19:10, 10 вересня

Історія Львівського сирника

Історія Львівського сирника

Львівський сирник – це один із найвідоміших гастрономічних символів Львова, який поєднує у собі багатовікову традицію кулінарного мистецтва Західної України. Цей десерт не лише підкорив серця місцевих жителів, але й став справжнім брендом для туристів, які відвідують місто Лева.

Історія Львівського сирника, фото-1

Походження Львівського сирника

Хоча Львівський сирник має глибоке коріння в регіональній кухні, точна дата його виникнення залишається невідомою. Однак вважається, що рецепт сирника сформувався у XVIII-XIX століттях, коли у Львові з'явилися впливи австрійської та польської кухні та почали поширюватися традиції виготовлення страв із сиру. Ця страва стала по-справжньому популярною серед львівських домогосподарок, завдяки своїй простоті та вишуканому смаку.

В радянські часи популяризаторкою цієї страви стала видатна українська кулінарка Дарія Цвек, яка у своїх книжках опублікувала декілька рецептів сирника. Після цього багато хто пов’язував львівський сирник саме з її ім’ям. Але насправді цей вишуканий рецепт існував задовго до народження Дарії Яківни. Історики кулінарії вважають, що спочатку він з’явився як великоднє частування. Але з часом став коронним десертом і для інших свят.

Особливості рецепта

Львівський сирник – це класичний сирний десерт, який виготовляється на основі домашнього сиру, яєць, масла та цукру. До класичного рецепта можуть додавати цукати, лимонну цедру або ваніль для підсилення смаку. Одна з основних особливостей сирника – його ніжна текстура та соковитість.

Після випікання сирник традиційно вкривають шоколадною глазур'ю або поливають варенням, що додає йому ще більш насиченого смаку. Його подають охолодженим, зазвичай із філіжанкою ароматної львівської кави.

Історія Львівського сирника, фото-2

Львівський сирник у культурі

Сирник з часом став невіддільною частиною львівської гастрономічної культури. Він набув такого ж символічного значення для міста, як львівська кава або шоколад. Його популярність вийшла за далеко межі Львова. Сьогодні цей десерт можна зустріти в меню багатьох ресторанів і кафе по всій Україні та навіть за кордоном.

Сучасні варіації

З плином часу з’явилися різні варіації класичного рецепта Львівського сирника. Сучасні шеф-кухарі експериментують із додаванням нових інгредієнтів, таких як сухофрукти, горіхи або навіть різні види шоколаду, що дозволяє урізноманітнити смак традиційного десерту. Однак, попри всі нові підходи, класичний рецепт залишається основою, яка продовжує тішити нас своїм неперевершеним смаком.

Сирник від Клопотенка

Відомий сучасний кухар Євген Клопотенко готує львівський сирник з солоною карамеллю. Для його приготування кухар радить вибирати найжирніший білий сир, щоб десерт вийшов максимально ніжним.

Історія Львівського сирника, фото-3

Вам знадобиться:

800 г кисломолочного сиру 9%

180-200 г цукру

4 яйця

1 ст. л. борошна (+ 1 ст. л. борошна для посипання форми)

1 ч. л. ванільного цукру

1 дрібка солі

1 лимон

1 апельсин

50 г вершкового масла

2 картоплини

50 г родзинок (за бажанням)

Для карамельного соусу:

150 г цукру

150 мл вершків 33%

1 дрібка солі



Приготування. У мисці змішайте 800 г сиру, 180 г цукру, 4 яйця, 1 ст. л. борошна, 1 ч. л. ванільного цукру і дрібку солі. Натріть туди ж цедру 1 лимона і 1 апельсина на дрібній тертці. Додайте 50 г м'якого вершкового масла. Перебийте всі інгредієнти блендером до стану однорідного глянцевого крему. Тепер за бажанням можна додати 50 г родзинок або інших сухофруктів.

Картоплю (2 шт.) відваріть в «мундирі» і дайте повністю охолонути. Очистьте та натріть на дрібній тертці. Введіть картоплю в сирну суміш і за допомогою силіконової лопатки акуратно вимішайте масу.

Форму для запікання змастіть маслом та присипте борошном. Перекладіть сирну масу в форму і розрівняйте. Випікайте в розігрітій до 180 °С духовці протягом 60 хвилин.

Приготуйте карамельний соус. На пательні розтопіть 150 г цукру з дрібкою солі. В жодному разі не перемішуйте цукор лопаткою, щоб не запустити процес кристалізації. Можна тільки похитувати пательню з боку в бік для прискорення процесу. Введіть 150 мл теплих вершків. Дуже активно вимішуйте соус віничком, щоб застигла цукрова карамель розчинилася. Вимішуйте до того моменту, доки соус стане однорідним.

Подавайте львівський сирник холодним, поливши солоною карамеллю.

Смачного!

Читайте також: Куди піти у Львові на вихідні: фестиваль Coffee, Books & Vintage

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#львівський #сирник #історія #рецепт #клопотенко
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,52
41,58
EUR
46,02
46,10
PLN
10,70
10,74
Оголошення
live comments feed...