• Головна
  • Новий штам коронавірусу FLiRT: що варто знати та кому потрібно вакцинуватися
12:19, 13 серпня

Новий штам коронавірусу FLiRT: що варто знати та кому потрібно вакцинуватися

Новий штам коронавірусу FLiRT: що варто знати та кому потрібно вакцинуватися

Мутований коронавірус Флірт дедалі активніше шириться Україною. Вже зафіксовано три випадки цього штаму.

Новий штам коронавірусної інфекції FLiRT, три випадки якого були зафіксовані в Україні минулого тижня, передається від людини до людини ще швидше, ніж попередні штами. Утім, вакцинація залишається ефективним засобом профілактики, повідомляють лікарі. Журналістка 032.ua розповідає про новий штам коронавірусу та кому варто вакцинуватися.

Що відомо про Flirt

Коронавірус постійно мутує, так само, як і віруси грипу. Перші повідомлення про появу нового субваріанту, який отримав назву FLiRT, почали зʼявлятися ще у березні цього року, а влітку багато країн почали повідомляти про зростання захворюваності на ковід, зокрема США заявили про зростання захворюваності на 25%.

Попри те, що ВООЗ офіційно ще не надала оцінок щодо зростання захворюваності на ковід та новий штам FLiRT, є повідомлення від цієї організації, що поточна вакцина, яка використовується для профілактичних щеплень як у світі, так і в Україні, є ефективною.

За словами головного санітарного лікарня Ігоря Кузіна, вакцина проти ковіду є в Україні в кількості пів мільйона доз, і вона доступна. Також, як додав він, ВООЗ оновила рекомендації щодо вакцинації, і Україна так само оновила свої національні рекомендації.

"Зараз дещо спрощений механізм отримання вакцини. Людина, яка має супутні неінфекційні захворювання, такі як цукровий діабет, надмірну вагу або серцево-судинні захворювання, або онкологічні захворювання, повинна отримати однократне щеплення. Це базовий курс вакцинації, і потім такій людині рекомендується щорічний один бустер. Для медпрацівників, працівників сфери обслуговування така сама рекомендація, враховуючи їхній професійний ризик і достатню кількість контактів", – розповів Кузін.

Так само, за його словами, для людей, які не мають супутніх неінфекційних захворювань, достатньо однократної вакцинації як базового курсу.

"По суті, ми відійшли від цієї двократної вакцинації і певної кількості бустерів кожні пів року для деяких груп, тому зараз такі рекомендації спрощені. Тому, якщо людина не має супутніх неінфекційних захворювань, вона може щепитися однократно, і цього буде достатньо. Якщо є – тоді радимо робити щеплення щорічно", – сказав Кузін.

10 різних підтипів коронавірусу

Станом на сьогодні на території України циркулює щонайменше 10 різних підтипів коронавірусу, зокрема і штам FLiRT, який був зареєстрований вперше в світі в березні цього року. В країні за останній місяць зросла кількість захворювань, але поки що нема прогнозів про можливість епідемії.

Поки що нема повідомлень про те, що новий штам протікає або надто небезпечно, або викликає якісь важкі ускладнення або тяжкий тип захворювання.

"Станом на сьогодні симптоми залишаються такі ж самі. Єдиною типовою характеристикою є те, що на початку захворювання значне підвищення температури, яка достатньо важко збивається, але випадки найчастіше проходять без виникнення пневмонії", — сказав Кузін.

Основні рекомендації залишаються такі ж самі, як і були під час епідемії ковіду:

  • обмеження відвідування громадських місць,
  • провітрювання приміщень. Це особливо важливо в літніх умовах, коли багато офісних працівників перебувають в офісних приміщеннях за зачиненими дверима.
  • вакцинація, особливо, якщо людина страждає на інфекційні захворювання.
  • миття рук після відвідування місць загального користування або місць публічного користування.

Зміни в рекомендаціях для вакцинації від ковіду

МОЗ отримало рекомендації від Національної технічної групи з імунізації, яка вивчає останні наукові дані, зокрема від Всесвітньої організації охорони здоров’я. І оновило наказ про вакцинацію. Тепер населення України поділили на чотири групи. 

Перша група — високий пріоритет, яким наполегливо рекомендують вакцинацію та ревакцинацію: люди 60+ років з хронічними захворюваннями, також 75+ років загалом і люди до 60 років з хронічними захворюваннями, для яких визначають ризик тяжкого перебігу. Федір Лапій пояснив, що цій категорії слід забезпечити вакцинацію насамперед.

Друга група, середній пріоритет — дорослі 18+, які ще не мають першої дози. Але якщо ви здоровий дорослий і хочете щепитися додатково, можете це зробити. 

Третя група, низький пріоритет — здорові діти. Вакцини є для 12 + та дорослих. І для віку 6-11 років. Тут батьки можуть самостійно вирішити, чи щепити дитину.

Четверта група, для якої розглядають як виняток не одну дозу первинної, а ревакцинацію, це:

  1. Вагітні — при кожній вагітності рекомендована ревакцинація; 

  2. Люди з імуносупресією, наприклад, онкохворі;

  3. Групи професійного ризику: медики, Сили оборони, освітяни тощо. 

Тобто тепер здорова людина без супутніх захворювань повинна отримати лише первинне щеплення. Його достатньо, ревакцинації не треба. 

Коронавірус на Львівщині 

За останній тиждень у Львівській області до медичних закладів звернулося 6502 людини з симптомами застуди, серед них 897 дітей та 747 осіб віком старше 65 років. Коронавірус підтвердили у 1146 випадках, з яких 88 стосуються дітей, а 230 – людей старше 65 років.

Читайте також: На Львівщині понад тисячу людей захворіли на коронавірус

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#коронавірус_на_львівщині #грип_на_львівщині #сезонні_захворювання_на_львівщині #грип #застуда
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Зібрали у цьому розділі для вас усе найцікавіше. Cтатті, огляди новини, - усе, що активно читали на нашому сайті, коментували і поширювали читачі у соціальних мережах. Тут точно знайде щось, що почитати.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,38
41,43
EUR
45,65
45,81
PLN
10,62
10,68
Оголошення
live comments feed...