• Головна
  • Львівський органний зал: які події відбудуться у жовтні
16:02, Сьогодні
Надійне джерело

Львівський органний зал: які події відбудуться у жовтні

Львівський органний зал: які події відбудуться у жовтні

У жовні у Львівському органному залі заплановано 45 подій, серед них – відкриття XIV Львівського міжнародного органного фестивалю, світова премʼєра симфонії Дмитра Малого, великі симфонічні концерти за участю Луганського філармонійного оркестру, масштабна Carmina Burana у виконанні хору та органа та перше виконання творів Якова Яциневича.

Органний фестиваль

Третього жовтня в Органному залі відкривається XIV Львівський міжнародний органний фестиваль. На відвідувачів чекає 14 концертів, виступи світових зірок з Франції, Німеччини, Польщі, Литви, а також провідних українських органістів, цікаві програми та неочікувані колаборації. Відкриє фестиваль легендарний французький органіст Бернар Струбер. Також виступатимуть такі зірки, як Ярослав Врублевський (Польща), Міхал Шостак (Польща), Юрате Ландсберґіте (Литва), Міхаель Феттер (Німеччина), а також Ірина Харечко (Київ), Світлана Позднишева (Львів), Надія Величко (Львів), Олена Мацелюх (Львів).

Зі всією програмою фестивалю можна ознайомитися на сайті Органного залу.

Світова премʼєра

27 жовтня відвідувачів Органного запрошують на світову премʼєру Симфонії сучасного українськогокомпозитораДмитра Малого, написаної на замовлення Львівського органного залу. Симфонію виконає симфонічний оркестр Луганської обласної філармонії під диригуванням Івана Остаповича.

Львівський органний зал має сталу стратегію замовлення творів провідних сучасних українських композиторів. Премʼєра симфонії Дмитра Малого – один із проєктів у рамках цієї стратегії. На премʼєрі відбудеться запис Симфонії, і скоро ця музика буде доступна в усьому світі завдяки платформі Ukrainian Live Classic.

Також цього вечора звучатиме світова премʼєра увертюри Станіслава Людкевича «Колядниця» (1942). Віднайдений в особистому архіві у співпраці з музеями Соломії Крушельницької та Станіслава Людкевича у Львові цей твір вперше з моменту написання буде представлено публіці.

Відкриття української хорової музики

31 жовтня у виконанні хору «Гомін» під диригуванням Вадима Яценка звучатиме добірка творів Якова Яциневича, українського композитора, диригента, фольклориста XIX-XX століть.

Близько 30 невідомих раніше творів Якова Яциневича віднайшла в архівах дослідниця Дарина Чамахуд. Наразі до друку готується збірка творів композитора, укладена нею як аспіранткою Ольги Путятицької, доцентки Національної музичної академії.

Хор «Гомін» стане першовиконавцем музики Яциневича, яка звучатиме у Львівському органному залі.

Великі симфонічні та хорові концерти

2 жовтня відбудеться концерт «Брамс. Елгар. Сібеліус». Звучатиме величний Віолончельний концерт Едварда Елгара у виконанні одного з найвидатніших віолончелістів нашого часу Іржі Барти, легендарний Подвійний концерт Йоганнеса Брамса, де солюватимуть скрипалька Оксана Гретчин та Іржа Барта, а також «психологічна» Симфонія №4 Яна Сібеліуса у виконанні Симфонічного оркестру Львівської національної філармонії під диригуванням маестро Теодора Кухара.

5 жовтня слухачів запрошують на «Вечір симфонічних шедеврів. Гайдн. Онеґґер». У виконанні Луганського філармонійного оркестру під диригуванням Івана Остаповича звучатимуть симфонії Артура Онеґґєра та Йозефа Гайдна.

9 жовтня «Блискуча симфонічна класика» у виконанні Луганського симфонічного оркестру під дириґуванням Івана Остаповича та за участю скрипаля Руслана Пащака створить атмосферу віденського балу.

18 жовтня диригентську паличку візьме до рук Вадим Яценко. Під його керівництвом Луганський філармонійний оркестр виконає легендарну 40 симфонію Вольфганга-Амадея Моцарта та блискучий фортепіанний концерт Едварда Гріга, де солюватиме Меланія Макаревич. Все це на концерті «Шедеври симфонічної музики. Моцарт. Гріг».

25 і 26 жовтня стіни Органного залу стрясатиме легендарна кантата Карла Орфа Carmina Burana у виконанні хору «Гомін», солістів-органістів Віталія Дворового та Світлани Позднишевої під диригуванням Вадима Яценка.

Нові проєкти та улюблені програми

1 жовтня на сцені Органного відбудеться мистецьке дійство «Yuşan-Зілля. Спільна легенда», яке реалізується у рамках проєкту «Yuşan-Зілля: українсько-кримськотатарське суголосся» за підтримки Українського культурного фонду.

4 жовтня у Галереї Органного залу відкриється виставка офортів «Карнавал тварин» художниці Анни Войтюк.

5 жовтня сцена Органного належатиме молодому поколінню музикантів в рамках «Джуніор концерту». Цього разу виступатимуть вихованці львівських шкіл мистецтв № 3, 4, 8, 10, 11, Жовківської школи мистецтв та Дрогобицької музичної школи № 1. Джуніор концерти – ініціатива Львівського органного залу у співпраці з музичними школами Львова та Управлінням культури Львівської міської ради.

19 жовтня о 14:00 дітлахів від 6 до 9 років запрошують стати учасниками інтерактивного дитячого концерту «Граємо», де можна познайомитися з класикою граючись, весело і незабутньо.

Для тих, хто хоче дізнатися більше про Органний зал, варто не пропустити Екскурсію Органним залом, яка відбудеться 26 жовтня о 14:00.

У жовтні, окрім подій в рамках фестивалю, на відвідувачів чекає багато улюблених програм від органістів Олени Мацелюх, Світлани Позднишевої, Віталія Дворового, Марка Новаковича та хору «Гомін»

Читайте також: У Львівській громаді виставлять ділянки на аукціон: перелік локацій

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#львівський_органний_зал #органний_зал_львів #музика_львів #куди_піти_львів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,47
41,52
EUR
46,32
46,38
PLN
10,85
10,88
Оголошення
live comments feed...