• Головна
  • На що готові йти письменники, щоб написати книгу: у Львові відбулася презентація фентезі “Діти вогненного часу”
11:49, Сьогодні
Надійне джерело

На що готові йти письменники, щоб написати книгу: у Львові відбулася презентація фентезі “Діти вогненного часу”

На що готові йти письменники, щоб написати книгу: у Львові відбулася презентація фентезі “Діти вогненного часу”

На полях Львівського книжкового форуму у книгарні “Плекай”, що на Грушевського, 23, відбулася презентація роману Катерини Пекур та Мії Марченко у жанрі міського фентезі “Діти вогненного часу”. У сюжеті тісно переплелися реалії перших днів повномасштабного російського вторгнення з більш давніми подіями української історії, щедро приправлені нашою міфологією. Хоча видавництво READBERRY позиціонує книгу для підліткової аудиторії, але і більш широке коло читачів знайде в ній щось для себе.

Варто зазначити, що фентезі “Діти вогненного часу” вже у перші тижні після появи на книжковому ринку увірвалося до топу найпродаваніших книжок видавництва “Ранок” під час KyivBookFest та фестивалю “Книжкова країна”, що відбулися восени.

Під час спілкування з читачами Мія Марченко та Катерина Пекур розповіли про нюанси творчої роботи у співавторстві та про народження ідеї написання книги. 

За словами письменниць, ідея роману про фантастичний світ київського Завокзалля з’явилася у перші дні вторгнення, коли більшість українців були шоковані й розгублені, над столицею літали ворожі ракети, потяги ледь встигали евакуювати людей, а місто наче завмерло в очікуванні. В той час бізнес у Києві майже припинив роботу через порушені внаслідок бойових дій логістичні шляхи. І лише поблизу вокзалу працювала невеличка кав’ярня, яка стала таким собі острівцем надії та стабільності у буремному світі. Це була кав’ярня мережі “Львівські круасани”. Саме у цьому місці під час розмов і спостережень вперше почав вимальовуватися Химерний край, де відбувається основна дія роману, і з’явилися перші персонажі.

Київ вистояв, а вигадана історія отримала свій розвиток – і згодом мільйон знаків, написаних Катериною та Мією, перетворилися на книгу, що нині завойовує серця численних читачів.

Серед іншого авторки розповіли, як з дослідницькою метою пішли на екскурсію підземним колектором, в якому схована річка Скоморох; як досліджували старовинні архівні карти столиці, щоб якнайточніше відтворити місцевість довкола залізничного вокзалу у своєму романі; як вивчали історію будівель у цій локації та ще багато цікавого.

Після презентації книги письменниці відповіли на декілька наших питань.

– А чи не було у вас спокуси, коли ви працювали над своєю книгою, не обмежуватися тільки Києвом, а розширити географію? Наприклад, хтось з іншого регіону приїхав чи навпаки хтось із героїв помандрував кудись за допомогою?

– Ні. Наші герої роз’їжджаються, або вони захоплені якимись подіями, або їх мобілізують. Але в подальших проєктах у нас буде розширення географії, – відповіла Катерина Пекур, додавши, що у неї такий розвиток сюжету у новій книзі циклу запланований.

– Яке місто чи український регіон на даний момент, за вашими спостереженнями, найбільше представлене у ніші вітчизняного сучасного міського фентезі?

– Київ і Львів. Є трохи творів про Харків, Одесу. Також епізодично почали з’являтися й інші обласні центри, але їх поки що мало. 

Також в українському фентезі присутні Черкаси – рідне місто Катерини Пекур. Вона додала, що знає авторів, які пишуть про Чернігів, Луцьк, Полтаву, Одесу, й наголосила, що це добре, коли є розвиток локальних текстів і локальної ідентичності.

На думку Мії Марченко, зараз в українських письменників з’явилася потреба розвивати локальні тексти.

Як співзасновниця літературного об’єднання “Літавиця” Катерина Пекур наголосила, що у своїх конкурсах вони заохочують авторів досліджувати українську історію, зокрема і локальну також.


Під час прогулянки вечірнім Львовом Катерина та Мія зазирнули в одну з крамничок мережі “Книгарня Є”, де на прохання продавчині залишили свої автографи на кількох примірниках книги “Діти вогненного часу”.

Фантастичні книги українських письменників, де дія відбувається у Львові

Редакція дослідила український книжковий ринок і знайшла фантастичні твори українських авторів і авторок, у яких сюжет розгортається у Львові. 

Збірка "Хроніки незвіданих земель" видавництва "Жорж". В історії "Спілка порятунку кахлів та людей" Наталії Матолінець, що увійшла до збірки, авторка на тлі міжвоєнних років Львова поєднує магію, реалізм і жорстокість війни. Також тут є подорожі у часі крізь дзеркала, карколомний сюжет і врешті-решт кохання. 

Андрій Горбунов "Гліл", видавництво "Фенікс". Історія про дзеркального двійника Львова – потаємну копію вуличок, скверів, проходів і проспектів міста, куди може потрапити лише досвідчений маг, надприродна істота або випадковий перехожий, що невдало заблукав на нічній прогулянці.

Наталія Матолінець "Варта у Грі. Книга 1". Історія про темну львівську чаклунку Варту Тарновецьку, яка працювала в одній з кав'ярень, поки у місті не почалася Гра й героїня виявилася втягнутою у жорстоке змагання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#українська література #Львів #книжковий форум #презентація
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,47
41,51
EUR
45,74
45,79
PLN
10,61
10,64
Оголошення
live comments feed...