• Головна
  • Львів увійшов в пʼятірку найпрозоріших міст в Україні: результати дослідження
18:09, 17 квітня

Львів увійшов в пʼятірку найпрозоріших міст в Україні: результати дослідження

Львів увійшов в пʼятірку найпрозоріших міст в Україні: результати дослідження

Сьогодні, 17 квітня, Transparency International Ukraine презентувало дослідження прозорості українських міст за 2023 рік.

Статус «прозоре місто» отримали Львів, Тернопіль, Мукачево, Дніпро, Дрогобич – це ті міста, які продемонстрували зростання рівня прозорості і мають найкращі практики взаємодії зі своєю громадою через різні електронні сервіси, повідомляє пресслужба ЛМР.

Натомість 23 міста стали «частково прозорими», а 52 міста України визнали «непрозорими».

Як зазначив Вячеслав Ломброзо, керівник сектору з питань доброчесності та запобігання корупції Львівської міської ради, Львів з 2020 року щорічно отримує статус «прозоре місто».

«Уже 7 років ми проводимо дослідження рівня прозорості міст України. До повномасштабного вторгнення був стрімкий ріст по прозорості. Багато міст ставали прикладом не тільки для міст України, але й для міст за кордоном. На жаль, після вторгнення, ситуація кардинально змінилася, але запит на прозорість залишається як у містян так і в місцевої влади», - відзначив Андрій Боровик, виконавчий директор Transparency International Ukraine.

Цьогоріч рейтингу між містами України не формували, а присвоювали містам категорію «прозоре місто», «частково прозоре» і «непрозоре», на основі аналізу діяльності міських рад за 40 критеріями. Участь у дослідженні взяло 80 міст України.

«Після повномасштабного вторгнення ми змінили методологію оцінювання рівня прозорості міст України. Ми не робимо рейтингу і не хочемо, щоб міста змагалися між собою, а робимо оцінку прозорості їхньої діяльності.

Відтак, серед 80 міст, які взяли участь в дослідженні, середній рівень прозорості становить 42,3%.

52 міста є «непрозорими» (Бориспіль, Запоріжжя, Ірпінь, Умань, Харків, Черкаси, Самбір, Полтава…)

23 міста стали «частково прозорими» (Київ, Одеса, Луцьк, Калуш, Вінниця, Хмельницький, Чернівці, Чернігів, Івано-Франківськ..).

І лише 5 міст отримало категорію «прозоре місто» - Львів, Тернопіль, Мукачево, Дніпро, Дрогобич. Це ті міста, які продемонстрували зростання рівня прозорості і мають найкращі практики взаємодії зі своєю громадою. У цих містах відбувається онлайн-трансляція різних засідань, пропонують своїм мешканцям різні електронні сервіси, створили інструменти для подання скарг чи різних даних через чат-боти, інформують про роботи комісій, місця сезонної торгівлі, продаж майна через аукціони та ін.», - презентувала результати Анастасія Мазурок, заступниця виконавчого директора з операційної діяльності ТІ Ukraine;

Застосування цих практик є важливим з огляду на бажання України стати членом Європейського Союзу також. Як вважає Аллан Паг Крістенсен, керівник Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні, зростання рівня прозорості – це зменшення рівня корупції.

«Прозорість покриває ті прогалини, які можуть дати місце корупції. Незважаючи на війну і ті виклики, з якими стикаються міста України, ми вражені тим прогресом, який був здійснений у плані прозорості для запобігання корупції. Вважаю, що зараз є вища потреба у прозорості і запобігання корупції ніж було у минулому», - наголосив Аллан Паг Крістенсен.

Мародерством назвав корупцію в час війни мер Львова Андрій Садовий і подякував представникам Transparency International Ukraine за пророблену роботу і ті зауваження, які надають містам щодо їхньої роботи.

«Кожен має робити все, щоб мінімізувати корупцію на своєму рівні і робити свою діяльність якомога прозорішою, особливо в часі війни. Адже якісне урядування неможливе без прозорості. А без якісного урядування немає нашої перемоги. Тому велика подяка за вашу роботу, за відзначення роботи нашої громади, за те, що стимулюєте нас вдосконалювати механізми нашої роботи і застосовувати сучасні міжнародні кейси», - наголосив мер Львова Андрій Садовий.

Довідка

Transparency International Ukraine – акредитований представник глобального руху Transparency International, який з 2012 року допомагає Україні. Організація комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції в окремих сферах.

ТІ Україна допомогла створити та згодом передала державі системи Prozorro, Prozorro.Продажі, eHealth та Prozvit. Також команда впровадила Рейтинги прозорості та підзвітності міст, розбудувала спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями та співзаснувала коаліцію RISE UA, що захищає доброчесність і ефективність у відбудові.

Читайте також: У Львові відбудеться всеукраїнський науковий фестиваль



Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #прозоремісто #рейтинг
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,75
39,82
EUR
42,74
42,79
PLN
9,83
9,87
Оголошення
live comments feed...