• Головна
  • У Львові засудили лікаря “швидкої“, який не врятував пацієнта від смерті
15:50, 30 квітня
Надійне джерело

У Львові засудили лікаря “швидкої“, який не врятував пацієнта від смерті

У Львові засудили лікаря “швидкої“, який не врятував пацієнта від смерті

Лікар запідозрив у чоловіка ковід та відмовився його оглядати. Поки до квартири їхала спеціальна ковідна бригада, пацієнт помер.

Про це йдеться у вироку, оприлюдненому у Єдиному державному реєстрі судових рішень, повідомляє LVIV.MEDIA.

Залізничний районний суд Львова визнав лікаря Степана Ж. винним, проте йому вдалося уникнути ув’язнення через закінчення строку давності справи.

За матеріалами справи, у березні 2020 року Степан Ж. прибув до квартири потерпілого на виклик у складі бригади швидкої медичної допомоги. Син пацієнта повідомив лікарю, що його батько раптово ослаб та не може самостійно сидіти. Обвинувачений, зайшовши до квартири, запідозрив у літнього чоловіка COVID-19. Попри те, що дружина та син пацієнта заперечували контакт з хворими та прояву будь-яких симптомів коронавірусу, лікар відмовився оглядати чоловіка.

На численні прохання родичів він погодився виміряти сатурацію кисню у легенях та попросив їх виміряти пацієнтові температуру. У чоловіка була підвищена температура, а сатурація кисню становила 62 %. Після цього Степан Ж. викликав спеціальну ковідну бригаду. Бригада їхала до будинку протягом майже двох годин. У цей час лікарі “швидкої“ перебували на місці, проте не надавали хворому жодної медичної допомоги. Прибувши на місце та оглянувши пацієнта, лікарка спеціальної бригади констатувала смерть пацієнта. Після цього медикиня викликала поліцію.

На судовому засіданні Степан Ж. не визнав своєї провини. Він стверджував, що рідні Дмитра А. “обманули“ його, коли сказали, що у чоловіка нормальна температура тіла, тож він запідозрив, що вони говорять неправду про відсутність симптомів та контакту із хворими на COVID-19. Відмовляючись оглядати потерпілого лікар намагався вберегти себе та решту бригади “швидкої“ від зараження, оскільки всі вони не мали засобів індивідуального захисту. Степан Ж. також визнав, що записав у карту виклику дані про огляд, якого насправді не проводив, оскільки не міг здати її незаповненою.

Згодом судово-медична експертиза встановила, що пацієнтові у дихальні шляхи потрапила їжа. Саме вона спричинила утруднення дихання та призвела до смерті чоловіка.

Залізничний районний суд Львова визнав Степана Ж. винним у неналежному виконанні своїх обов’язків, яке призвело до смерті пацієнта. Лікаря засудили до двох років позбавлення волі, проте йому вдалося уникнути покарання, оскільки закінчився строк давності справи. Крім того, суд зобов’язав Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф виплатити рідним померлого пацієнта 1 млн 50 тис. грн компенсації за моральну шкоду — по 350 тис. грн для дружини та двох синів чоловіка.

Читайте також: У Львові американські хірурги оперують військових із щелепно-лицевими травмами

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#львів #лікар #швидка #суд #вирок
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,96
40,10
EUR
43,27
43,45
PLN
10,07
10,15
Оголошення
live comments feed...