• Головна
  • ТОП-5 унікальних рецептів паски
12:04, 4 травня

ТОП-5 унікальних рецептів паски

ТОП-5 унікальних рецептів паски

5 травня в Україні святкуватимуть Великдень. Традиційно головною стравою Великодня є паски – дріжджовий хліб із декоруванням. Початково їх готували несолодкими, а прикрашали фігурками з тіста. Причому ця традиція сягає ще язичницьких часів. Пізніше зʼявилися й інші декорування з глазурʼю, посипками, кремами, білковими прикрасами тощо.

Хтось полюбляє святкову випічку із магазину, а хтось не зраджує перевіреним рецептам. Журналістка 032.ua підготувала ТОП-5 унікальних рецептів паски.

Паска бакалійова (на 2-3 середні паски)

Інгредієнти:

  • 0,5 кг борошна
  • 0,5 палички (50 г) дріжджів
  • 0,5 склянки цукру
  • 60 г вершкового масла
  • 150 мл 20% вершків
  • 5 жовтків
  • 0,5 чайної ложки солі
  • 7-8 тичинок шафрану – замочити в ложці рому
  • 0,5 склянки родзинок (можна суміш світлих і темних)
  • 0,25 склянки сушеної журавлини
  • 0,5 склянки цукатів
  • 0,5 склянки січених горіхів
  • «на кінчику ножа» тертої кориці, гвоздички і кардамону

Розчин готуємо на вершках. Накриваємо рушничком і даємо забродити. Жовтки розтираємо з цукром. Масло розтоплюємо і вистуджуємо. Родзинки і цукати заздалегідь намочуємо в коньяку або ромі.

У розчин додаємо втерті жовтки з цукром, масло, сіль та шафранову настоянку. Все вимішуємо. Просіваємо по ложці борошна, також вимішуємо і потім замішуємо гладке тісто. Намащеною розтопленим маслом долонею змащуємо кульку тіста, накриваємо рушничком і ставимо рости години на півтори.

Додаємо в тісто родзинки, цукати, горіхи і вимішуємо. Викладаємо тісто у форми (на половину висоти) і даємо підрости ще до години. Випікаємо 40 хвилин при 180°C. Паска добре росте саме при випіканні. Вистиглу паску люкруємо або лишаємо «голою».

Класична паска від Лілії Цвіт

Інгредієнти розраховані на п'ять пасок діаметром 13 см

  • око — пів літра,
  • дріжджі — 10 г сухих або 30 г пресованих,
  • цукор — 150 г,
  • жовтки — 5
  • масло — 200 г
  • борошно — 850 г
  • олія — 30 г
  • родзинки — 200 г.

Приготування

  • Готуємо опару. Змішуємо ледь тепле молоко, 2 ст. л цукру та 8 ст. л борошна від загальної кількості. Додаємо сухі дріжджі та перемішуємо знову. Якщо дріжджі пресовані, розчиняємо їх у молоці, а тоді додаємо цукор і борошно. Накриваємо опару, залишаємо на пів години, щоб опара піднялася.
  • З’єднуємо м’яке масло, цукор і жовтки. Додаємо трохи солі та збиваємо міксером.
  • З’єднуємо масляну суміш з опарою, поступово додаємо просіяне борошно і замішуємо тісто. Тісто повинно бути липким і тягучим, важливо, щоб не дуже густим. 
  • Викладаємо суміш на змащену олією поверхню і дуже добре вимішуємо руками протягом 30 хвилин. Тісто має не липнути до рук, бути еластичним та добре розтягуватися. Викладаємо тісто в миску, накриваємо рушником та ставимо в тепле місце підрости на півтори години.
  • Після того, як тісто підросло, треба обім’яти його і відділити на прикраси десь четвертину. До решти додаємо пропарені та просушені родзинки та 2 ст. л борошна. Вимішуємо, залишаємо підходити ще одну годину.
  • Наповнюємо форми тістом приблизно на третину. З тіста, що відділили, без родзинок робимо прикраси – можна коси, завитки, хрестики. Потрібно пам'ятати, що зроблені з тіста прикраси також підростуть.
  • Залишаємо тісто підрости у формах, поки воно не збільшиться  втричі. Далі паски змащуємо жовтком і випікаємо в духовці за 160-170°C приблизно 40-50 хвилин.
ТОП-5 унікальних рецептів паски, фото-1

Паска "10 жовтків"

Інгрідієнти: 

  • борошно - 1 кг;
  • яєчні жовтки - 10 шт;
  • молоко - 400 мл;
  • сухі дріжджі - 70 г;
  • цукор - 300 г;
  • вершкове масло - 200 г;
  • ванільний цукор - 1 пакетик;
  • родзинки - 150 г;
  • цукати - за бажанням;
  • цедра апельсина - за бажанням.

