• Головна
  • Технології обробки листового металу 65Г: загартування та відпуск
Новини компаній
09:00, Сьогодні

Технології обробки листового металу 65Г: загартування та відпуск

Новини компаній

Сталь 65 г характеризується високими показниками пружності та зносостійкості. Завдяки високому вмісту вуглецю (0,62-0,7%) металопрокат має відмінні фізико-механічні властивості. Домішки марганцю (0,6-0,9%) забезпечують чудову зварюваність та стійкість до зношення.

Технології обробки листового металу 65Г: загартування та відпуск, фото-1

Виготовлення сталі 65Г регламентується за ГОСТом 19903-74.

Фізико-механічні показники сталі наступні:

Технології обробки листового металу 65Г: загартування та відпуск, фото-2

Існує декілька способів, які покращують механічні властивості листів 65Г. Серед них – загартування та відпуск металопрокату.

Та для початку розберімось, навіщо виконується обробка металу.

Передумови для температурної обробки

Загартування сталевого металопрокату передбачає його нагрівання до температури, коли відбувається зміна кристалічної решітки металу. Після цього відбувається його різке охолодження. В результаті – листова пружинна сталь стає більш твердою і міцною. Під час загартування на металі утворюється окалина, а також знижується в’язкість та пластичність металевої сировини.

Для того, аби компенсувати ці недоліки, застосовується технологія відпуску. Відпуск – це вторинний етап, під час якого метал нагрівається до температури від 150 до 500 градусів за Цельсієм і потім поступово охолоджується. Це допомагає зменшити напруження у кристалічній решітці та, як наслідок, – знижується крихкість металопрокату.

Параметри для ефективного загартування сталі

Під дією наступних чинників на сталь 65Г, лист досягає своєї максимальної міцності:

  • Температурний режим. Термообробка металу передбачає чітке дотримання температурного режиму. Методика, коли температура на 40-50°С вище критичної, вважається повним загартуванням металу, а в іншому випадку процес загартування металопрокату буде неповним.
  • Час термообробки. Даний показник визначає, наскільки потужними будуть зміни у кристалічній решітці матеріалу. Чим довше здійснюється термовплив – тим більше властивостей фериту, мартенситу та аустеніту отримає метал.
  • Спосіб охолодження сталі. Важливо правильно підібрати середовище охолодження металопрокату. Для цих цілей використовують розчин харчової солі, воду або мінеральну оливу.
  • Швидкість охолодження. Це впливає на характер змін в кристалічній решітці металу. Для отримання структури мартенситу слід швидко охолодити, поступове охолодження внесе зміни в мартенсит.

Вуглецеві метали охолоджують у водному середовищу, при температурі 16-18 градусів за Цельсієм, а сталь пружинна листова охолоджується в мінеральній оливі.

Підготовка сталі 65Г до гартування

Щоб в процесі загартування на сталі не виникли дефекти, метал необхідно заздалегідь підготувати. В першу чергу, необхідно прибрати сколи та надщерблення, очистити металопрокат від іржавого нальоту. Зовнішні дефекти можуть відображатись на подальших показниках пластичності та твердості металопрокату, погіршити його цілісність.

Також важливо чітко визначити марку сталі, оскільки для легованих і вуглецевих марок сталі застосовується різна методика гартування. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,42
41,47
EUR
45,85
45,90
PLN
10,60
10,72
Оголошення
live comments feed...