• Головна
  • Секрети ідеальної кави вдома: Національний чемпіон з приготування кави у джезві від Idealist Coffee Co. розкрив всі тонкощі приготування ароматного напою
Новини компаній
13:00, Сьогодні

Секрети ідеальної кави вдома: Національний чемпіон з приготування кави у джезві від Idealist Coffee Co. розкрив всі тонкощі приготування ароматного напою

Новини компаній

Кава – це не просто напій, а цілий ритуал, маленька подорож у світ смаків та ароматів. Всього одне горнятко може надихнути, підзарядити енергією і додати в буденність нових відчуттів.

Але щоб дійсно відкрити всю глибину кави вдома, потрібно знати кілька хитрощів її приготування.

Національний чемпіон з приготування кави у джезві від Idealist Coffee Co. Іван Білоусов розповів, як правильно приготувати смачну та ароматну каву вдома, як в улюбленій кав'ярні, та поділився корисними лайфхаками.

Секрети ідеальної кави вдома: Національний чемпіон з приготування кави у джезві від Idealist Coffee Co. розкрив всі тонкощі приготування а..., фото-1

Які основні фактори впливають на смак кави при домашньому приготуванні?

При домашньому приготуванні є декілька факторів, які допоможуть отримати смачну чашку кави:

  • Обирайте якісну, свіжообсмажену каву. Найкращим варіантом буде 100% арабіка від українських обсмажчиків. Використовуйте ваги. На око або за допомогою ложок виміряти правильний рецепт не завжди вийде, тому рекомендую користуватись вагами. Для більшості крапельних методів заварювання обирайте пропорцію 6-7 г кави на 100 мл води.
  • Від правильного помолу кавових зерен залежить, наскільки швидко або повільно вода буде протікати через кавову таблетку. Якщо кавомолки вдома немає, попросіть бариста у кав'ярні змолоти зерна або купуйте на сайтах українських виробників.
  • Вода має бути чистою, без стороннього запаху та хлору, з оптимальним рівнем мінералізації 80-150 ppm. Я часто використовую вдома бутильовану мінеральну воду.
  • Залежно від способу заварювання існують певні лайфхаки та рецепти. Рекомендую пошукати на YouTube, наприклад, “заварювання кави у воронці V60” і постаратися відтворити рецепт. Це допоможе вам отримувати смачну чашку щоразу.
Секрети ідеальної кави вдома: Національний чемпіон з приготування кави у джезві від Idealist Coffee Co. розкрив всі тонкощі приготування а..., фото-2

Які девайси ви б порекомендували для приготування якісної кави вдома?

Девайси  для дому залежать від того, яку каву ви щодня полюбляєте.

Якщо вам подобається фільтр-кава, рекомендую зібрати такий набір: пуровер (вони бувають різноманітні), фільтри для пуровера, чайник з вузьким носиком, ваги та сервер (скляна посудина, у яку заварюється кава). Це мінімальний набір, з яким у вас буде виходити кава “як у кав'ярні”.

Не зайвим буде ручна кавомолка. А для фанатів кави з молоком прекрасним рішенням буде автоматична кавомашина із широким діапазоном налаштувань помолу та рецептів. Це дозволить змінювати базові налаштування та експериментувати.

Для поціновувачів чорної кави, наприклад еспресо чи кави у джезві, вибір ще більший: різноманітні джезви (турки), виготовлені з міді та срібла, або капсульні кавомашини, які дозволяють зварити якісний еспресо. Для джезви можна докупити портативний газовий пальник з підставкою, і тоді каву можна готувати навіть під час блекаутів.

Секрети ідеальної кави вдома: Національний чемпіон з приготування кави у джезві від Idealist Coffee Co. розкрив всі тонкощі приготування а..., фото-3

Як вибрати якісні кавові зерна для домашнього використання?

По-перше, купуйте каву від українських виробників. По-друге, звертайте увагу на каву, яку купуєте. Рекомендую обирати 100% арабіку, звертати увагу на країну походження, різновид арабіки та смаковий профіль обсмаженої кави. Купуйте декілька видів кави різного походження та експериментуйте.

Отримуючи смаковий досвід, ви швидше зрозумієте, що вам більше до вподоби, і надалі буде легше обирати каву. Рекомендую обирати пачки вагою 250 г, щоб кава не довго залишалася відкритою, і регулярно поповнювати запаси свіжою кавою. Також звертайте увагу на дату обсмаження.

Хоча термін зберігання становить 12-18 місяців, свіжообсмажену каву краще споживати протягом 4-5 місяців від дати обсмаження. Це період, коли кава буде на піку свого смаку.

Секрети ідеальної кави вдома: Національний чемпіон з приготування кави у джезві від Idealist Coffee Co. розкрив всі тонкощі приготування а..., фото-4

Які значення має помел кави і як правильно його підібрати для різних методів заварювання?

