• Головна
  • Один день із життя оновленого львівського заводу РЕМА, - ФОТОРЕПОРТАЖ
23:03, 5 липня 2019 р.

Один день із життя оновленого львівського заводу РЕМА, - ФОТОРЕПОРТАЖ

З 2015 року у Львові на вулиці Заводській, 31 працює середовище інтелектуального та фізичного продукту - ReZavod, де в радянський час на всій території виготовляли медичне обладнання, а зараз на більшій його частині працюють офіси, майстерні, галереї актуального та вуличного мистецтва, кількаповерхова фотостудія, майданчик для вечірок та театр.

Сайт 032.ua продовжує спецпроект Фотопрогулянки Львовом, де ми розповідаємо читачам про цікаві місця у Львові. Цього разу пропонуємо ближче познайомитися з "мешканцями" ReZavod'у, кількість яких за останні кілька років суттєво зросла. У приміщеннях РЕМА облаштувались відомі галереї сучасного та вуличного мистецтва Zefirina та "Фарбований лис", влаштовує вистави театр "Гершом", а Ganok регулярно робить вечірки та кінопокази. Тут же відкрився перший львівський еко-коворкінг. Щодня спільнота ReZavod створює і відшукує свою унікальність на межі різних індустрій.

***

Betalab та Hochu rayu

Першими новими мешканцями Львівського заводу радіоелектронної апаратури стало просторове та предметне дизайнерське бюро Hochu rayu, які створили спільний простір з універсальною майстернею, інженерною студією Betalab. Їх цех розміщується на другому поверсі червоного корпусу Zavod’у. Тут розробляють багато різнопланової продукції від “розумних” гаджетів до вертикальних дисків, від ЗД принтера до конструкції інтер'єрів магазинів, від роботизованої платформи для навчання студентів до настільного верстата для виготовлення друкованих плат, а також займаються створенням чогось нового, того, чого ще не було. Наприклад ними розроблено машинку, за допомогою якої виготовляють макарони у вигляді вуха Ван Гога, причому вухо вирощене з ДНК Ван Гога та проскановане ЗД сканером (німецькими вченими).

Zelenew

Також однією із перших на Zavod’і поселилась ресайклінгова лабораторія Zelenew  дослідницький проект, завдання якого знайти легкі, відтворювальні способи повторно використовувати пластик. Основним матеріалом для виробів є пластикові кришечки від напоїв та молочної продукції, які ми, зазвичай, викидаємо. Дейв Хаккенс, 28-річний дизайнер із Нідерландів, придумав підхід ручної 3d-машини і як переплавку пластику можна робити в гаражних умовах. Саме з його пристроїв черпали ідеї в Zelenew. Під цим брендом створюють серію красивих та екологічних дизайнерських речей із переробленого пластику, експортуючи частинку легендарного львівського сміття за океан – задля того, аби розвивати філософію розумного споживання тут у нас. У Львові вже є кілька пунктів прийому кришечок, які потім потрапляють до Zelenew: в "Альтернативній каві", на першому поверсі Zavod’у, також багато хто збирає в офісах, в IT-компаніях і передає сюди.

WarmInk

Один день із життя оновленого львівського заводу РЕМА, - ФОТОРЕПОРТАЖ, фото-25

Поруч із дизаун-бюро Hochu rayu уже два роки ділить простір бренд Warm Ink Design. Молода дизайнерка Олеся Ковтик любить втілювати свої творчі ідеї в життя, займається дизайном та пошиттям одягу. WarmInk – це про природу, текстури, тактильну естетику, рельєфи. Кожна її нова модель стає полотном, де виникають цілі сюжети, історії та сенси, а малюнки Олеся створює вручну, оздоблює вишивкою, камінням, бісером. Роботи WarmInk можна знайти в шоурумах України, а також Стокгольма.

"1.618"

Архітектурно-будівельна майстерня "1.618"  це команда дизайнерів, архітекторів та реалізаторів, для яких трансформація простору є справою життя та способом проявляти свою любов і робити світ кращим. Вони цінують простий та мінімалістичний дизайн і знають, що практичність такі ж важливі як естетика. Тут люблять людей, тварин і рослини не менше, ніж дизайн і архітектуру, тому намагаються мінімізувати вплив на нашу планету, шляхом раціональних рішень, які підвищують ефективність роботи та зводять до мінімуму використання ресурсів.

"Штукаріум"

Піднімаємось на третій поверх червоного корпусу, де розташована майстерня файних штук "Штукаріум". Тут зібралися художники, які за допомогою лазерного станку та купи різноманітних інструментів можуть зробити що завгодно. Вони працюють з деревом, ДВП, МДФ, різним пластиком, пінопластом, папером, а також гравірують по склу та камені. Також тут займаються станковим друком (офорт, дереворит і ліногравюра) та скульптура. Художники розробляють різноманітні проекти для магазинів, ресторацій, дизайнерів та архітекторів художників та фотографів.

"Образ" та "Фарбований лис" 

"Образ" – об'єднання іконописців в ім'я святителя Кипріяна митрополита Київського. Об’єднання гуртує молодих художників, що працюють у сфері храмового мистецтва. Більшість є випускниками Львівської національної академії мистецтв, зокрема кафедри сакрального мистецтва. Художники розробляють та виконують проекти розпису церков, комплексів ікон для іконостасів. Метою творчої діяльності “Образу” є популяризація і розвиток кращих традицій українського православного іконопису шляхом їх творчого переосмислення та реалізації задуманого у образотворчих формах, актуальних для сьогодення. Їхніми сусідами є галерея графіті та вуличного мистецтва "Фарбований лис" – перша представницька організація вуличних художників в Україні, яка створена та підтримується самими митцями.

