• Головна
  • Марія Школьна: коли блочний лук стане олімпійським видом спорту, мрію взяти участь у Олімпіаді, або навіть перемогти
Люди які змінюють Львів
22:07, 21 березня 2015 р.

Марія Школьна: коли блочний лук стане олімпійським видом спорту, мрію взяти участь у Олімпіаді, або навіть перемогти

Люди які змінюють Львів

Саме у Львові ще в 1931 році була заснована Міжнародна федерація стрільби з лука (ФІТА). В нашому місті відбувся і перший чемпіонат світу зі стрільби з лука. За цей час чимало львівських лучників блискуче виступили на міжнародних та українських змаганнях. Але є серед львів'ян молода та дуже талановита спортсменка, яка попри повну відсутність фінансування з боку держави, не припиняє приносити нашій країні нагороди.

17-річна Марія Школьна почала займатися стрільбою з блочного лука ще в 11 років. І не дивно, адже народилась вона у династії лучників. Марію тренує не менш зірковий тренер - Костянтин Школьний, за плечима якого чимало перемог та спортивного досвіду. Він заслужений майстер спорту, багаторазовий чемпіон Радянського Союзу, посів 4 місце на чемпіонаті світу, був призером чемпіонатів світу та Європи, член збірної СРСР та України.

Марія Школьна: коли блочний лук стане олімпійським видом спорту, мрію взяти участь у Олімпіаді, або навіть перемогти, фото-1

Марія разом із батьком Костянтином Школьним на вогневому рубежі 

За шість років Марія поклала до української скарбнички більше сорока медалей. А її наполегливості та цілеспрямованості може позаздрити навіть олімпійський чемпіон. Додамо, що їздить на змагання, купує лук та стріли, Марія лише за власний рахунок і це тому, що стрільба з лука "компаунда" є неолімпійським видом спорту. Гроші з держави почали потроху виділяти лише цього року.

Кореспондент 032.ua поспілкувався із львів'янкою, яка у свій юний вік вже зуміла зарекомендувати себе на міжнародній арені. А за шість років, протягом яких займається стрільбою з блочного лука, лучниця здобула чимало титулів.

Марія є переможницею зимового чемпіонату світу, літнього чемпіонату Європи, зимового Кубку світу, є бронзовою призеркою зимового чемпіонату Європи. Майстер спорту та член збірної команди України серед юніорів та дорослих Марія Школьна розповіла секрет своєї спортивної кар'єри 032.ua.  

Марія Школьна: коли блочний лук стане олімпійським видом спорту, мрію взяти участь у Олімпіаді, або навіть перемогти, фото-2

Маріє, чому ти почала займатися стрільбою з лука?

Почала займатися стрільбою з лука, оскільки уся моя родина - лучники. Мій батько стріляє з лука, був членом збірної команди СРСР та України. Займається цим спортом і брат. Прийшла на перше тренування в 11 років. Загалом стріляю з лука вже шість років.

Знаю, що тебе тренує твій батько - відомий український лучник Костянтин Школьний. Чи не заважають родинні зв'язки під час тренувань та підготовки до змагань? Чи, навпаки, тобі це допомагає?

Звичайно, що в цьому є свої плюси та мінуси, але в основному тренування проходить в режимі спілкування "тренер" і "лучник". Звичайно, я довіряю йому, але трапляються і суперечки.

Ти присвятиш своє життя спорту? Чи можливо, хочеш навчатися та працювати в іншій сфері?

Хочу навчатися у спортивному виші та займатися стрільбою з лука на професійному рівні, але не в Україні. Оскільки, я навчають у польській школі, думаю здобувати вищу освіту там. Нажаль, в Україні  важко розвивається блочний лук.

А чому?

До цього року ми їздили на змагання за свій рахунок. Але зараз блочний лук увійшов у Федерацію стрільби з лука України. Молодіжній збірній оплачують виїзди на змагання, але частково. Доводиться вкладати свої гроші. Окрім того, атмосфера та відносини між тренерами з блочного лука та класичного лука є напруженою. Свої стріли та лук купувала за власні кошти, а це близько 1000 євро.

Марія Школьна: коли блочний лук стане олімпійським видом спорту, мрію взяти участь у Олімпіаді, або навіть перемогти, фото-3

Яка перемога для тебе була найбільш важкою?

Це був минулорічний чемпіонат світу. Дорога до фіналу була важка - були сильні спортсмени з Америки, Данії та Росії. В півфіналі я стріляла три рази у перестрілці, але дійшла до фіналу та перемогла.

