• Головна
  • Олеський замок на Львівщині: історія і коли можна відвідати
18:03, Сьогодні
Надійне джерело

Олеський замок на Львівщині: історія і коли можна відвідати

Олеський замок на Львівщині: історія і коли можна відвідати

Олеський замок, одна з найкрасивіших історичних пам’яток Львівщини, нещодавно знову відкрив свої двері для відвідувачів після тривалого періоду. Цей унікальний об'єкт, що вражає своєю архітектурною красою та багатою історією, знову готовий приймати туристів і місцевих жителів.

Коли можна відвідати

Щовівторка, щосереди та щочетверга усі охочі можуть прогулятися навколо замку. Вхід на територію коштує 50 грн.

Зокрема, у пʼятницю, суботу та неділю можна відвідати екскурсії, квести, майстер-класи тощо. Замовити екскурсію можна за номером +38 068 632 50 80.

Графік роботи

  • вівторок: відчинена територія
  • середа: відчинена територія
  • четвер: відчинена територія
  • пʼятниця: 11:00 – 17:00, каса до 16:30
  • субота: 11:00 – 18:00, каса до 17:30
  • неділя: 11:00 – 18:00, каса до 17:30
  • понеділок: зачинено

Як доїхати зі Львова

Маршрут: Від Львова рухайтеся трасою H-14 у напрямку до села Олесько. Дорога займає близько 1 години (приблизно 70 км).

Також до Олеського замку можна дістатися маршрутним таксі «Львів-Броди» з автостанції №2.

Історія замку

Вперше Олеський замок згадується в письмових джерелах, датованих 1327 роком. Його стратегічне розташування на кордоні Литви і Польщі зумовило постійну боротьбу за контроль над ним та часті зміни власників. У XV–XVI століттях замок кілька разів зазнавав руйнівних татарських набігів. У другій половині XV століття Олеський замок перестав виконувати функцію оборонної споруди і перетворився на резиденцію магнатських родів: спочатку Даниловичів, згодом Собєських та Жувуських.

Олеський замок має важливе місце в польській історії, адже саме тут 1629 року народився онук Даниловича, майбутній король Польщі Ян ІІІ Собєський. За часів його правління замок отримав статус королівської резиденції. Згідно з легендою, майбутній король з'явився на світ під час грози, коли на замок напали татари. У момент, коли бабка-повитуха поклала немовля на мармуровий стіл, пролунав грім, і стіл розколовся навпіл. Цей момент став приводом для пророцтва про те, що новонароджений буде незвичайною людиною.

У своїй подальшій історії замок зазнавав численних руйнацій: кілька пожеж і сильний землетрус 1838 року призвели до пошкодження мурів. Не менше шкоди завдали й самі власники — після виявлення замурованого скарбу в одній з кімнат почалися гарячкові пошуки інших коштовностей: розбивалися стіни з розписами, руйнувалися каміни, знімалися підлоги. На кінець XIX століття Олеський замок практично перетворився на руїну. За зібрані в 1882 році львів'янами кошти його викупили, і він перейшов у власність держави. До 1939 року замок використовувався як сільськогосподарська жіноча школа. Після приєднання Галичини до СРСР у замку організували табір для польських військовополонених, а під час Другої світової війни тут розміщувалися військові склади.

Природне оточення

Замок розташований на живописному пагорбі, з якого відкривається мальовничий вид на околиці. Тут можна насолодитися прогулянками по парку, що оточує замок.

Архітектурні особливості

Олеський замок вражає своєю архітектурною композицією, що поєднує елементи ренесансу та бароко. Фасади будівлі прикрашені красивими вікнами, арковими входами та скульптурами.

Читайте також: Від короля Данила до Станислава Лема: топ найвідоміших львівʼян за всю історію міста

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#олеський_замок #куди_поїхати_зі_львова #замок_олеський_львівщина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,44
41,49
EUR
45,43
45,48
PLN
10,57
10,60
Оголошення
live comments feed...