• Головна
  • Реставратори відновили іконостас дерев’яної церкви Юра у Дрогобичі, - ФОТО
18:01, Сьогодні
Надійне джерело

Реставратори відновили іконостас дерев’яної церкви Юра у Дрогобичі, - ФОТО

Реставратори відновили іконостас дерев’яної церкви Юра у Дрогобичі, - ФОТО

Фахівці Національного науково-дослідного реставраційного центру України відновили іконостас церкви Святого Юра в Дрогобичі, що входить до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. 

Про це йдеться на сторінці у Фейсбуці, створеній реставраторами до відкриття виставкового проєкту «Нам поможе Святий Юрій, ще й Пречиста Мати волю здобувати!», який покажуть на виставці у Києво-Печерській лаврі. 

Виставку відкриють 15 жовтня. Після цього реліквія повернеться на своє місце.

Іконостас для церкви святого Юра в Дрогобичі створили у 1658-1667 роках. Він має 49 складових частин, п’ять ярусів та розміри 6 х 6 м. Впродовж майже чотирьох століть його нераз відновлювали та змінювали. При обстеженні фахівці помітили численні різночасові поновлення та перемалювання ікон і оздоблення. Консерваційно-реставраційна робота були надзвичайно складною.

«Провідні фахівці Національного науково-дослідного реставраційного центру України провели хіміко-технологічні, рентгенологічні наукові дослідження для виявлення первинного авторського фарбового шару ікон і поліхромії конструктивних елементів іконостаса. Далі художники-реставратори зосереджено працювали над розкриттям найдавніших сакральних зображень та укріпленням конструкції, що стало справжнім порятунком для унікальної української святині», – розповідають у Центрі.

Робота над відновленням іконостаса церкви Святого Юра тривала від 2019 року. Зараз ікони монтують на тимчасовий каркас для виставки у лаврі, вона триватиме пів року.

Церква Святого Юра в Дрогобичі є одним з найдавніших зразків сакральної дерев’яної архітектури Галичини й усієї України. Вона датується древнім XV ст. і має розписи по всій внутрішній поверхні храму. Дрогобицька церква розташована близько до солеварні – найдавнішого промислового підприємства України. З 2013 року церква входить до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

«На стінописі, крім релігійних композицій, є зображення, які розповідають про тогочасне життя, погляди, звичаї та моду місцевих мешканців», – розповіли у Національному науково-дослідному реставраційному центрі України, фахівці якого у попередні роки відреставрували стінопис.

Читайте також: У Львові реставрують 100-річний вітражний ліхтар , - ФОТО, ВІДЕО

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Дрогобич #Київ #історична спадщина #ЮНЕСКО #виставка
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,42
41,50
EUR
45,47
45,55
PLN
10,50
10,60
Оголошення
live comments feed...