• Головна
  • Львівський лісотехнічний університет: 150 років історії
19:30, 25 червня
Надійне джерело

Львівський лісотехнічний університет: 150 років історії

Львівський лісотехнічний університет: 150 років історії

Львівському лісотехнічному університету цього року виповниться 150 років. Першу Школу лісового господарства в Галичині відкрили ще за часів Австрійської імперії.

Заснування лісівничої освіти у Галичині не було легкою справою. Ще у 1807 році тутешні лісівники зверталися до влади регіону з проханням відкрити лісівничий навчальний заклад. Але місцева адміністрація неодноразово відхиляла подібні запити.

Річ у тому, що тоді ліси перебували здебільшого у приватній власності. Їхні власники самовільно господарювали у своїх маєтках, вирубаючи їх на власний розсуд, і не вважали за потрібне дослуховуватися до професійних лісових управлінців. Тож і місцева влада не прагнула розвивати відповідну спеціальну освіту.

У 1852 році при Галицькому господарському товаристві почала діяти лісова секція, ще через 22 роки лісівники утворили своє професійне Галицьке товариство. І, нарешті, 24 жовтня 1874 року відкрили Крайову школу лісового господарства, спадкоємцем якої і є наш сучасний Національний лісотехнічний університет.

Львівський лісотехнічний університет: 150 років історії, фото-1

У 1874 році на перший курс Школи поступив лише 21 студент. До 1890 року кількість учнів не перебільшувала 50 осіб, але все-таки поступово лісова наука розвивалася.

Львівський лісотехнічний університет: 150 років історії, фото-2

Після першої світової війни і поразки ЗУНР нова польська влада зробила переорганізацію навчальних закладів. Вищу лісову школу закрили, а замість неї створили рільничо-лісовий факультет при Львівській політехниці.

1945, коли західні землі України окупував СРСР, радянська влада провела свою реорганізацію, створивши окремий Львівський лісотехнічний інститут.

Львівський лісотехнічний університет: 150 років історії, фото-3

У 1993 році університет успішно пройшов акредитацію у незалежній Україні і був реорганізований в Український державний лісотехнічний університет, а у 2005 році він став вже Національним університетом.

До речі, була у лісотехнічного вишу і “катакомбна” історія. Після Першої світової війни польська влада намагалася обмежити українську освіту та український національний рух. На противагу цьому у 1921 році було створено Український таємний університет (УТУ), який діяв підпільно, але при цьому був популярним у молоді. Цікаво, що дипломи УТУ визнавали за кордоном. Одним з чотирьох факультетів цього підпільного університету був лісовий. Діяв УТУ до 1926 року.

Читайте також: На Львівщині відбудеться онлайн-аукціон з продажу прав оренди земельних ділянок

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#львів #лісотехнічний #університет #історія
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Редакція 032.ua започаткувала новий спецпроєкт "Історія старого Львова". Розповідаємо про розвиток районів міста, парків, історію площ, будівель. Ви зможете переглянути раритетні світлини та дізнатися більше про місто Лева.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,33
41,37
EUR
45,80
45,83
PLN
10,68
10,70
Оголошення
live comments feed...