
17:21, 5 січня 2022 р.
Надійне джерело
ТОП ексклюзивних рецептів куті до різдвяного столу
У рамках спецпроєкту ТОП від 032, ми підготували 5 ексклюзивних рецептів куті.
Кутя - це незмінна традиційна страва різдвяного вечору. Кожен інгредієнт є символічним. Пшениця – це символ достатку, мед – здоров’я, а мак – символ роду. Кутя може бути різноманітною за консистенцією, наповненням та смаком.
Кутя з в'яленою вишнею
Інгредієнти:
200 грамів пшениці ярої
100 грамів маку
100 грамів волоських горіхів
100 грамів родзинок
100 грамів в'яленої вишні
3 столові ложки меду + один стакан теплої води
щіпка солі
Спосіб приготування: пшеницю промити і залити водою, кожні 10 хвилин помішувати, після чого довести до кипіння. Через 20 хвилин додати щіпку солі, і варити ще 20 хвилин, не забуваючи помішувати.
В окремій мисці потрібно промити мак, поставити варити на 30 хвилин, і довести до кипіння. Після чого відкинути мак на сито, і залишити на декілька хвилин. За допомогою макітри і макогона перетерти мак до проявлення "молочка", для цього потрібно додати трохи цукру. Родзинки й в'ялену вишню залити окропом на 7 хвилин, після чого злити воду.
Далі необхідно заправити кутю медом з одним стаканом теплої води, перемішати, і додати до вареної пшениці. До страви додати підсушені і подрібнені горіхи, родзинки, а також в'ялену вишню.

Кутя, Фото з відкритих джерел
Кутя з халвою
Інгредієнти:
пів склянки пшениці
100 грамів халви
100 грамів горіхів
100 грамів маку
50 грамів цукру
мед
Спосіб приготування: замочити пшеницю на кілька годин. Після чого варити пшеницю, додавши у воду щіпку солі та ложку рослинної олії. Мак потрібно залити окропом і додати цукор. Родзинки замочити на 20 хвилин. Подрібнені горіхи потрібно обсмажити. Халву нарізати кубиками. Приготовану пшеницю змішати з маком, горіхами, родзинками та халвою. Страву полити медом.

Кутя з халвою, Фото з відкритих джерел
Екзотична кутя
Інгредієнти:
2 склянки рису
100 грамів мигдалю
100 грамів ліщини
100 грамів сушеного банана
100 грамів кокосової м'якоті
декілька цукатів з фруктів
2 шт. бадьяну
2 столові ложки оливкової олії
4 столові ложки меду
Спосіб приготування: замочити та відварити рис. На оливковій олії підсмажити горіхи та цукати. Змішати мед з водою у пропорції 1:1, та додати подрібнений бадьян. Перемішати рис з горіхами і цукатами, додавши медову суміш та кокосову м'якоть. Прикрасити страву сушеним бананом.

Екзотична кутя, Фото з відкритих джерел
Кутя з рисом, інжиром та ананасом
Інгредієнти:
200 грамів рису
100 грамів інжиру
100 грамів кураги
2 столові ложки меду
50 грамів мармеладу
50 грамів арахісу
50 грамів волоських горіхів
100 грамів ананасів
1 чайна ложка рослинної олії
Спосіб приготування: рис промити у воді, додати масло, посолити та залити окропом. Довести до кипіння, після чого зменшити вогонь до мінімуму, варити до готовності.
Волоські горіхи й арахіс підсмажити, соломкою нарізати ананас, невеликими шматочками нарізати мармелад та додати все до рису. Далі дрібно нарізану курагу та інжир додаємо до каші. Після чого все перемішати, додавши мед. За бажанням прикрасити мармеладом перед подачею.
Кутя з фісташками, фундуком та кокосовою стружкою
Інгредієнти:
пів склянки пшениці
50 грамів горішків
50 грамів фісташок та фундука
2 столові ложки меду гречаного
2 столові ложки кокосової стружки
1 столова ложка маку
Спосіб приготування: пшеницю промити у воді й залишити на ніч. Наступного дня додати дрібку солі, і поставити варити до готовності, помішуючи кашу.
Мак потрібно пропарити окропом, далі перетерти. Змішати відварену кутю, мак, мед, фісташки, фундук та кокосову стружку. Довести до бажаної консистенції, додавши підсолоджену, кип'ячену воду. Прикрасити горішками.

Кутя з кокосовою стружкою, Фото з відкритих джерел
Читайте також: Як провести Різдво у Львові
Автор: Антоніна Костик
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Спецтема
Останні новини
17:00
ТОП новини
Оголошення
19:35, 17 квітня
20
07:10, 7 квітня
12:44, 11 квітня
live comments feed...
Коментарі