• Головна
  • 12 страв на Святий вечір: що можна приготувати львів'янам
08:43, 6 січня 2022 р.
Надійне джерело

12 страв на Святий вечір: що можна приготувати львів'янам

У рамках редакційного спецпроєкту "ТОП від 032.ua" пропонуємо добірку страв, які можна приготувати до столу на Святвечір. 

6 січня українці святкуватимуть одне із християнських свят - Святий Вечір. Цього дня родина збирається за святковим столом для пісної вечері. Традиційно подають 12 страв. Кореспондентка 032.ua підготувала традиційні рецепти страв, які можна приготувати.

Кутя 

Інгредієнти: 4 склянки води; 1 склянка пшона (200 г); 100 г маку; волоські горіхи (за смаком); родзинки (за смаком); 4 - 5 столових ложок меду.

Спосіб приготування: пшоно варто попередньо замочити у воді та залишити бажано на всю ніч. Мак та родзинки залишити у гарячій воді на 30 хвилин.

Коли підготували ці інгредієнти, можна розпочинати варити пшоно. Його необхідно залити водою у пропорції 1/2 та готувати на малому вогні близько однієї години. За цей час вода майже випарується, але сама крупа буде достатньо вологою. Далі потрібно перетерти мак до однорідної маси. Після цього змішати усі продукти - готову крупу, перетертий мак, подрібнені волоські горіхи, родзинки та мед. 

Кутя, Фото умовне, опублікували: tsn.ua

Кутя, Фото умовне, опублікували: tsn.ua

Узвар

Інгредієнти: 500 г сухофруктів, 150 г цукру. 

Спосіб приготування: спочатку потрібно промити сухофрукти та залити їх водою. Води повинно бути більше на декілька сантиметрів від сухофруктів. Це все потрібно довести до кипіння. Після цього додати цукор і проварити на повільному вогні до готовності фруктів.

Узвар, Фото: molbuk.ua

Узвар, Фото: molbuk.ua

Грибна юшка

Інгредієнти: 100 г сушених грибів, 1,5 л води, 1 шт. цибулі, 1 - 2 ст.л борошна, олія, сіль та перець - за смаком.

Спосіб приготування: сушені гриби залити водою та залишити на 2 - 3 години. Відварити у цій воді, гриби дрібно нарізати. Ріпчасту цибулю подрібнити, посолити і обсмажити. Додати гриби і 150 мл грибного відвару. Тушкувати на помірному вогні та додати спеції. До склянки грибного відвару додати борошно. Ретельно перемішати і вилити у сковороду з цибулею і грибами, поперчити. Тушкувати, поки не загусне, а потім зняти з вогню.

Грибна юшка, Фото умовне: prolviv.com

Грибна юшка, Фото умовне: prolviv.com

Вареники із картоплею та грибами

Інгредієнти: 220 г борошна, 1 ст. л рослинної олії, 2 шт. жовтки, 5 ст.л води, 300 г грибів, 3 г картоплі, 1 шт ріпчастої цибулі, за смаком сіль, перець чорний, зелень петрушки. 

Спосіб приготування: спочатку треба замісити тісто. Для цього варто просіяти борошно,  сформувати з нього гірку, зробивши поглиблення у центрі. Далі розбити 2 яйця, відокремити білки від жовтків, додати у борошно тільки жовтки. Потім влити розтоплене вершкове масло і воду. Поступово замішати тісто та залишити у холодильнику на 30 хвилин.

Для начинки потрібно почистити та зварити картоплю, промити та нарізати гриби. Далі очистити і нарізати цибулю, далі обсмажити її до прозорості, до неї додати гриби. Зварену картоплю розім'яти у пюре, змішати із грибами з цибулею, додати петрушку, посолити, поперчити.

Із тіста зробити кола рівного діаметра за допомогою склянки. У центр кола викласти начинку та зафіксувати краї. Відварити вареники у киплячій підсоленій воді. 

Вареники з картоплею, Фото: kievvlast.com.ua

Вареники з картоплею, Фото: kievvlast.com.ua

Тушкована капуста 

Інгредієнти: 1 шт. капусти, 2 - 3 шт. цибулини, 50 - 70 г томатної пасти; олія для смаження; сіль, перець – за смаком. 

Спосіб приготування: спочатку потрібно пошаткувати капусту дрібною соломкою, нарізати цибулю та моркву. На сковороді обсмажити цибулю та моркву, потім додати томатну пасту та згодом  - капусту. Трохи обсмажити та додати півтори склянки гарячої води. Коли це закипить, зменшити вогонь і тушкувати капусту до м’якості - близько 30 - 40 хвилин. За 10 хвилин до кінця тушкування капусту потрібно поперчити та посолити.  

Тушкована капуста, Фото умовне: amazingukraine.pro

Тушкована капуста, Фото умовне: amazingukraine.pro

Пісний борщ

Інгредієнти: 2 шт. помідори, 2 шт. буряка, 1 шт. моркви, 1 шт. цибулі, 2 шт. картоплі, 0,5 шт. капусти, 2 зубачика часника, 1 шт. лавровий лист, 2 ст. л олії, 1 ст. л солі, цукор та оцет за смаком.  

