• Головна
  • 10 цікавих місць на Левандівці, - ФОТО
21:47, 19 серпня 2018 р.

10 цікавих місць на Левандівці, - ФОТО

10 цікавих місць на Левандівці, - ФОТО

Сайт 032.ua продовжує гуляти вулицями Львова та показувати читачам цікаві або незвичні місця. Ми уже побували на Білогорщі, у парку “Піскові озера” та на Знесінні, зараз же пропонуємо подивитися на цікавинки мікрорайону Левандівка.

Левандівка

Цей житловий масив розташований у Залізничному районі Львова і став його частиною у квітні 1930 року. А до цього Левандівка була поселенням на місці німецької колонії, що була тут у 18 столітті. Особливістю району є його індустріальне минуле: у 19 столітті тут був плац для муштри австрійських солдатів; 1843 року на Левандівці відбулися перші у Львові кінні перегони. На початку 20 століття тут створили перше львівське летовище, а у 1950-х роках район став осередком львівських залізничників.

Озеро і парк

Мікрорайон може похвалитися наявністю водойми. Левандівське озеро має площу 1,9 гектарів, обрамлене пішохідними зонами, дитячим майданчиком, невеличким парком. На озері також живе пара лебедів, щоправда, останнім часом птахи “туляться” ближче до берега, оскільки їхня хатинка заросла очеретом.

До слова, концепцію розвитку та оновлення узбережжя Левандівського озера презентували у серпні минулого року. Пропонуємо порівняти цьогорічні фото з візуалізацією проекту від Львівської міськради.

Читайте також: Львів'ян запрошують на 30-кілометровий забіг у День Незалежності

Церква Покрови Пресвятої Богородиці

На одній з головних вулиць Левандівки - Сяйво, 14 розташована чинна Церква Покрови Пресвятої Богородиці, що належить УПЦ КП. Церкву будували упродовж 1991 - 1996 років, за проектом архітектора Романа Сивенького.

Церква Вознесіння Господнього

А ось греко-католицька громада Левандівки відвідує Церкву Вознесіння Господнього на вул. Широкій, 81а. Цю церкву вирішили збудувати у 1992 році, оскільки Церква св. Андрія і Йосафата не вміщала всіх прихожан. Будівництво тривало впродовж 10 років, на кошти вірян та меценатів, за проектом Миколи Рибенчука. Сучасний храм вміщає кілька тисяч осіб, при церкві є громадський простір з лавками і дитячим майданчиком.

Левандівський парк

Цей парк у мікрорайоні з’явився у 1950-му році. Його площа становить 5,86 гектарів. За останні кілька років благоустрій парку покращився: встановили лавки, доглядають газони, з’явився дитячий майданчик і спортивна “стінка” для дітей. Тут також є футбольне поле. На території парку часто проводять різноманітні заходи, наприклад, Міжнародний фестиваль Параджанова.

Читайте також: Як найчастіше називали дітей на Львівщині цього року, - ПЕРЕЛІК ІМЕН

КМЦ “Супутник”

Одразу біля парку, по вул. Повітряній, 20 є культурно-мистецький центр “Супутник”. Зусиллями небайдужих львів'ян тут облаштували культурний простір, де діють різноманітні гуртки, бібліотека та навіть студія звукозапису.

Народний дім

На розі вулиць Широка та Сяйво розташований Народний дім “Просвіта”, на базі якого діє низка дитячих гуртків. До облаштування культурного центру “Супутник”, це був чи не єдиний осередок культури на місцевості.

Завод залізобетонних конструкцій

“Дівка-Левандівка пахне поїздами, Мостами, переїздами і гострими словами…”, - співав свого часу гурт “Скрябін” і мав рацію. На вулиці Повітряній, 2 можна побачити масивні об’єкти, що залишились львів’янам у спадок з 1958 року - це Завод залізобетонних конструкцій від “Львівської залізниці”. Окрім власне продукції заводу тут можна побачити багато товарних поїздів та навіть локомотиви.

Читайте також: У Львові масштабна злива зупинила рух транспорту й затопила вулиці, - ФОТО

Левандівський ринок

По вулиці Широкій, 65 розташований місцевий ринок, де приватні підприємці реалізують продукти харчування та промислові товари.

Гаргульї

Допитливий турист, що гулятиме вуличками Левандівки, обов’язково мусить заглянути на вулицю Озерну, адже тут розташувалися химерні гаргульї! Власники одного з будинків на тихій вулиці поставили для охорони на брамі пару металевих фантастичних тварин, а сам фасад будинку захищають середньовічні рицарі.

Інші цікаві вулиці

Взагалі, Левандівка - це спокійний райончик з невеличкими садибами та великою кількістю зелені. Під час прогулянок вулицями мікрорайону можна знайти багато гарних місць.

Більше фотопрогулянок Львовом доступно на нашому сайті за посиланням.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032 #культура #туризм #фотопрогулянки #Левандівка #цікаві_місця
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Добірка тематичних фотографій з вулиць, парків Львова, пам'ятників і скульптур, вуличне життя місця, цікаві локації для селфі, історія у фотографіях, поради куди піти для львів'ян і туристів.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,52
41,58
EUR
46,02
46,10
PLN
10,70
10,74
Оголошення
live comments feed...