Помел має величезне значення для приготування кави, адже від нього залежить, як швидко вода буде проходити через змелену каву. Якщо у вас немає вдома кавомолки, ви можете замовити помел через сайт виробника (зазвичай це безкоштовно).

Каву змелють під потрібний вам девайс. Якщо ви купуєте каву у кав'ярнях, помел підбере професійний бариста.

І останній пункт — ваша кавомолка. Рекомендую скористатися Інтернетом, ввівши назву моделі своєї кавомолки та підібравши потрібне значення. На нашому сайті є стаття з інфографікою у мікронах, яка допоможе підібрати помел для різних способів приготування.

Секрети ідеальної кави вдома: Національний чемпіон з приготування кави у джезві від Idealist Coffee Co. розкрив всі тонкощі приготування а..., фото-5

Які поради ви можете дати щодо зберігання кави вдома для збереження її свіжості та аромату?

Найкращий спосіб зберігання спешелті-кави — у вигляді цілих зерен. Змелене зерно швидко втрачає свої властивості, тому його рекомендується молоти безпосередньо перед зварюванням. Цілі зерна зберігають більше смаку та аромату, але важливо їх правильно зберігати.

Найкращим вибором буде герметична ємність, яка не пропускає повітря, як-от пачки із зіп-пакетом і клапаном, що дозволяє виходити вуглекислому газу, але не пропускає повітря. Уникайте прозорих ємностей. Світло є одним із найбільших ворогів кави. Зберігайте зерна у темному місці, наприклад, у кухонній шафі або коморі.

Температура зберігання повинна бути стабільною — близько 20–25°C. Не зберігайте каву в холодильнику, оскільки там висока вологість і зерна можуть вбирати сторонні запахи. Уникайте вологи, адже вона може спричинити плісняву.

Секрети ідеальної кави вдома: Національний чемпіон з приготування кави у джезві від Idealist Coffee Co. розкрив всі тонкощі приготування а..., фото-6

Які найпоширеніші помилки роблять люди під час приготування кави вдома?

Топ 3 найпоширеніших помилок:

  • Неправильно підібраний помел. Через це кава недозаварюється або, навпаки, перезаварюється, що негативно впливає на смак. Якщо ви ще не знаєте оптимального помелу, зверніться до бариста для поради.
  • Неправильна рецептура. Важливо дотримуватись правильного співвідношення кави та води. Наприклад, для заварювання кави у турці — це 1 г кави на 10 мл води. Для ручних методів заварювання, як-то воронка, рекомендується 6-7 г кави на 100 мл води.
  • Неправильна вода та її температура. Обирайте мінеральну бутильовану воду з рівнем мінералізації 80-150 ppm. Температура води для заварювання має бути 91-95°C.

Як температура води впливає на смак кави і яка оптимальна температура для різних методів заварювання?

Вода має бути чистою, без стороннього запаху та хлору, з оптимальним рівнем мінералізації 80-150 ppm. Якщо у вас вдома є система очищення води, переконайтеся, що вона не видаляє з води всі мінерали, адже у такому разі вода буде “порожньою” і не зможе екстрагувати кавові смакові речовини.

Часта помилка, коли заварюють каву на осмотичній воді, відповідно смак буде пустим та потенціал кави не розкриється. Оптимальна температура для приготування кави натурального методу обробки 91-92 градуси, ферментовану каву краще за все заварювати у діапазоні 89-92 градуси, а каву митої обробки краще за все готувати при температурі 93-95 градусів.

Як ви ставитеся до додавання різних інгредієнтів у каву (молоко, цукор, спеції)? Чи впливає це на сприйняття справжнього смаку кави?

Важливо розуміти, що ми додаємо до кави та що хочемо отримати у результаті. Я не сноб та спокійно ставлюся до поєднання кави із різними інгредієнтами. Наприклад, кава еспресо добре смакуватиме зі збитим молоком або апельсиновим фрешем.

Заварюючи каву у джезві, можна додавати спеції або цукор. Але тоді це вже буде вважатися вашим авторським напоєм, а не класичною кавою, адже ми видозмінюємо початковий смак. І все ж таки, я рекомендую спочатку спробувати приготувати каву в чистому вигляді, а далі вже переходити до експериментів. Адже більшість тих продуктів, які зараз представлені на ринку України, мають яскравий та унікальний смак.

Дійсно, інші інгредієнти в будь-якому випадку будуть змінювати початковий смак кави, тому треба підходити до цього свідомо. Якщо казати про мене, то більшість мого «кавового» раціону – це чорна кава: еспресо, фільтр-кава, кава у джезві та дуже рідко – капучино або флет-вайт.

Головне – аби вам було смачно. Тому пийте якісну, свіжообсмажену каву та насолоджуйтесь!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,47
41,52
EUR
46,32
46,38
PLN
10,85
10,88
Оголошення
live comments feed...