Спосіб приготування: спочатку буряк, моркву, картоплю, капусту та цибулю почистити та нарізати тонкою соломкою. У помідорів зняти шкірку та нарізати кубиками, а часник розчавити ножем. У підсолену воду покласти картоплю, капусту і поставити на невеликий вогонь. Цибулю та моркву пасерувати у розігрітій олії 5 хвилин, постійно помішуючи. Додати туди половину буряка, цукор і оцет. Перемішати, зменшити вогонь і тушкувати 10 хвилин. Буряк, що залишився, відкласти в миску, залити 1 ч. л оцту й дати настоятися.

Додати помідори, посолити і поперчити, накрити кришкою і тушкувати ще 20 хвилин. Після перекласти овочі зі сковорідки в каструлю, додати лавровий лист, довести до кипіння на більшому вогні, додати часник і вимкнути. 

Борщ, Фото умовне: life.nv.ua

Борщ, Фото умовне: life.nv.ua

Рагу з овочами та грибами

Інгредієнти: 400 г грибів, 8 шт. картоплі, 1 шт. цибулі, 1 шт. моркви, 200 г свіжої капусти, 4 зубчика часнику, зелень, сіль —  за смаком. 

Спосіб приготування: гриби нарізати кубиками й обсмажити. Цибулю і моркву дрібно нарізати та також обсмажити. Розкласти інгредієнти порівну у чотири горщики: спочатку гриби, потім очищену та нарізану кубиками картоплю, потім - нарізану капусту, цибулю, моркву, часник і зелень. Посолити за смаком, накрити горщики кришечками та відправити у духовку на 30 хвилин. Перед подачею перемішати.

Рагу з овочами та грибами

Салат із буряка з чорносливом

Інгредієнти: 1 шт. буряка, 30 г чорносливу, 2 зубчики часнику,  1 ст. л. рослинної олії; 2  - 3 стебла зеленої цибулі, сіль – за смаком.

Спосіб приготування: буряк відварити до готовності, чорнослив розмочити, часник очистити. З’єднати тертий буряк, пресований часник і дрібно нарізаний чорнослив. Добре перемішати, посолити і заправити рослинною олією. Викласти у салатницю. За бажанням можна посипати дрібно нашаткованою зеленою цибулею.

Салат із буряка, Фото умовне: smachno.ua

Салат із буряка, Фото умовне: smachno.ua

Запечена скумбрія

Інгредієнти: 2 шт. скумбрії, 2 ст.л олії, 0,5  ст.л лимону,  2, сіль та перець за смаком.

Спосіб приготування: варто розморозити рибу, промити та просушити. Посолити її та обсипати спеціями як зовні, так і всередині. Залишити скумбрію на 30 хвилин. Розігріти духову піч до 180 градусів. Взяти два великі шматки фольги (по одному для кожної риби). Далі змастити поверхню фольги олією. Лимон нарізати кружечками, викласти на фольгу. Зверху покласти скумбрію. Змастити олією верх, боки і внутрішню частину кожної риби. Щільно загорнути її і викласти на деко. Відправити у духову піч до готовності.

Запечена скумбрія

Салат із білої квасолі

Інгредієнти: 300 г білої квасолі, 3 столові ложки рослинної олії, 1 цибулина, 1 солодкий болгарський перець, часник, сіль, томат-паста, оцет за смаком.

Спосіб приготування: відварити до м'якості в невеликій кількості води підготовлену й замочену на ніч квасолю. У теплу квасолю влити рослинну олію, додати потовчений із сіллю часник, натерту на дрібній тертці цибулю, дрібно нарізаний перець, томат-пасту й оцет за смаком.

Квасоля

Гречані млинці

Інгредієнти: 1,5 склянки гречаного борошна або помеленої в кавоварці гречки; 2,5 скл. пшеничного борошна; 20 - 25 г дріжджів; 1 ч.л солі; 1 ст.л цукру; олія.

Звечора гречану та половину пшеничного борошна і дріжджі змішати з водою, щоб утворилося густувате тісто і залишити в нехолодному місці. На ранок додати решту борошна, сіль, цукор. Коли тісто підніметься, розбавити його теплою водою до консистенції сметани. Дати постояти ще 30 хвилин й випікати млинці на гарячій сковороді, змащеній олією. Подавати з медом або варенням.

Гречані млинці, Фото умовне: mlynci.com.ua

Гречані млинці, Фото умовне: mlynci.com.ua

Пісні пампушки

Інгредієнти: 5 склянок борошна, 1 ст.л сухих дріжджів,  3 ст. л цукру, 1/2 ч.л солі, 3 ст. л олії, 2 склянки теплої води, цукрова пудра. 

Спосіб приготування: просіяти борошно, змішати із сухими інгредієнтами, поступово додати олію та воду. Замісити м’яке тісто та поставити його в тепле місце. Тісто має збільшитися в об’ємі у двічі.

Розкачати тісто качалкою (товщина не менше - 2 см). Склянкою видавити круглі пампухи. Дати підійти їм в теплому місці 15 хвилин. У казані розігріти олію та смажити на середньому вогні до золотистого кольору. Викласти пампухи на серветку. Холодні пампухи посипати цукровою пудрою.

Пампухи, Фото умовне: cesmak.info

Пампухи, Фото умовне: cesmak.info

Читайте також: Різдво у Львові: які тематичні події проведуть у місті 6 - 9 січня

Фото на головній умовне: з відкритих джерел

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #Різдво #Львівщина #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Редакція 032.ua пропонує добірку найкращих визначних та цікавих місць, пам'ятників, локацій у Львові. Ви зможете ще раз переконатися, яке прекрасне місто Лева.

Коментарі

Оголошення
live comments feed...