• Головна
  • Вибори 2014 на Львівщині: від агітації до можливої махінації
суботня розмова
14:53, 24 травня 2014 р.

Вибори 2014 на Львівщині: від агітації до можливої махінації

суботня розмова

Завтра, 25 травня львів’яни візьмуть свої паспорти, прийдуть на виборчі дільниці і проголосують. А сьогодні, у суботній розмові ми з’ясуємо: як готувались у Львівській області до виборів, до яких агітацій вдавались кандидати в президенти та за якими параметрами львів’яни обиратимуть собі президента.

Кандидати в президенти присилали львів’янам персональні листи та агітували біля церкви

За словами львів’ян ці дні були важкими та перенасиченими обіцянками. Агітація була усюди.  

Дехто, незаконно розташовував свої палатки біля храмів і там проводив агітацію, коли люди вертались після молитви. Хтось додумувався присилати іменні листи з Києва поштою. І продемонстрував своє ставлення до закону. Адже такі іменні листи є прикладом порушення використання персональних даних виборців.

А ще умільці, попри заборону, розклеювали свої агітки в університетах, та на фасадах будинків. Дійшло навіть до того, що вони вішали оголошення у барах і агітували тих, хто вже випив кілька чарок «міцної».

Членів дільничих виборчих комісій міняли як шкарпетки

А тим часом члени виборчих комісій готувались провести перші засідання, приймати виборців та знайомитись один з одним.

Попри те, що окружні комісії були створені ще 14 квітня та діяли майже півтори місяці, оновлення їх складу тривало і до сьогодні. Так, заміни членів ОВК за поданням кандидатів на пост Президента відбулися у всіх 12 комісіях Львівської області.

Як розповіла, аналітик ЛОГО «Комітет виборців України» Соломія Саврук, від початку президентської кампанії у Львові замінили понад 10% членів дільничних виборчих комісій та приблизно 20% членів окружних виборчих комісій.

Такі зміни в ОВК (Окружній виборчій комісії) були зумовлені тим,  що одні кандидати в президенти делегували своїх представників у комісії. Інші - відкликали своїх представників, бо знялися з президентських перегонів до 2 травня. Відтак виборчі комісії були доукомплектовані.

Виконавчий директор ЛОГО КВУ Оксана Дащаківська зазначає:  «Заміни членів дільничних виборчих комісій на виборах 2012 року подекуди працювали як технологія. Деякі кандидати домовлялися, в останню ніч здійснювали заміни і на ранок неділі комісія не знала в якому стані вона працює.

Хочете перевірити, чи є Ви у списках? Зачинено!

20-22 травня громадська організація «ОПОРА» відвідала дільничні комісій як у округах Львова, так і округах області. Експерти з’ясували що деякі комісії працювали лише 4 години в день, або ж взагалі були зачинені, оскільки там не було кому чергувати. Відтак, такий кадровий голод разом призвів до неефективної роботи самих комісій.

«Деякі з комісій працювали лише чотири години в день, або ж взагалі були зачинені. Це спричиняло незручності виборцям, які хотіли, але не змогли перевірити себе у списках. У деяких випадках, до списку виборців мали доступ чергові тієї установи, де знаходить приміщення ДВК, що є порушенням. Також майже у всіх комісіях, які ми відвідали були відсутні дошки оголошень з оприлюдненими постановами комісій», – розповіла довготерміновий спостерігач Громадянської мережі "ОПОРА" Наталія Радиш.

142 мешканці Львова та області у суді боролись за право проголосувати

Тим часом ті, хто не встиг перевірити свої дані у списку виборців змушений був йти до суду і боротись за право проголосувати.

За словами начальника відділу адміністрування Державного реєстру виборців ЛОДА Федіра Алєйнікова, таких було 142 особи.

«142 виборця змогли внести себе до списків завдяки рішенням суддів. Зокрема, 38 звернень було у Личаківському районі. 18 – у Сихівському районі. 14 звернень – у Жовківському районі», – зазначив чиновник. 

Окружні комісії шукали ще 5 тис осіб

Водночас, 20 травня ВР прийняла закон про внесення доповнення до Закону “Про вибори Президента України”, де зазначила, що у разі необхідності, для забезпечення дільничними виборчими комісіями належної підготовки та проведення виборів, у тому числі в день голосування, окружна виборча комісія може збільшити склад дільничної виборчої комісії до вісімнадцяти осіб за поданням голови відповідної окружної виборчої комісії на підставі пропозицій членів цієї комісії.

