• Головна
  • Тімоті Снайдер та Сергій Жадан відкрили у Львові Інститут документування і взаємодії
12:55, 8 вересня
Надійне джерело

Тімоті Снайдер та Сергій Жадан відкрили у Львові Інститут документування і взаємодії

Тімоті Снайдер та Сергій Жадан відкрили у Львові Інститут документування і взаємодії

Вчора у Львові урочисто відкрили нову культурно-дослідницьку інституцію – Інститут документування і взаємодії (INDEX). На відкриття приїхав всесвітньо відомий амерниканський історик Тімоті Снайдер, з ініціативи якого заснований інститут, та український письменник, музикант і військовий Сергій Жадан.

Про це повідомив сьогодні мер Львова Андрій Садовий.

Професор Снайдер каже: “Факти не виникають самі по собі. Те, що сьогодні є очевидним, завтра таким не буде. Але те, що очевидне, буває важко висловити словами, бо воно здається таким зрозумілим, що аж не потребує опису. Власне, потребує, щоб зберегти та передати для майбутніх поколінь”. Цим і буде займатися INDEX”, - написав у своєму телеграмі Садовий.

INDEX – це проєкт Інституту гуманітарних наук у Відні (IWM). Вже майже десятиліття IWM через програми Ukraine in European Dialogue та Documenting Ukraine підсилює голоси українок і українців у світі та документує українські досвіди війни. Як зазначили під час відкриття керівники інституції, настав час вийти за рамки проєктів швидкої дії і думати про документування дійсності для майбутнього.

Створення INDEX – української інтелектуальної та культурної інституції – є не тільки відповіддю на повномасштабну війну, а й запорукою тривалої та відданої співпраці.

Вона документуватиме російську війну проти України та сприятиме інтелектуальній взаємодії між Україною та зовнішнім світом.

Відкриття інституту почалось з короткої лекції Тімоті Снайдера про важливість документування українського досвіду війни. Опісля відбулась розмова-дискусія історика і Сергія Жадана за модерації журналістки та віцепрезидентки Українського ПЕН Мирослави Барчук. Наприкінці події Сергій Жадан зачитав уривки зі своїх прозових творів.

До відкриття долучилось чимало гостей з-за кордону, українські журналісти, культурні діячі, професори, видавці, тощо.

Читайте також: У Львові діятимуть групи підтримки для членів сімей зниклих безвісти

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#львів #sndex #інститут #документування #снайдер #жадан
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,52
41,58
EUR
46,02
46,10
PLN
10,70
10,74
Оголошення
live comments feed...