• Головна
  • У Львові в Стрийському парку встановлять скульптуру Ярослава Мотики «Викрадення Європи», яку створюють ветерани та митці, - ФОТО, ВІДЕО
14:49, Сьогодні

У Львові в Стрийському парку встановлять скульптуру Ярослава Мотики «Викрадення Європи», яку створюють ветерани та митці, - ФОТО, ВІДЕО

У Львові в Стрийському парку встановлять скульптуру Ярослава Мотики «Викрадення Європи», яку створюють ветерани та митці, - ФОТО, ВІДЕО

У Львові ветерани війни разом з відомими скульпторами ліпитимуть скульптуру «Викрадення Європи» відомого львівського митця Ярослава Мотики.

Коли скульптура буде готова, її поставлять у Стрийському парку, повідомляє пресслужба ЛМР.

Ярослав Мотика багато років мріяв поставити у Стрийському парку ще одна свою роботу з міфічною тематикою «Викрадення Європи» (окрім скульптури русинки «Лілея», яка стоїть посеред озера з лебедями). Митець довго працював над ескізом роботи, вдосконалював його. Минулого року він створив маленьку скульптуру, яка є прототипом великої і вже почав її виготовляти. Створювати скульптуру Мотиці допомагають ще двоє львівських скульпторів – Володимир Семків і Денис Шиманський. А також до процесу залучені військові, які проходять реабілітацію у центрі UNBROKEN (НЕЗЛАМНІ) в межах програми UNBROKEN Art. 

У Львові в Стрийському парку встановлять скульптуру Ярослава Мотики «Викрадення Європи», яку створюють ветерани та митці, - ФОТО, ВІДЕО, фото-1

«Це велика робота. Моїх сил вже трошки замало, тому попросив колег-скульпторів допомагати її ліпити і ми разом творимо ту скульптуру, яка стоятиме у Стрийському парку. Але це буде не просто скульптура, а фонтан! З пащі бика буде литися вода, яка буде стікати по скульптурі, таким чином вона буде виблискувати різними переливами», – каже Ярослав Мотика.

Викрадення Європи – це міфологічна історія. У грецькій міфології Європа була фінікійською принцесою, дочкою фінікійського царя, яку бог грому Зевс, перетворившись на бика із золотими рогами, викрав і вивіз на острів Крит. Цей міф став улюбленим сюжетом багатьох митців, і Ярослав Мотика не став винятком. Львівський митець вклав у цей сюжет свій символізм. В його творі бик уособлює чоловічу силу, а дівчина, відповідно, – жіночу. Поєднання тих двох сил, чоловічого і жіночого начала, створює життя - продовження людського роду.  

У Львові в Стрийському парку встановлять скульптуру Ярослава Мотики «Викрадення Європи», яку створюють ветерани та митці, - ФОТО, ВІДЕО, фото-2

Спочатку Ярослав Мотика зробив декілька маленьких версій скульптури, з яких було обрано одну - основу для великого об'єкту. Скульптори Володимир Семків і Денис Шиманський зварили металевий каркас, зробили базу з пінопласту і зараз ця конструкція оббивається глиною. Потім з цієї скульптури зроблять гіпсову основу, з якої будуть виливати вже кінцевий бетонний мистецький твір, який і стоятиме у парку. 

У Львові в Стрийському парку встановлять скульптуру Ярослава Мотики «Викрадення Європи», яку створюють ветерани та митці, - ФОТО, ВІДЕО, фото-3

Вчора скульптуру допомагали ліпити 6 пацієнтів реабілітаційного центру UNBROKEN. Серед них – Олексій, який втратив ногу внаслідок військових дій.

«Мені було цікаво спробувати ліплення, бо це щось нове. Ніколи раніше не бачив, як створюються скульптури, було цікаво побачити, спробувати себе у ролі митця, хоч я й максимально не творча людина. На цьому етапі це досить брудна робота, все довкола в глині, але військові бруду не бояться», – ділиться враження ветеран.

У Львові в Стрийському парку встановлять скульптуру Ярослава Мотики «Викрадення Європи», яку створюють ветерани та митці, - ФОТО, ВІДЕО, фото-4

Важливо, що ліплення – це не лише гарне проведення часу, а й арттерапія для людей, які пройшли через жахи війни. Психологиня та арттерапевтка реабілітаційного центру UNBROKEN Міра Бодаковська залучає ветеранів війни до різних мистецьких практик, які допомагають їм зцілитись і пропрацювати травму.  

«Травма не має слів. Нам дуже важко висловити пережитий досвід словами. В таких випадках на допомогу приходить мистецтво. За допомогою творчості під час творення чогось ми можемо виразити свої переживання, свій досвід і трансформувати їх.

Глинотерапія – це дуже глибинний і сильний метод реабілітації військових. Це про тактильність, яка заземляє і знижує тривожність; про дрібну моторику, яка через нейропластичність допомагає мозку після контузій; про проживання складних емоцій, бо глину легко контролювати, а це трансформується у контролювання власного емоційного стану; про медитативний процес і про спільноту, яка разом щось творить, бо травма дуже потребує співучасті», – пояснила Міра Бодаковська.

Спільне творення паркової скульптури є першим великим проєктом UNBROKEN Art, результати якого за кілька місяців зможе побачити кожен мешканець і гість Львова у Стрийському парку.

Читайте також: Пам’ятки Львова: від чого почорніла чорна кам’яниця

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #Мотика #скульптура
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,33
41,45
EUR
46,20
46,43
PLN
10,84
10,88
Оголошення
live comments feed...