GISceramics

GISceramics – затишна гончарна студія подружжя Ігоря та Слосомії Гибів, в якій вони займаються керамікою, гончарством, ліпниною, розписами під замовлення та проводять майстер-класи, уроки гончарства. Тут виготовляють багато цікавого натурального гончарного посуду, авторських прикрас ручної роботи та речей побуту.

TOLOKA

Ця архітектурна майстерня, що розташована у першому корпусі Zavod’у, створює проекти в сфері архітектури та урбанізму, дизайну інтер'єру та художніх візуалізацій. "TOLOKA" працює переважно з приватними замовниками та компаніями з України, Канади й США, а також має досвід розробки інвестиційних проектів розвитку територій. Основна ціль їх проектування є в організації комфортного простору для життя людей з використанням раціональної кількості матеріалів та оптимальної кількості праці людей.

ZEFIRINA

Це галарея сучасного мистецтва, створена 4 листопада 2016 року на заводі РЕМА. Метою галереї є популяризація сучасного мистецтва, яке виходить за рамки стандартних виставкових місць, задіювання та оʼєднання молодих художників. Так ZEFIRINA вирішує ще одне проблему серидовища митців брак комунікації. Простір створений для комфортного спілкування, здатного витягати талановитих людей з їхніх майстерень, підвалів та інтровертних коконів, народжувати їдеї та створювати спільні проекти.

FORZATS

Один день із життя оновленого львівського заводу РЕМА, - ФОТОРЕПОРТАЖ, фото-88

Тут займаються створенням книжкових оправ, що сягає своїм корінням епохи Середньовіччя. Окрім книжкових оправ хлопці займаються виготовленням блокнотів та альбомів за середньовічними технологіями. Основними мотивами творчості є історія, міфологія, фентезі література й віртуальні світи. Також займаються каліграфією, техніками ручного друку та науково-популярною діяльністю (майстер-класи, лекції). FORZATS має проекти з реконструкції середньовічної західноєвропейської книги, виготовлення пергаменту, сворення гостьових книг для історико-культурних заповідників.

"САМСМАК"

Пекарня  "САМСМАК" виготовляєцільнозерновий хліб та булочки на заквасці, без розпушувачів та шкідливих домішок, печево, сирники, кекси, рулети, тортики, пироги, веганську випічку з натуральних продуктів. Їхня місія – зберігати натуральні відчуття та смаки, дарувати вибір, можливість вживати смачну справжню їжу. Тут випікають хліб на заквасці із використанням цільнозернового борошна та інших натуральних інгредієнтів за різними технологіями, відроджуючи старовинні рецепти та правильно використовуючи нові.

Art Studio Passage

Art Studio Passage – фотостудія і арт-простір для людей, бажаючих творити. Великі зали, величезні вікна, широкий вибір елементів для створення вашого ідеального знімка. Cтудія підійде як професійним, так і фотографам-початківцям. Студію можна орендувати і для проведення відеозйомок, конференцій, івентів.

Your Choice 

На заводі РЕМА на 5 поверсі розташована перша альтернативна платформа розвитку свідомості людини у Львові. Засновниками коворкінгу "Your Choice" є троє львів'ян: Христина Коростіль, Михайло Кекляк та Володимир Бець. Вони проводять майстер-класи, лекції, музичні заходи, духовні практики, присвячені об'єднанню людей навколо питань розвитку людини, здорового способу життя, корисного харчування, усвідомленого споживання ресурсів та екологічних проблем. Тут допоможуть вам поринути у стан глибокої релаксації, позбавитись від зовнішніх вражень і спрямувати увагу всередину себе.

O H R A ceramic

Посуд майстрині Daria Stupak дуже цікавий. Наприклад, у неї є еко-чашка, яку ви можете брати з собою і пити coffee-to-go, не використовуючи паперові стакани у кав’ярні, які далеко не паперові і наносять шкоди нашому довкіллю. Дарія вчить ліпити та проводить керамічні майстер-класи за чашкою кави.

Довідково: львівський завод радіоелектронної медичної апаратури (РЕМА) розташований на вулиці Заводській, 31. Сто років тому тут працювала фабрика ваг братів Вінтер. Окрім ваг, на цій території раніше виготовляли свічки, руберойд, асфальт та спеціальний картон, яким покривали дахи. В часи розквіту на заводі РЕМА працювало кілька тисяч робітників, які виготовляли медичні меблі та устаткування для лікарень. Зараз на території заводу працюють різноманітні майстерні, студії та виробництва. І досі на заводі вистачає вільних приміщень – територія приваблює творчі проекти низькою вартістю оренди.

*Повне або часткове відтворення матеріалу без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #032 #новини
Високі оцінки користувачів за Достовірність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Добірка тематичних фотографій з вулиць, парків Львова, пам'ятників і скульптур, вуличне життя місця, цікаві локації для селфі, історія у фотографіях, поради куди піти для львів'ян і туристів.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,95
41,03
EUR
44,42
44,50
PLN
10,33
10,39
Оголошення
live comments feed...