• Головна
  • У Львові в 150-річному будинку-пам’ятці відреставрували два балкони з атлантами
16:58, Вчора

У Львові в 150-річному будинку-пам’ятці відреставрували два балкони з атлантами

У Львові в 150-річному будинку-пам’ятці відреставрували два балкони з атлантами

У Львові в межах програми співфінансування відреставрували два балкони з атлантами у будинку-пам’ятці культурної спадщини на вул. Гоголя, 10.

Про це поінформували в ЛКП «Бюро спадщини», повідомляє пресслужба ЛМР.

Реставраційні роботи тривали протягом декількох місяців, виконавцем було ПП “АМ “Ренесанс”. 

Як розповіла директорка комунального підприємства Стефанія Топилко, балкони перебували в аварійному стані. Зокрема, були відсутні балясини, пошкоджені плити та консолі. Особливої уваги потребували фігури атлантів, зокрема, руки, що виступали за межі площини плити, а відтак і сильно замокали.

У Львові в 150-річному будинку-пам’ятці відреставрували два балкони з атлантами, фото-1

У процесі реставрації було проведено нарощення та гідроізоляцію балконної плити. Збережені балясини ретельно відновили, а на місце втрачених виготовили нові за їхнім зразком. Для консолей зняли форми з відреставрованих елементів, що дозволило виготовити нові. Втрати на фігурах атлантів були доповнені, а конструкції захищені від вологи. Додатково було встановлено металеві зливи з плити для підвищення надійності.

«Тут було застосовано два види покриття: лесування на огородженні та пофарбування скульптур атлантів. Різниця полягає у тонкості та прозорості, лесування дозволяє залишити текстуру матеріалу видимою. Тому ми і бачимо всі неоднорідності. Фарба дає однорідне колірне покриття, а всі незначні рельєфи згладжує”, – розповіли реставратори.

У Львові в 150-річному будинку-пам’ятці відреставрували два балкони з атлантами, фото-2

Цікаво, що раніше у цьому будинку жив скульптор Леонард Марконі, відомий далеко за межами Галичини та Австро-Угорщини. Саме він є автором атлантів з левовим серцем, які прикрашають кам’яницю.

Загальна вартість реставраційних робіт балконів - 621 488 грн. При цьому фінансова частка мешканців за кожен балкон становить лише 10 тис. грн, відповідно до умов програми співфінансування.

У Львові в 150-річному будинку-пам’ятці відреставрували два балкони з атлантами, фото-3

«Тепер найважливіше, щоб власники дбали за ці балкони, слідкували, щоб вода не затримувалася на поверхнях балкона. Також важливо вчасно повідомляти про недоліки, адже договір на виконання робіт передбачає гарантійний термін», – наголосила Стефанія Топилко.

Додамо, зараз у співпраці з мешканцями балкони реставрують в історичному будинку на вул.Огієнка, 6.

  Нагадаємо, програму співфінансування реставрації балконів у житлових будинках-пам’ятках архітектури Львова було започатковано у 2019 році. Програма передбачає реставрацію, ремонт (реставраційний) балконів, еркерів, лоджій, які належать до житлових квартир, що є у приватній власності та розташовані на головних фасадах будинків – пам’яток культурної спадщини м. Львова.

Читайте також: У Львові стартує новий набір заявок на реставрацію історичних вікон і брам

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #будинок #балкони #атланти #реставрація
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,52
41,58
EUR
46,02
46,10
PLN
10,70
10,74
Оголошення
live comments feed...