Цей закон був опублікований 22 травня. Відповідно вже за кілька днів ОВК мали можливість збільшувати склади виборчих комісій і почали шукати 5 тис. людей.

Зважаючи на те, що до виборів залишилося 2 дні, окружними комісіями довелось проробити колосальну роботу, адже у Львівській області є 545 великих дільниць (на кожну  яких потрібно ще по 6 осіб), середніх – 672 дільниці (ще по 3 особи).

Довготерміновий спостерігач Н.Радиш назвала причини такого кадрового голоду на дільницях і пошуку в останні дні людей, які готові були б працювати у складі виборчих комісій: «По-перше, це стислі терміни виборчої кампанії. Кандидати не встигли знайти людей. По-друге – не бажання членів ДВК бути представниками певного кандидата. Люди розуміють, що на Західній Україні бути представником певного кандидата – морально неправильно».

За прогнозами експертів, не виключено, що через ці причини комісія не знатиме свій кількісний та персональний склад у день виборів

Виборчі дільниці Львова на поготові.

Тим часом, прес-служба ЛМР та ЛОДА прозвітувались, що виборчі дільниці ще учора були технічно готові до виборів.

За інформацією районних адміністрацій, станом на 23 травня всі виборчі дільниці у Львові технічно готові. А за повідомлення прес-служби ЛОДА усі виборчі комісії забезпечені обладнаними приміщеннями, телефонним зв’язком, доступом до мережі Інтернет, оргтехнікою, державними атрибутами, транспортом тощо.

Готуйтесь до черг

І хоча львів’яни не дуже люблять стояти у черзі, цього разу їм таки доведеться. Експерти переконані, що на Львівщині буде висока явка – на рівні 75-80%. Тому, за їхніми прогнозами доведеться стояти у чергах.

 «Виборці повинні мати твердий намір проголосувати і не боятися черг. Раджу приходити на дільниці раніше, а не після обіду, як зазвичай це робить більшість людей», - зазначила виконавчий директор ЛОГО «Комітет виборців України» Оксана Дащаківська.

Львів’яни радять перед тим, як йти на вибори згадати Євромайдан

Активіст руху «За якісний транспорт » Святослав Товстига стверджує, що на вибори треба прийти обов’язково, адже це допоможе у боротьбі із сепаратистами: «У мене лише один критерій, який я використовував при виборі президента – наш Сусід. Я вважаю, що нам необхідно прийти на вибори і проголосувати, щоб зберегти територіальну цілісність».

А от львів’янин Остап Яриш радить усім переглянути дебати кандидатів та проаналізувати їхню діяльність у період Євромайдану. «Чесно кажучи, я лише декілька днів тому визначився із своїм вибором. Цього року його зробити було досить важко. Львів’янам я б радив передивитись дебати кандидатів, переглянути їхню біографію, а також детально вивчити діяльність кожного з них у період Євромайдану. Слід пам'ятати також і про те, що майбутній президент стане представником України у міжнародній політиці та уявити кандидатів в цій ролі. Можливо, тоді стане легше визначитись із своїм вибором», - зізнався львів’янин Остап Яриш, який на виборах 2012  організувати рух «Обери своє майбутнє», що закликав українців прийти на вибори.

Водночас, мер Львова, Андрій Садовий у своєму відеозверненні закликав усіх прийти у вишиванках і скористатись правом проголосувати. Адже за наше право прийти на виборчі дільниці загинули активісти на Майдані:  «25 травня ми вибираємо нашу владу. Інколи нам здається, що право вибору - це формальна річ. Що все і так вирішується без нас. В такі моменти я прошу кожного з нас пам'ятати – за це наше право, за нашу з Вами можливість вільно прийти на дільниці і без примусу проголосувати – люди віддали життя. Загинули активісти на Майдані. Наші з вами брати-українці. Щохвилини ризикують життям і гинуть наші хлопці на Донбасі. А тому вибирати – це не лише право. Це прямий обов'язок – і моральний, і громадянський», - зазначив мер Львова.

Нагадаємо, 25 травня в Україні відбудуться позачергові вибори президента України. Спочатку вибори були заплановані як чергові на 2015 рік, але призначені на раніший термін у зв'язку з усуненням Верховною Радою Віктора Януковича з поста Президента 22 лютого 2014 року.

Львів'яни зможуть проголосувати з 08:00 до 20:00 год без перерви на виборчій дільниці, до якої вони відносяться за місцем своєї реєстрації, або ж на яку тимчасово змінили місце голосування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,29
41,34
EUR
45,60
45,90
PLN
10,68
10,70
Оголошення
live comments feed...