• Головна
  • Як у Львові з'явився будинок із "статуєю Свободи": історія туристичної родзинки міста, - ФОТО
08:45, 27 квітня 2021 р.
Надійне джерело

Як у Львові з'явився будинок із "статуєю Свободи": історія туристичної родзинки міста, - ФОТО

У рамках спецпроєкту "Історія старого Львова" кореспондентка 032.ua пропонує дізнатися про одну із будівель у центрі міста, купол якої прикрашає львівська "статуя Свободи". 

Одна із ключових будівель у центрі Львова, яка привертає увагу - колишній будинок Галицької ощадної каси, на куполі якого височить львівська "статуя Свободи". За цією спорудою місто впізнають багато туристів. Зараз - це будинок Львівського музею етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України. Він розташований на проспекті Свободи, 15

Побудували на місці давнього "Англійського готелю"

Колишній триповерховий будинок Галицької ощадної каси побудували на місці давнього "Англійського готелю" на проспекті Свободи.Звели його за проєктом архітектора Юліана Захаревича у 1889 - 1891 роках. У той період приватні особи створювали ощадні каси для зосередження коштів, які можна було витратити для розвитку краю. Головною метою їх була можливість безпечно зберігати та збільшувати заощадження, що повинно було спонукати людей працювати.

Галицька ощадна каса, Фото: uk.wikipedia.org

Галицька ощадна каса, Фото: uk.wikipedia.org

Зведений у стилі історизму зі скульптурою "Ощадності"

Будівля у центрі міста виділяється романтичним трактуванням, її створили у стилі історизму (неоренесансні мотиви). Фасади оздобили рустом з ламаного каменю, жовтою цеглою, майолікою, кованими металевими декораціями, що були виготовлені львівською фабрикою Пйотровича і Шумана.  Яскраво оформили також вестибюль будівлі, прикрашений панелями з кольорового каменю та вітражами. Підлога там викладена декоративною керамічною плиткою. 

Під куполом зі шпилем встановили скульптурну композицію "Ощадність" (скульптор Леонард Марконі), яка у народі відома як львівська "статуя Свободи". 

Галицька ощадна каса на поштівці 1914 року, Фото: lia.lvivcenter.org

Галицька ощадна каса на поштівці 1914 року, Фото: lia.lvivcenter.org

Близько 70 років використовується як музейний будинок

У 1951 році у приміщення колишньої Галицької ощадної каси перевезли колекції міського музею художнього промислу. До цього часу музей був розміщений у будівлі на проспекті Свободи, 24. Це зробили, тому що у підрадянський період приміщення відібрав щойно створений львівський музей В. І. Леніна. 

Із того часу сучасний Музей етнографії та художнього промислу і розташований в будівлі колишньої Галицької ощадної каси. 

Вигляд на Галицьку ощадну касу, 1925 рік, Фото: photo-lviv.in.ua

Вигляд на Галицьку ощадну касу, 1925 рік, Фото: photo-lviv.in.ua

Музей під куполом "Ощадності"

Львівський музей етнографії та художнього промислує одним з найбільших і найстаріших профільних музеїв в Україні. Відвідувачі можуть побачити низку експонатів - понад 70 тисяч. Там представлена колекція українського народного одягу, яка є однією з найчисельніших. Унікальною є збірка меблів, період виготовлення якої охопив шістсот років, колекція годинників, ексклюзивний англійський посуд. Можна побачити експонати із кераміки місцевих центрів, ткацтва, вишивки.

Площа Соборна, Фото:uma.lvivcenter.org

Площа Соборна, Фото:uma.lvivcenter.org

Львівська "статуя Свободи"

На куполі будівлі височить скульптурна композиція "Ощадність", вона складається з трьох фігур. Йдеться про жіночу фігуру "Ощадність", яка зображена сидячою посередині та обіймає дві чоловічі фігури - "Рільництво" і "Промисловість". Можна почути, що це львівська "статуя Свободи", яка стала туристичною родзинкою міста. Сама скульптурна композиція символізує ощадність, добробут і економічний розвиток Галичини.

У 2017 році провели реставрацію "Ощадності". Зокрема, проблемним елементом була рука з факелом, яка раніше падала, а також металеві деталі конструкції й елементи під карнизом. Загальна вартість реставрації становила 467 тисяч гривень, із яких 300 тисяч зібрали благодійники на аукціоні, решта - кошти міського бюджету. Тоді також влаштували підсвітку скульптури за кошти меценатів. 

"Життя" будівлі у наш час 

До нашого часу у будівлі на проспекті Свободи, 15  розташований Музей етнографії та художнього промислу, де проводять екскурсії для відвідувачів. Він є значним центром наукової, просвітницької та культурно-освітньої роботи у місті.

Окрім того, приваблює і своїм інтер'єром. У жовтні 2019 року у Львові та області були зйомки тизеру для серіалу "Кава з кардамоном" за романом львівської письменниці Наталії Гурницької "Мелодія Кави у тональності кардамону". Однією із локацій, де проводили зйомки, була будівля Музею етнографії та художнього промислу.

Нагадаємо, раніше кореспондентка 032.ua розповідала про проспект Свободи. Головна вулиця міста загалом мала 10 назв. Останній раз її перейменовували у 1990 році. 

Читайте також: Місце ностальгії у Львові. Історія легендарної "Пиріжкової" на Словацького, - ФОТО

За інформацією: photo-lviv.in.ua, lvivcenter.org, city-adm.lviv.ua, wikipedia.org

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #Галицька_ощадна_каса #історія #Львівщина #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Редакція 032.ua започаткувала новий спецпроєкт "Історія старого Львова". Розповідаємо про розвиток районів міста, парків, історію площ, будівель. Ви зможете переглянути раритетні світлини та дізнатися більше про місто Лева.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,33
41,37
EUR
45,80
45,83
PLN
10,68
10,70
Оголошення
live comments feed...