Спочатку приготуйте опару – для цього в тепле молоко всипте дріжджі, 1 ложку цукру та 3 ложки борошна, перемішайте та залиште на 15 хвилин. Переконайтеся, що дріжджі свіжі.

Цукати та родзинки на 15 хвилин замочіть у окропі, потім обсушіть серветками і обваляйте у борошні. Яйця ретельно промийте під краном і розділіть жовтки з білками. Білки не викидайте - з них можна приготувати глазур на паску.

Жовтки збийте з цукром, ванільним цукром і щіпкою солі, а також за бажанням з цедрою апельсина. Змішайте жовткову суміш з опарою та розтопленим у мікрохвильовій печі маслом. Замішуйте тісто приблизно 15 хвилин|мінути|, поки воно не стане еластичним і однорідним. Наприкінці додайте цукати та родзинки.

Готове тісто приберіть у велику ємність, накрийте плівкою та рушником і заберіть на 1,5-2 години у тепле місце. За цей час воно має вирости вдвічі. Потім змащеними олією руками ще раз розімніть тісто і заповніть на третину форми для пасок. Залишіть тісто ще на 1 годину, щоб воно піднялося вдвічі

Розігрійте духовку до 200°. Поставте паски запікатися і зменшіть температуру до 180°. Випікається здоба приблизно 45-60 хвилин залежно від розміру. Готова паска на 10 жовтках вийде м'якою та ароматною.

ТОП-5 унікальних рецептів паски, фото-2

Паска з шафраном (на 6 середніх пасок)

Інгредієнти:

  • 2 кг борошна
  • 1 л сироватки (або на пів з молоком)
  • 12 жовтків
  • 3 цілі яйця
  • 100 г дріжджів
  • 300 г  склянки топленого масла
  • 400 г цукру
  • 1-2 пакетики ванільного цукру
  • 1 чарочка настоянки шафрану
  • цедра з 1 цитрини і 2 помаранчів

Жовтки старанно розтираємо з цукром до білого, вливаємо до них сироватку, додаємо розпушені заздалегідь дріжджі та борошно. Усе терпляче вимішуємо щонайменше 45 хвилин і ставимо у тепле місце, щоб підросло. Через 2 години додаємо масло, настоянку шафрану та цедру і повторюємо всю процедуру спочатку, але вимішуємо вже трохи менше часу. Розкладаємо тісто по формах (має заповнювати їх на половину). Коли вони підростуть, то дуже обережно змащуємо розколоченим яйцем або самим жовтком і ставимо на годину у духовку, розігріту до температури 180°C.

ТОП-5 унікальних рецептів паски, фото-3

Сирна паска

Інгредієнти: сир - 1 кг, борошно - 110 г, яйце - 8 шт, цукор - 170 г, вершки жирні - 50 г, цукати, родзинки - за смаком

Для приготування сирної паски треба сир перетри через сито, додати вершки, цукати, родзинки, цукор, борошно і 8 жовтків. Перемішати до однорідної маси. Збити білки в стійку піну і акуратно з'єднати із сирною масою. Перемішати та викласти отримане тісто у форму, змащену маслом. Постукати формою кілька разів по столі, щоб вийшло зайве повітря. Випікати сирну паску треба при температурі 180°С.

Читайте також: У Львові приготують Великодні сніданки для потребуючих людей

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#паска #приготування_паски #рецепти_паски
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Редакція 032.ua пропонує добірку найкращих визначних та цікавих місць, пам'ятників, локацій у Львові. Ви зможете ще раз переконатися, яке прекрасне місто Лева.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,44
41,49
EUR
45,43
45,48
PLN
10,57
10,60
Оголошення
live comments feed...