• Головна
  • 395 років: що бачила Успенська церква Львова за сторіччя свого існування - ФОТО
19:10, 19 квітня
Надійне джерело

395 років: що бачила Успенська церква Львова за сторіччя свого існування - ФОТО

395 років: що бачила Успенська церква Львова за сторіччя свого існування - ФОТО

Цього року Успенській церкві, що красується в історичному середмісті Львова виконується 395 років. Її будівництво в тому вигляді, в якому ми звикли її бачити, закінчилося у 1629 році. Але насправді її історія давніша, бо і раніше на цьому місті стояли православні храми.

Історики вважають, що першу церкву тут побудували ще за часів Галицько-Волинської держави. Її спалили поляки під час нападу на місто війська Казимира III Великого 1340 року. Відомо також, що у 1421 році тут вже стояв новий храм, який проіснував близько ста років, поки його не зруйнувала пожежа. Третя церква простояла на цьому місці трохи більш як два десятки років і загинула у вогні у 1571-му. І лише четвертий варіант “дожив” до сьогодення.

Працювали над цією спорудою чотири архитектори: Павло Римлянин, Войцех Калінос, Амвросій Прихильний та Петро Італієць. Всі вони за походження були італійцями.

Каплиця Трьох Святителів, що стоїть поруч із Успенською церквою, з’явилася тут раніше за неї. Її побудували ще 1590 року на пам’ять про перший храм, спалений поляками.

395 років: що бачила Успенська церква Львова за сторіччя свого існування - ФОТО, фото-3

Але найстаріший “мешканець” ансамблю Успенської церкви – вже Корнякта. Вона має ім’я грецького купця Костянтина Корнякта, який дав гроші на її будівництво. Ця вежа, а точніше величезний дзвін на ній, відігравав особливу роль у житті старовинного Львова. Саме він сповіщав містян про смерть поважних львів’ян, напади ворогів, пожежі та інші лиха. Найбільший у Львові, він вважався головним дзвоном міста. І навіть мав власне ім’я – дзвін звали Кирилом. На жаль, до наших часів він не дожив. Після шведської навали на його місце повісили інший.

395 років: що бачила Успенська церква Львова за сторіччя свого існування - ФОТО, фото-4

У підземеллях Успенської церкви ховали видатних діячів тих часів. Зокрема, тут знайшов спокій козацький кошовий отаман Іван Підкова, якого було страчено у Львові за вказівкою польського короля. Щоправда, пізніше козаки викрали останки отамана з церкви та перевезли до Канева, де й перепоховали.

З 1989 року Успенська церква перебуває в юрисдикції Української автокефальної православної церкви, яка після об’єднавчого собору 2018 року стала частиною Православної Церкви України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#львів #успенська #церква #каплиця #вежа #корнякт #дзвін
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Редакція 032.ua започаткувала новий спецпроєкт "Історія старого Львова". Розповідаємо про розвиток районів міста, парків, історію площ, будівель. Ви зможете переглянути раритетні світлини та дізнатися більше про місто Лева.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,73
39,79
EUR
42,78
43,10
PLN
9,80
9,97
Оголошення
live comments feed...