• Головна
  • Як розвивався найстаріший парк Львова ім. І. Франка: історія у фото
16:15, 19 лютого 2021 р.
Надійне джерело

Як розвивався найстаріший парк Львова ім. І. Франка: історія у фото

Редакція 032.ua пропонує дізнатися історію парку імені Івана Франка у Львові. 

Парк імені І. Франка - найстаріший міський парк у Львові. Розташований у центральній частині міста між вулицями Листопадового Чину і Крушельницької на схилі одного з пагорбів. Своєю красою приваблює жителів та туристів, тому там досить людно у будь-яку пору року. 

Спочатку це був "Єзуїтський сад" 

За даними на сайті Центр міських історій, історія парку розпочалася ХVІ ст. Тоді це був перший сад Львова на території, що належала родині патриціїв Шольц-Вольфовичів та венеційському консулу Массарі. Після них маєток перейшов у власність єзуїтів. Звідси походить історична назва - "Єзуїтський сад". Згодом ділянка була власністю міста, але за нею належно не наглядали, тому сад занепав.

Відкриття вулиці Крушельницької у 1879 році, Фото: photo-lviv.in.ua

Відкриття вулиці Крушельницької у 1879 році, Фото: photo-lviv.in.ua

У 1799 pоці влада продала парк у довічну оренду власникові ресторану Йоганові Гьохту. Він проводив реконструкцію парку, намагався зробити його прибутковим. Тоді на території побудували ресторан, басейн, встановили альтани, намагалися зацікавити жителів.

Алея парку ім. Івана Франка неподалік кінотеатру "Парк"

Впродовж тривалого часу змінювалися власники території парку. У 1855 році парк знову перейшов у власність міста, таким чином став одним із найстаріших муніципальних парків Європи. За його облаштування взявся львівський садівник Бауер. Він переробив парк у пейзажному англійському стилі. Тоді  вирубали майже всі старі дерева і насадили більшість тих, які є наразі - дуби, граби, липи і смереки.

У 1877 - 1881 роках спорудили будівлю Галицького сейму  (зараз - Львівський національний університет імені Івана Франка). У нижній частині парку влаштували партерні сади із багатими квітковими композиціями, стриженими кущами та деревами. Із 1838 року на клумбі перед будинком сейму стояла чавунна ваза з барельєфами. 

Будівля галицького Сейму, тепер – головний корпуc ЛНУ ім. Франка, Фото: photo-lviv.in.ua

Будівля галицького Сейму, тепер – головний корпуc ЛНУ ім. Франка, Фото: photo-lviv.in.ua

Проєкт літнього театру у парку

У 1908 році архітектор Ріхтман-Рудневський розробив проєкт літнього театру у парку. Це повинна була бути сучасна конструкція з каменю, металу і скла з розсувним дахом. На першому поверсі хотіли облаштувати крамниці і кав'ярні. Кошторис становив 2 мільйони крон. Однак цей задум так і не реалізували. 

Про назву парку 

Після 1919 року "Єзуїтський сад" перейменували на "Парк Тадеуша Костюшка" (цю назву досі можна почути серед місцевих), а вже після 1945 року — на "Парк імені Івана Франка". Ця назва зберігається і у наш час. 

Колишній головний вхід до парку, листівка 1914 року, Фото: photo-lviv.in.ua

Колишній головний вхід до парку, листівка 1914 року, Фото: photo-lviv.in.ua

Історична альтанка парку 

У 1835 році у центрі парку спорудили граціозну альтанку — ротонду (кругла споруда, зазвичай увінчана куполом). У 60-х роках по неділях та у святкові дні у ній виступав духовий оркестр. Вона збереглася досі та є популярною локацією. Ця альтанка є найстарішою спорудою у парку, яку ми можемо побачити. 

Пам'ятник намісникові А. Голуховському

У 1946 році демонтували пам'ятник намісникові А. Голуховському. Він стояв при вході у парк від вулиці Січових Стрільців. На його місце встановили чавунну вазу, що попередньо стояла на клумбі перед будинком Галицького сейму.

Пам’ятник А. Голуховському на місці центральної алеї, Фото (1916 р.): photo-lviv.in.ua

Пам’ятник А. Голуховському на місці центральної алеї, Фото (1916 р.): photo-lviv.in.ua

Декоративний квітник у вигляді вази, Фото:uma.lvivcenter.org

Декоративний квітник у вигляді вази, Фото:uma.lvivcenter.org

Пам'ятник І. Франку біля парку 

У 1964 року біля парку на площі перед університетом відкрили пам'ятник Іванові Франку. Його спорудили у стилі радянського фундаменталізму. Висота пам'ятника разом із постаментом становить 12,5 м. 

Пам'ятник І. Франку, Фото: photo-lviv.in.ua

Пам'ятник І. Франку, Фото: photo-lviv.in.ua

Про можливе будівництво ресторану McDonald's на території парку

У радянський час до кінця 1980-х років працював ресторан "Зелений гай" ("Літо") та кінотеатр "Парк". Будівлі розібрали у часи незалежності. У 1999 році корпорація McDonald's розробила проєкт, щоб розмістити ресторан на території парку, однак міська рада проєкт не затвердила.

Ресторан (тепер Болгарське консульство) у 1900 р., Фото: photo-lviv.in.ua

Ресторан (тепер Болгарське консульство) у 1900 р., Фото: photo-lviv.in.ua

Люди біля входу до кінотеатру "Парк", Фото: photo-lviv.in.ua

Люди біля входу до кінотеатру "Парк", Фото: photo-lviv.in.ua

Реконструкція парку у наш час

Капітальний ремонт у парку ім. І. Франка провели у 2009 році. Тоді пішохідні алеї вимостили кольоровою бруківкою, облаштували дитячий майданчик, з'явились ажурні металеві ліхтарі. У 2011 році парк увійшов до сімки найкращих за версією Auroralia Award (міжнародна премія, заснована асоціацією LUCI. Її метою об’єднати муніципальну владу, світлотехнічні компанії, які займаються освітленням і світлодизайном). 

Парк досі залишається одним із популярних місць для відпочинку у Львові. Сюди жителі приходять прогулятися, зайнятися спортом, вигуляти домашніх улюбленців та просто насолодитися природою.  

Нагадаємо, кореспондентка 032.ua розповідала історію та цікаві факти про Львівський театр опери та балету імені Соломії Крушельницької

Читайте також: "Love, peace, freedom". Легенда "львівської Хіпляндії" Алік Олісевич

Фото на головній: photo-lviv.in.ua

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #032.ua #парк_ім.Франка #історія #Львівщина #новини
Високі оцінки користувачів за Повнота інформації
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Редакція 032.ua започаткувала новий спецпроєкт "Історія старого Львова". Розповідаємо про розвиток районів міста, парків, історію площ, будівель. Ви зможете переглянути раритетні світлини та дізнатися більше про місто Лева.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,44
41,49
EUR
45,43
45,48
PLN
10,57
10,60
Оголошення
live comments feed...