• Головна
  • Дефіцит водіїв на Львівщині вимірюється сотнями: інтерв'ю з керівником управління транспорту
16:00, 28 червня
Надійне джерело

Дефіцит водіїв на Львівщині вимірюється сотнями: інтерв'ю з керівником управління транспорту

Дефіцит водіїв на Львівщині вимірюється сотнями: інтерв'ю з керівником управління транспорту

Як працює електронний квиток на Львівщині та які позитивні зміни він приніс, чи є брак водіїв громадського транспорту в області - журналістка 032.ua запитала у керівника управління транспорту Департаменту дорожнього господарства Львівської ОДВА Степана Рудницького.

Скільки вже працює і як зараз функціонує е-квиток на Львівщині?

У листопаді 2023 року Львівщина стала першою в Україні областю, де на приміських та міжміських маршрутах запровадили електронну форму оплати.

Принцип роботи полягає за схемою «check-in – сheсk-out», що дозволяє пасажиру сплачувати лише за відстань, яку він проїхав відповідно до тарифної сітки. За цією системою пасажиру необхідно валідуватись в системі при вході та виході з транспорту. Таким чином, система бачить від якої зупинки і до якої він проїхав. Відповідно, так і обчислюється та знімається плата за проїзд. Також ця система зменшує навантаження на водія щодо проведення розрахунків за проїзд.

Дефіцит водіїв на Львівщині вимірюється сотнями: інтерв'ю з керівником управління транспорту , фото-1

В чому його особливість?

Система повністю запрацює після реалізації чотирьох складових. Перше — це безготівкова оплата через різні гаджети. Друге — облік готівкових оплат. Третє — забезпечення обліку проїзду пільговиків. Четверте — посадка і висадка на автостанціях, де пасажири купують квитки, що також потребує автоматизації.

Після впровадження цих чотирьох складових система повністю охопить всі види пасажирів і види оплати за допомогою електронного квитка. Зараз пасажири вже сьомий місяць мають можливість розраховуватися безготівково. Ведеться тестування обліку готівки.

Наразі, якщо на лінії щодня є 700 транспортних засобів, а обладнання встановлено приблизно на 900, то облік готівки тестується на 60 автобусах – водії роблять відповідні позначки в системі. Ми також працюємо з Новояворівською громадою над обліком пільговиків, з особливою увагою до захисту персональних даних, щоб інформація про пільговиків вносилася в систему обліку з дотриманням усіх безпекових норм.

Які позитивні зміни спостерігаєте після введення е-квитка?

Позитивні зміни в тому, що проєкт продовжує розвиватися, незважаючи на свою складність і наявність критики та різних нюансів. Більшість учасників уже усвідомили, що цей процес є незворотнім, хоча і довготривалим.

Скільки з початку року на території Львівщини зробили транзакцій безготівкової оплати проїзду? Який % осіб розраховується безготівково?

Динаміка змінюється: з початку року через безготівкову систему пройшло 210 тисяч трансакцій. Паралельно, протягом третього місяця триває тестування готівкових операцій, обліковано близько 17 тисяч таких транзакцій. Загалом система вже обробила 228 тисяч транзакцій. Найбільше операцій припадає на середину тижня, найменше - на вихідні. Є дні, коли обробляється понад 2000 транзакцій, в середньому - 1700-1800.

У березні повідомлялось, що щодня на Львівщині 43% водіїв приміського громадського транспорту не вмикають валідатори для безготівкової оплати, коли розпочинають робочу зміну. Яка ситуація зараз?

На минулому тижні на лінії в середньому курсувало 705 транспортних засобів, проте регулярно зміни відкривали і вмикали валідатори близько орієнтовно 500 транспортних засобів. Ця цифра коливається в межах 70-80%.

Однак існують певні причини для цього, зокрема постійні оновлення додатку. Оператор щодня визначає певні підприємства і транспортні засоби, які потребують переобладнання або оновлення програмного забезпечення. Протягом цього періоду на обслуговуванні перебуває від 50 до 150 валідаторів. Також триває процес встановлення нових валідаторів.

Раніше також Smart Ticket Technology, яка є оператором автоматизованої системи обліку оплати проїзду в приміських та міжміських автобусних маршрутах Львівщини повідомила, що кожен пасажир, який зафіксує порушення у роботі е-квитка з боку водія на всіх приміських та міжміських автобусних маршрутах Львівської області, отримає грошову винагороду – 200 гривень. Скільки коштів виплатили за фіксацію порушення водіями?

Мова йшла про кожен випадок, коли пасажир зафіксував порушення, зателефонував на гарячу лінію, надав відповідні докази порушення і тоді міг отримати 200 гривень. Протягом цього періоду було подано понад 700 заявок, з яких близько 400 було позитивно розглянуто. Загалом виплачено близько 80 тисяч гривень.

Через мобілізацію у Львові критично бракує водіїв. Місто навіть готове навчати безкоштовно жінок на отримання посвідчення водія категорії D. Чи є брак водіїв автобусних маршрутів Львівщини? І чи область планує навчати жінок?

Ініціатива щодо навчання жінок водіїв була. Ми збирали інформацію від перевізників. Наразі жінок-водіїв автобусних маршрутів на Львівщині немає.

Ми працюємо з перевізниками щодо проблеми браку кадрів. Деяких водіїв мобілізували, і вакантні посади важко заповнюються. Всі усвідомлюють необхідність стати на військовий облік, і це стосується не лише транспортної галузі, але й загалом ринку праці.

У транспортній галузі є перспективи завдяки можливості бронювання працівників, але існують певні нюанси. Критерії бронювання застосовуються в основному до великих підприємств, але щоб до наших обласних то потрібно підвищення заробітної плати або певні показників працевлаштування, зокрема внутрішньо переміщених осібі.

Ми плануємо заповнювати цей брак. Водіїв вистачає на 75% транспортних засобів, що означає, що завжди є 25% пошуків. Дефіцит водіїв вимірюється сотнями.

На якому етапі зараз розробка проєктно-кошторисної документації, щоб євроколію з Рави-Руської дотягнути до Брюховичів?

До кордону з Рава-Руської вже відремонтовано євроколію і запущено потяг на маршруті Чернівці-Львів-Варшава з пересадкою в Рава-Руській. Зараз триває робота щодо ремонтних робіт у напрямку Львова. Фактично розроблені проєктні пропозиції для модернізації ділянки Рава-Руська - Брюховичі. Замовником є Укрзалізниця. Оскільки проектна робота є достатньо об'ємною, ведуться певні перемовини.

Дефіцит водіїв на Львівщині вимірюється сотнями: інтерв'ю з керівником управління транспорту , фото-2

Читайте також: З 1 липня пенсіонерам у Львові обмежать кількість безплатних поїздок у громадському транспорті

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#інтервю #водії_на_львівщині #брак_водїів #новини_львівщини #е_квиток_на_львівщині
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Зібрали у цьому розділі для вас усе найцікавіше. Cтатті, огляди новини, - усе, що активно читали на нашому сайті, коментували і поширювали читачі у соціальних мережах. Тут точно знайде щось, що почитати.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,78
40,84
EUR
43,86
43,90
PLN
10,12
10,15
Оголошення
live comments feed...