• Головна
  • У львівському центрі UNBROKEN встановили протез 23-річному захиснику з Чернігівщини
13:50, 10 вересня
Надійне джерело

У львівському центрі UNBROKEN встановили протез 23-річному захиснику з Чернігівщини

У львівському центрі UNBROKEN встановили протез 23-річному захиснику з Чернігівщини

23-річний Андрій Ничипоренко, який втратив на війні ногу, мріє в майбутньому допомагати травмованим військовим повертатися до цивільного життя. Нині він сам на шляху до цієї мети. А допомагають йому її наблизити спеціалісти центру UNBROKEN.

Як розповіли у пресслужбі Львівської міської ради, чернігівець Андрій професійно займався легкою атлетикою і волейболом та вчився на електрика. З початком повномасштабного вторгнення хлопцеві стало важко провадити звичне життя.

«Щодня я бачив звістки про поранених або полеглих знайомих, друзів. І розумів, що не можу далі просто сидіти, вчитись та чекати, коли ми переможемо», – розповідає Андрій.

У липні 2023 року хлопець доєднався до лав ЗСУ. Став піхотинцем у складі 118-ї окремої механізованої бригади. А вже за 5 місяців служби на запорізькому напрямі Андрій наступив на протипіхотну міну та втратив ліву ногу.

«Спершу думав, що то вже кінець. Але завдяки підтримці моїх побратимів, не минуло й хвилини, як я знайшов сили всередині себе і вирішив боротися за своє життя», – ділиться молодий захисник. Далі були евакуація та довге лікування у 5-ти різних містах. Останньою точкою на шляху до відновлення Андрія став Львів, зокрема центр реабілітації UNBROKEN. Сюди хлопець приїхав на протезування та реабілітацію.

Андрій у центрі UNBROKEN відновлюється 5 тижнів. Він уже отримав свій протез та наполегливо займається зі спеціалістами.

«Ми починали з самих основ. Спершу дали сформованій куксі звикнути до штучної кінцівки. Далі потрохи вчилися керувати нею. Це є не так просто з такою високою ампутацією, але Андрію все вдається. Він досить швидко опанував навички ходьби на протезі. А нині ми вчимося долати перешкоди та продовжуємо поліпшувати координацію», - розповідає про успіхи пацієнта фізичний терапевт Андрій Новосад.

Після завершення реабілітації Андрій планує знову стати студентом. Але вчитиметься вже не на електрика, а в педагогічному – на факультеті фізичної культури і спорту, адже хоче стати тренером. Але найбільше захисник мріє створити власну громадську організацію, в якій би допомагали ветеранам повернутися до цивільного життя після важких поранень.

Від початку повномасштабної війни Львів перетворився на гуманітарний хаб, через який мільйони українців рятувалися і рятуються від війни. У квітні 2023 року тут діє Національний реабілітаційний центр – це унікальне місце, де дорослі та діти, які постраждали від російської агресії, отримують комплексну фахову медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Також поранені отримують фізичну, психологічну і психосоціальну реабілітацію та відновлення у супроводі фахівців. Всю допомогу пацієнтам надають безкоштовно.

Центр протезування та ортезування міжнародного рівня, площею 1000 квадратів, 10 травня 2024 року на базі центру UNBROKEN за підтримки уряду Німеччини. Тут в рік зможуть виготовляти 1200 протезів, навчати майбутніх протезистів та проводити дослідження й розробки.

Читайте також: У лікарнях Львова перебувають 18 постраждалих внаслідок обстрілу 4 вересня

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#львів #unbroken #захисник #протез
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,52
41,58
EUR
46,02
46,10
PLN
10,70
10,74
Оголошення
live comments feed...