрозуміли, що їх можна накопичувати не тільки через інтернет, а й через живе спілкування, яке в себе включає миттєве мистецтво”, - резюмує Ярослав Федорчук.

***

Відвідувачам Фестивалю миттєвого мистецтва буде доступною і лекція Світлани Власової, яка відбудеться у суботу, 15 серпня, о 16:45. Світлана Власова - художниця-графік, яка полюбляє і роботу “в матеріалі” (глина, гіпс, скло, метал і текстиль, а віднедавна - ще й паперова мініатюра). Мисткиня тривалий час працювала графічним дизайнером в поліграфії, зараз працює із віртуальним контентом у одній з відомих українських медіакомпаній. До Львова переїхала із Рівного чотири роки тому. 

“Фестиваль зацікавив точним потраплянням в тему – імпровізація в мистецтві. Лекція «Глосарій візуальних символів» буде про базові техніки імпровізації у зображувальному мистецтві. Зосередимось на графіці і визначимо поняття первинної образності. У ході інтерактивної взаємодії визначимо межу, де рутинний художній процес переходить у стадію акту. Теоретизуємо досвід сучасних художників, які працюють у жанрі миттєвого мистецтва. Також будемо вправлятися у спонтанній взаємодії із матеріалом. Гаслом нашої зустрічі буде формула: туш і папір – тут і зараз”, - наголошує Світлана Власова.

Малюнок у реальному часі художниця практикує більше 10 років, зокрема працювала у цій сфері на великих фестивалях у Рівному та Львові, на літературних і мистецьких подіях та концертних виступах, долучилася до створення телевізійного серіалу “Піщані історії” на Рівненському телебаченні. 

“Фестиваль миттєвого мистецтва особливий тим, що нашаровує різні види мистецтва в одному синтетичному жанрі. Звісно, і організатори, і учасники отримають новий, унікальний досвід – без імпровізації тут не обійтися!”, - додає Світлана Власова.

Нагадаємо, з більш детальною програмою Фестивалю миттєвого мистецтва у Львові можна ознайомитися ТУТ. Раніше 032.ua поспілкувався зі заступницею директорки Палацу ім. Гната Хоткевича Діаною Ігнатенко та дізнався про те, як створювали фестиваль і які зміни відбулися у Палаці за останні два роки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини Львова #Палац Хоткевича #Фестиваль миттєвого мистецтва #імпровізація #культура #мистецтво #події
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Зібрали у цьому розділі для вас усе найцікавіше. Cтатті, огляди новини, - усе, що активно читали на нашому сайті, коментували і поширювали читачі у соціальних мережах. Тут точно знайде щось, що почитати.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,44
41,49
EUR
45,43
45,48
PLN
10,57
10,60
Оголошення
live comments feed...