• Головна
  • Яких дронів не вистачає на фронті?
Політична реклама
15:00, Сьогодні

Яких дронів не вистачає на фронті?

Політична реклама

В новому випуску програми «ПРО технології війни з Марією Берлінською», якій вийшов на каналі PRO:UA, ключовими питаннями стали: як держава сприяє виробникам оборонних технологій та чому цей процес навіть під час війни йде повільно? В діалозі між заступницею міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Ганною Гвоздяр та засновником компанії TAF Drones, яка входить до десятки найбільших виробників БПЛА в країні, Олександром Яковенком шукали відповіді на ці питання.

Як відмітив виробник дронів Олександр Яковенко, за час, якій пройшов з початку повномасштабної війни держава, з одного боку показала, що з нею можна працювати, з іншого — досі виробники мають складнощі у відношеннях з державою попри важку ситуацію на фронті.

«У мене, як виробника, зав’язалося напевно три приватно-державних партнерства. Це означає що з державою можна працювати, але це дуже-дуже складно саме через бюрократію, а не через взаємовідносини. Приватні виробники, коли треба швидко рухатися, не можуть іноді отримати необхідні ліцензії й дозволи. Я досі намагаюся отримати ліцензією на вибухові речовини», — зазначив підприємець.

Заступниця міністра Мінстратегпрому Ганна Гвоздяр наголосила, що робота з виробниками оборонних технологій з боку держави стала більш гнучка.

«Ми визначаємо критично важливі для оборонно-промислового комплексу підприємства. Ми розуміємо що вони вже постачають товари для війська і розуміємо що нам дуже важливо їх зберегти. Цим підприємствам даємо певні можливості для розвитку, відповідно перший крок — це бронювання, зараз працюємо над кредитуванням, є задуми щодо лізингових програм, працюємо з митницею, тому що є певні обмеження там. Тобто ми ці всі проблеми насправді розуміємо з щоденного спілкування з виробниками. Вважаю що наше головне досягнення — це те що ми дуже олюднили оці всі державні процеси», — відмітила Ганна Гвоздяр.

Олександр Яковенко зазначив, що війна стає більш технологічною, і наступний рік стане роком розвитку наземних дронів.

«Але наразі фронту не вистачає БПЛА середньої дальності — від 20 до 200 км. А саме там зосереджені склади, логістика ворога. Тому розробникам та державі треба вже зараз розв'язувати цю проблему», — додав він.

Також підприємець підкреслив, що певною проблемою є саме збірка з деталей, які наразі доступні.

«Треба будувати власну компонентну базу для розвитку індустрії БПЛА. Адже будь-які збої в логістиці, зміна політичних обставин в країнах-постачальниках, можуть негативно сказатися на виробництві та строках постачання виробів до війська», — зазначив Олександр Яковенко.

«Зараз виробників дронів більше, ніж держава спроможна купувати. Індустрія вже сформована, і зайти в неї «з нуля» буде дуже складно. Тому новим виробникам доведеться або об'єднуватися з кимось, або мати власне «ноу-хау», створювати інноваційні продукти, корисні для армії», — додав Олександр Яковенко.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,33
41,45
EUR
46,20
46,43
PLN
10,84
10,88
Оголошення
live comments feed...