• Головна
  • Сергій Гайдай: Чому чиновники коштують більше ніж зброя для країни, яка воює, і як це змінити?
Політична реклама
15:00, Сьогодні

Сергій Гайдай: Чому чиновники коштують більше ніж зброя для країни, яка воює, і як це змінити?

Політична реклама
Сергій Гайдай: Чому чиновники коштують більше ніж зброя для країни, яка воює, і як це змінити?, фото-1

Громадська петиція «Народний референдум: 7 кроків до Перемоги» одним з кроків визначає необхідність суттєвого скорочення державного апарату. Чому ця зміна необхідна і як це сприяє відновленню справедливості — пояснив один з ініціаторів петиції політтехнолог Сергій Гайдай у новому випуску своєї програми на каналі PRO:UA.

«На території України за останні 30 років живуть дві цивілізації. Іноземці інколи не розуміють з якої саме цивілізацією вони стикаються. Перша — це державний апарат. І коли гість країни стикається з ним він жахається від того наскільки він корупційний, брехливий та аморальний. Але інша цивілізація — це наше громадянське суспільство. І тоді іноземець дивується наскільки воно неймовірне. Українці йдуть захищати свою країну, навіть не маючи зброї, перемагають російську армію і доказують що вона зовсім не «друга у світі». Українські підприємці можуть конкурувати та дівувати весь економічний світ. Українці — дивовижний народ, але йому не пощастило з державним апаратом, якій треба просто ліквідувати та створити замість нього інший — справжню еліту, яка пройшла через фронт, яка має фах, яка дійсно буде працювати на розвиток і добробут країни», — вважає Сергій Гайдай.

За його словами, сьогодні в країні шалено роздутий держапарат. За оцінкою експертів, в усіх гілках влади — законодавчій, виконавчій та судовій — працюють 1 млн 800 тисяч людей.

«Причому тенденція в Україні дуже дивна. З початку незалежності в Україні мешкало 52 млн населення. Сьогодні, за оцінками експертів, в країні десь 35 млн, а до війни було десь 42 млн. Але населення скорочувалося й до війни. Тобто населення постійно зменшувалося, але державний апарат завжди збільшувався. Такої кількості чиновників, прокурорів, податківців, інспекторів, працівників міністерств і управлінь немає в жодній європейській країні — співвідношення між населенням та держуправлінцями у нас шалене», — зазначив політтехнолог.

Як вважає Сергій Гайдай, якщо розглядати нашу країну як живий організм, то державний апарат — це паразити, які висмоктують усі соки, забирають наші гроші та зжирають державний бюджет.

«Чи буде ефективною та конкурентоспроможна країна, де настільки роздутий державний апарат, якій нічого не виробляє, а тільки контролює, обмежує, диктує свої правила, втручається в діяльність громадян на всіх рівнях? Звичайно, ні. Чи буде така держава ефективно оборонятися під час війни? Ні», — констатував Сергій Гайдай.

Він зазначив, що коли вже виявилося, що в країні безліч прокурорів-«інвалідів», які отримують шалені пенсії та ніколи не підуть на фронт, його здивувала одна новина.

«Нещодавно, на засіданні бюджетного комітету Верховної Ради розглядалося питання про збільшення заробітних плат для прокурорів і для суддів. І навіть під час війни на підвищення зарплат для прокурорів в бюджеті знайшлося 2,7 млрд гривень, а на суддів — 1,3 млрд гривень. Адже в країні ще є бюджетники — медики та вчителі. Але їм підвищення зарплат не буде. Тому що… немає грошей в бюджеті! Це при тому, що середня зарплата вчителя — 12 тисяч гривень, а у прокурора — 68 тисяч. Так чи є в країні справедливість?», — задається питанням політтехнолог.

Але, на його думку, є й відповідь, що треба робити суспільству.

«За ініціативи активістів зроблена петиція, яка має назву «Народний референдум: 7 кроків до перемоги!», де є сім вимог до нашої влади. І першою вимогою є скорочення держапарату на 80 відсотків. Сьогодні, під час війни, майже двохмільйонна армія чиновників висмоктує з бюджету понад 900 млрд гривень. Водночас на закупівлю зброї для оборони країни виділяється 260 млрд гривень. І коштів, які витрачаються на чиновників не вистачає на зброю, техніку, обладнання для військових, на побудову фортифікаційних споруд», — підкреслив Сергій Гайдай.

Він впевнений, що презентований на Заході план перемоги від президента показав, що справжнього плану перемоги у нас немає, а є лише вимоги до союзників.

«План перемоги — це те, що ти робиш сам. Нарешті президент заявив, що буде ще один план — для самих українців. Дуже хотілося б щоб президент ознайомився з петицією. А для цього треба зібрати мільйони голосів, щоб Банкова не змогла її ігнорувати. Громадянське суспільство давно знає, що повинна робити влада. І від президента залежить, як втілити ці зміни», — зазначив політтехнолог.

Також Сергій Гайдай впевнений, що вилікувати прокурорів-«інвалідів» можливо та навів простий рецепт, як це зробити.

«Для цього потрібно їм знову пройти медичну комісію. Але не МСЕК, голови яких ховають в диванах мільйони доларів, а ВЛК, де навіть людина без ноги може виявитися придатною для фронту. Це і є головний рецепт, щоб у нас в прокуратурі було менше таких «інвалідів», а справжня інвалідність була після отримання поранення на фронті», — резюмував Сергій Гайдай.

Підтримати громадську петицію «Народний референдум: 7 кроків до Перемоги» можна за посиланням: https://petition.fb.ua/uk

Довідка: Сергій Гайдай – український політтехнолог, генеральний продюсер каналу PRO:UA, Засновник агенції GAIDAYCOM.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,44
41,49
EUR
45,43
45,48
PLN
10,57
10,60
Оголошення
live comments feed...