Як налаштовуєшся на перемогу? Маєш якісь секрети?

Важко сказати... Але найлегше налаштовуватися на перемогу, коли поруч команда та мої друзі. Це вводить в такий стан, що ти готовий до перемоги. Допомагає і хороший настрій. Але найбільше допомагає команда і тренер.

Марія Школьна: коли блочний лук стане олімпійським видом спорту, мрію взяти участь у Олімпіаді, або навіть перемогти, фото-4

Наскільки мені відомо, у кожного спортсмена є талісман. А ти маєш річ, яка допомагає тобі успішно виступити на змаганнях?

Маю талісман - це срібний ланцюжок з підвіскою у вигляді метелика. Це подарунок мого вірного друга, він також лучник. Перед змаганнями завжди одягаю цей ланцюжок.

Маю талісман - це срібний ланцюжок з підвіскою у вигляді метелика. Це подарунок мого вірного друга

Розкажи, який фінал був для тебе найбільш несподіваний? Можливо, ти була впевнена у перемозі, але у фіналі програла? Або навпаки, навіть не уявляла себе на першій сходинці п'єдесталу, а це стало реальністю?

Багато цікавих змагань вже відбулись. Але найбільш емоційним був турнір у Берліні. Це були комерційні змагання. Я стріляла на одному рівні з дорослими лучниками. Насправді, їхала туди просто потренуватися, оскільки цей турнір проходив одразу після 24-годинного марафону (змагання на витривалість, під час яких команда лучників стріляє на рубежі цілодобово. Фактично, немає часу на сон та обід, - ред.). На цьому турнірі я посіла четверте місце. Це досить хороший результат, оскільки змагання відбувались на одному рівні із дорослими лучниками. Це був дуже приємний емоційний турнір.

До яких змагань зараз готуєшся та які вершини плануєш здолати у спортивній кар'єрі?  

Зараз готуюся до відбору на Кубок Європи, що відбудеться в Австрії та на другий етап цього турніру, що пройде в Італії. Також планую відібратися на чемпіонат світу, який пройде у Америці. Впевнена, що відберуся. Цього року, серед українських юніорок в мене небагато суперниць. Можливо, три-чотири. Але є з них - одна, з якою треба буде позмагатися на відборі.

Точну кількість сказати не можу, але думаю більше 40 медалей маю

Зазвичай, спортсмени не рахують, але все ж таки цікаво, скільки медалей ти вже здобула?

Точну кількість сказати не можу, але думаю більше 40 медалей маю.

Найзаповітнішу мрію свого життя пов'язуєш із спортом?

Мрію про те, аби мій результат ріст. У майбутньому хочу бути достатньо підготовленою, аби на високому рівні змагатися із суперниками. Можливо, коли блочний лук стане олімпійським видом спорту, хотіла би взяти участь у Олімпіаді, або навіть перемогти.

Часто від спортсменів можна почути, що постійні тренування, змагання, від'їзди - заважають особистому життю. Ти не стикалась із такою проблемою? Маєш кохану людину?

Спорт мене не відволікає. Я маю кохану людину. Насправді, це не важко поєднувати. Він також лучник. 

Марія Школьна: коли блочний лук стане олімпійським видом спорту, мрію взяти участь у Олімпіаді, або навіть перемогти, фото-5
Марія Школьна: коли блочний лук стане олімпійським видом спорту, мрію взяти участь у Олімпіаді, або навіть перемогти, фото-6
Марія Школьна: коли блочний лук стане олімпійським видом спорту, мрію взяти участь у Олімпіаді, або навіть перемогти, фото-7
Марія Школьна: коли блочний лук стане олімпійським видом спорту, мрію взяти участь у Олімпіаді, або навіть перемогти, фото-8
Марія Школьна: коли блочний лук стане олімпійським видом спорту, мрію взяти участь у Олімпіаді, або навіть перемогти, фото-9
Марія Школьна: коли блочний лук стане олімпійським видом спорту, мрію взяти участь у Олімпіаді, або навіть перемогти, фото-10
Марія Школьна: коли блочний лук стане олімпійським видом спорту, мрію взяти участь у Олімпіаді, або навіть перемогти, фото-11
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Марія Школьна #Костянтин Школьний #стрільба з лука
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,29
41,34
EUR
45,60
45,90
PLN
10,68
10,70
Оголошення
live comments feed...