• Головна
  • У Львові реставрують 100-річний вітражний ліхтар , - ФОТО, ВІДЕО
17:35, Сьогодні

У Львові реставрують 100-річний вітражний ліхтар , - ФОТО, ВІДЕО

У Львові реставрують 100-річний вітражний ліхтар , - ФОТО, ВІДЕО

У Львові в будинку на вулиці Коновальця, 11б, який є пам’яткою архітектури місцевого значення, розпочали реставрувати унікальний ліхтар в загальному коридорі на першому поверсі.

Вчора фахівці демонтували вітражі й перенесли їх до майстерні для подальшого відновлення. Ініціатива реставрації належить мешканцям будинку, які зібрали кошти на відновлення, а з матеріалами допоможе ЛКП «Львівський ліхтар». Проводити реставраційні роботи буде відома львівська фахівчиня Марія Шумська-Барвінок, повідомляє пресслужба ЛМР.

Раніше в межах проєкту #ДЕМЕЖА будинок став однією з локацій, де, за участю мешканців, представників влади, районних адміністрацій та реставраторів проводили освітні навчання щодо збереження культурної спадщини.

«Цей будинок був демонстраційним макетом, на базі якого ми розповідали, як правильно дбати про історичні будинки та як не нашкодити. І приємно, що мешканці скоординувалися та звернулися до фахівчині. У цьому будинку є багато цінних елементів. Раніше мешканці подалися на програму оновлення історичної брами і чекають своєї черги, тож сподіваємося отримувати заявки на програми співфінансування і в майбутньому», – зазначила директорка ЛКП «Бюро спадщини» Стефанія Топилко.

Зазначимо, світловий ліхтар – це архітектурний елемент, який використовується для освітлення приміщень природним світлом. Він встановлюється на дахах будівель і дозволяє проникати сонячному світлу у внутрішні простори, що є особливо важливим для приміщень, де немає можливості встановити звичайні вікна або недостатньо світла з бокових отворів. У цьому ж будинку ліхтар розміщений в загальному коридорі на першому поверсі.

«Цей світловий ліхтар є вітражним. І хоч тут є багато пошкоджень, досить багато кольорових скелець все ж збереглися. Вони є найціннішими у цій конструкції, бо все решта – фонове скло, яке є безбарвним і фактурним. Неоригінальні фрагменти тут замінити простіше, аніж кольорову частину, але загалом наше завдання – максимально зберегти все автентичне і підібрати під нього сучасне, щоб ліхтар відповідав первісному задуму архітектора. Зауважу, що світлові ліхтарі доволі часто можна побачити у львівських помешканнях, але в більшості вони розміщені над основними сходовими маршами на стелі. А прикладів, коли ліхтарі є на рівні холу між першим та другим поверхом, як у цьому будинку, у Львові небагато», – зазначила реставраторка Марія Шумська-Барвінок.

Також фахівці відновлять і металеву конструкцію столітнього ліхтаря, яка покрита багатьма нашаруваннями фарби та корозією. Її відновлення проводитимуть на місці. Важливо, що ліхтар додатково підсвітять штучним джерелом освітлення, тож він світитиме в темну пору доби. А це, окрім зручності для мешканців, додасть краси інтер’єру. «Хочу додати, що до цих, а також демонтажних робіт було залучено ветеранів. Важливо, щоб вони мали роботу, використовуючи свої цивільні знання, вміння та навички. Також це своєрідна соціалізація та адаптація до мирного життя», – додала реставраторка.

Планується, що реставраційні роботи триватимуть близько одного місяця.

Як зазначив мешканець будинку Володимир Третяк, до фінансування відновлення ліхтаря долучилися більшість сусідів. «А завдяки ЛКП забезпечено необхідні матеріали. Це важливий крок до нашої згуртованості. І сподіваюся, що це стане першим із багатьох наших майбутніх спільних проєктів», – зазначив Володимир Третяк.

«Мешканці дедалі більше розуміють, що радянські часи залишилися в минулому, і тепер відповідальність за стан свого будинку лежить і на них. Без активної участі громади неможливо досягти суттєвих позитивних змін. Висловлюємо подяку ініціативним мешканцям. Ми раді приєднатися до зусиль, спрямованих на відновлення цінних елементів будинку. Наступним викликом, гадаю, для нас будуть роботи щодо ремонту покрівлі цього будинку», – зазначив директор ЛКП «Львівський ліхтар» Ігор Шпак.

Керівниця управління охорони історичного середовища Тетяна Балукова наголосила, що дуже важливо, аби мешканці історичних будинків усвідомлювали свою відповідальність за свою ж власність. І розуміли, що доброго результату можна досягти лише спільними зусиллями. «Тут маємо приклад активних мешканців, які зрозуміли, що їхня приватна власність починається не з порога квартири, а з вхідної брами будинку», – наголосила Тетяна Балукова. Також вона висловила вдячність мешканцям за те, що вони зініціювали реставрацію та запросили кваліфіковану реставраторку. Додавши, що цей приклад має бути показовий для інших мешканців, бо тільки так можна досягнути результату та врятувати наші пам’ятки.

Додамо, будинок на вул. Коновальця, 11б збудований у 1911 році за проєктом архітектора Генрика Орлеана, є прикладом раціональної сецесії з багатою декорацією фасаду та інтер’єру.

Читайте також: У Львові відреставрували балкон в будинку-пам’ятці, - ФОТО

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #ліхтар #реставрація
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,40
41,46
EUR
45,85
45,90
PLN
10,60
10,73
Оголошення
live comments feed...