• Головна
  • Куди поїхати біля Львова: Підгорецький замок
19:50, 13 вересня

Куди поїхати біля Львова: Підгорецький замок

Куди поїхати біля Львова: Підгорецький замок

Підгорецький замок, розташований у селі Підгірці Бродівського району Львівської області, є одним з найвизначніших і найкрасивіших замків України. Його історія розпочалася у XVII столітті, і відтоді він відігравав важливу роль в історії та культурі регіону.

Палац з бастіонами

Замок був зведений у 1635-1640 роках за наказом коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського. Передбачалося, що тут гетьман відпочиватиме від ратних справ. Для будівництва запросили італійського архітектора Андреа дель Аква та французького інженера Гійома Левассера де Боплана, які створили унікальну споруду, що поєднувала елементи оборонного замку і розкішного палацу.

Замок має форму квадрата з внутрішнім двором, оточеним високими мурами з бастіонами на кутах, які служили для оборони.

Підгорецький замок є чудовим прикладом поєднання ренесансного стилю з елементами бароко. В його архітектурі можна побачити симетричність і гармонію, властиві епосі Відродження, а також пишність і декор, характерні для бароко. Фасад замку прикрашений колонами, балюстрадами та скульптурними елементами, які надають йому особливого шарму.

Куди поїхати біля Львова: Підгорецький замок, фото-1

Італійський сад

Важливою частиною замку є парк, закладений у стилі "італійського саду". Парк складається з терас, сполучених між собою кам'яними сходами, фонтанів, скульптур і затишних алей. Особливу увагу привертають старовинні липи, які, за легендою, були посаджені самими власниками замку. Парк служив місцем для прогулянок та відпочинку для численних гостей замку.

Костел Воздвиження та святого Йосипа

Навпроти замкових воріт красується костел Воздвиження та святого Йосипа, побудований у 1752-1766 роках архітектором Ц. Романусом на замовлення тодішнього господаря замка Вацлава Жевуського. Замислювався він як каплиця-усипальниця власника, але з часом став парафіяльним храмом. Не випадково святі, скульптурами яких оздоблено ротонду храму, є покровителями родини Жевуських.

Куди поїхати біля Львова: Підгорецький замок, фото-6

Культурний центр

Підгорецький замок у XVII-XVIII століттях був відомий як культурний центр, де проводилися численні бали, театральні вистави та музичні концерти. Замок відвідували відомі діячі культури та мистецтва, дипломати та аристократи з усієї Європи. Кожен новий власник замку вносив свої зміни до інтер'єру, додаючи нові елементи декору, меблі та художні твори.

Після смерті Станіслава Конєцпольського у 1646 році замок перейшов у спадок його сину, Олександру Конєцпольському. Протягом наступних століть замок неодноразово змінював власників.

У XVIII столітті він перейшов у власність родини Жевуських, які продовжували його розбудовувати та прикрашати. У XIX столітті він належав родині Сангушків, яка також зробила свій внесок у збереження та розвиток цієї унікальної пам'ятки.

Важливим періодом в історії замку стала друга половина XIX століття, коли його власником був князь Євстахій Сангушко. Він був відомим меценатом та колекціонером мистецтва, і саме за його ініціативи в замку була зібрана велика колекція художніх творів, меблів, зброї та інших цінностей. Завдяки його зусиллям замок став відомим не тільки як архітектурна пам'ятка, але і як музей, де зберігалися рідкісні експонати.

Воєнні роки та радянський занепад

Після Першої світової війни замок почав занепадати. У 1918 році він був пограбований, а багато цінних речей було втрачено або знищено.

Під час Другої світової війни замок зазнав значних руйнувань, а після війни його було націоналізовано. У 1949 році тут розмістили санаторій для хворих на туберкульоз. Цей період призвів до ще більшого занепаду будівлі, оскільки її архітектурні та інтер'єрні елементи не отримували належного догляду та реставрації.

У 1970-х роках замок перейшов у власність Львівської національної галереї мистецтв. У цей період розпочалися перші спроби реставрації та збереження будівлі, але через недостатнє фінансування вони були малоефективними.

Куди поїхати біля Львова: Підгорецький замок, фото-11

За Незалежності

У 1997 році замок отримав статус пам'ятки національного значення, і це дало поштовх до серйозніших реставраційних робіт. Але, на жаль, його споруди й досі потребують дуже масштабного відновлення. Дуже прикро і те, що всередині замку не залишилося жодної краси старих часів – одні тільки голі порожні зали. Щоправда, з їхніх вікон відкриваються пречудові краєвиди.

Сьогодні Підгорецький замок є частиною туристичного маршруту "Золота підкова Львівщини", який включає найвизначніші замки та палаци регіону. Завдяки зусиллям реставраторів та меценатів, замок поступово відновлюється, повертаючи собі колишню велич і красу. Він відкритий для відвідувачів, які можуть ознайомитися з його архітектурою, інтер'єрами та парком.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#львівщина #підгірці #підгорецький #замок #костел
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,52
41,58
EUR
46,02
46,10
PLN
10,70
10,74
Оголошення
live comments feed...