• Головна
  • У Львові перебудують перехрестя на вулицях Стрийська – Рубчака: що зміниться
15:36, 28 серпня
Надійне джерело

У Львові перебудують перехрестя на вулицях Стрийська – Рубчака: що зміниться

У Львові перебудують перехрестя на вулицях Стрийська – Рубчака: що зміниться

 У Львові перебудують та змінять схему організації дорожнього руху на перетині вулиць Стрийська – Рубчака.

Відповідне рішення будуть виносити на розгляд виконавчого комітету Львівської міської ради, повідомляє пресслужба ЛМР.

Зокрема, на цьому перехресті планують оновити світлофорний об’єкт, зі всіх сторін будуть регульовані пішохідні переходи з острівцями безпеки, облаштують додаткові смуги руху з обох боків вул. Стрийської, велосипедні доріжки та зупинки громадського транспорту. Тож ця розв’язка стане безпечною та комфортною для всіх учасників дорожнього руху. Важливо, що всі роботи профінансують інвестори, які поруч зводять житло та комерційні будівлі.

Зазначимо, цей район в останні роки активно розбудовується. Там постав великий житловий квартал, офісний комплекс, торгово-розважальні центри. А дорожня інфраструктура на цій локації не є достатньо зручною та безпечною. Зокрема, як зазначив заступник начальника управління вуличної інфраструктури ЛМР Павло Сирватка, попри суттєве збільшення кількості і пішоходів, і автомобілістів, на цій ділянці вул. Стрийської відсутні пішохідні переходи. Іншою проблемою перехрестя є відсутність регулювання лівих поворотів на в’їзді до та на виїзді з нового кварталу, що вже призводило до ДТП із важкими наслідками. Також зараз поблизу перехрестя не зупиняються маршрути громадського транспорту, що рухаються по вул. Стрийській, відсутня велоінфраструктура. Тепер ці недоліки будуть виправлені.

Так, відповідно до нового проєкту організації дорожнього руху на цьому перехресті, який попередньо погодили патрульна поліція та міськрада, передбачено:

  • влаштування лівоповоротної смуги зі світлофорним регулюванням для повороту на вул. Рубчака (проєктовану) у напрямі з центру міста та смуги для правого повороту у напрямі до центру міста;

  • регулювання світлофором виїзду з вул. Рубчака (проєктованої) в напрямі  виїзду з міста та вул. Тролейбусної;

  • влаштування регульованих пішохідних переходів, велопереїздів та острівців безпеки через вул. Стрийську з обох боків перехрестя, та через вул. Рубчака;

  • влаштування автобусних зупинок на вул. Стрийській в обох напрямах руху для обслуговування мешканців та відвідувачів сусідніх будівель;

  • влаштування велоінфраструктури вздовж вул. Стрийської та велопереїздів, для сполучення зі вже наявною велоінфраструктурою на вул. Стрийській, вул. Науковій та просп. Івана Павла ІІ.

«Надіємось, що реалізація цього проєкту зніме недоліки організації дорожнього руху на цьому перехресті. І рух тут буде легким, зручним та безпечним для всіх учасників», - зазначив заступник директора департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР Дмитро Пецій.

Планується, що замовником робіт буде визначено ЛКП «Львівавтодор». Перебудовувати перехрестя розпочнуть після виготовлення та погодження проєктно-кошторисної документації. Всі роботи профінансує ТзОВ «Атріум Естейт».

Які ще комплексні зміни хочуть впровадити на вул. Стрийській

Як наголошують у департаменті міської мобільності та вуличної інфраструктури, реконструкція цього перехрестя є однією зі складових напрацьованого раніше разом із Німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ проєкту комплексних змін на майже всій вул. Стрийській – від будинку №48 (Бізнес Парк LvivTechCity) до вул. Карла Мікльоша. Йдеться, зокрема, про підвищення дорожньої безпеки та пріоритизацію руху міського транспорту шляхом створення смуг громадського транспорту. Важливо, що ці смуги можна створити в межах існуючої ширини вулиці без значних будівельних робіт.

Так, на ділянці від вул. Вернадського до вул. Наукової в обидва боки передбачено додаткові виокремлені смуги для громадського транспорту. Їх хочуть облаштувати за рахунок звуження до нормативної ширини існуючих смуг. Таким чином, замість наявних трьох 4-метрових смуг в кожному напрямі, там хочуть запровадити чотири 3-метрові смуги. Тобто, для автомобілістів нічого не зміниться: для них, як і раніше, залишаються по три смуги в обох напрямах. Натомість громадський транспорт матиме свої окремі смуги, що дозволить автобусам та тролейбусам значно швидше долати цей відрізок, а пасажирам – економити час в дорозі. Таке облаштування не вимагає будівельних робіт – необхідно встановили тільки нові дорожні знаки та змінити розмітку.

У Львові перебудують перехрестя на вулицях Стрийська – Рубчака: що зміниться, фото-1

За винятком ділянки на перетині вулиць Стрийська – Мікльоша. Оскільки на цій локації в межах існуючого профілю вулиці неможливо забезпечити підвищення експлуатаційної швидкості автобусів, тут передбачено будівництво окремої смуги для руху громадського транспорту та облаштування пішохідної зони з велодоріжкою. Ці роботи співфінансуватиме інвестор-забудовник, що зводить поруч житлові будинки ТОВ «ГРІН ПЛАЗА ЛЬВІВ».

Також передбачається організація додаткової, третьої, смуги для руху громадського транспорту в напрямку від центру міста на ділянці від будинку №48 на вул. Стрийській до  вул. Наукової. Та організація смуги руху для громадського транспорту в напрямку до центру міста перед та після перехрестя вул. Стрийська  – Сахарова.

У Львові перебудують перехрестя на вулицях Стрийська – Рубчака: що зміниться, фото-2

«Вулиця Стрийська стала предметом грунтовного дослідження, проведеного за участі Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ). Вони розробили дуже добрий проєкт з точки зору усунення конфліктів на різних ділянках та зручності для усіх учасників дорожнього руху. Важливо, що він враховує пріоритизацію руху громадського транспорту в межах існуючої ширини вулиці. Лише за рахунок переосмислення простору, ми за мінімальні кошти створюємо додаткову смугу для громадського транспорту, не забираючи нічого в автомобілістів. Реалізація цих комплексних змін була б найкращим зразком сучасного європейського підходу до організації руху. Адже ми б мали смуги нормативної ширини для приватного транспорту та смуги для громадського транспорту, що значно прискорять його рух.

Ми проговорювали це питання з депутатами, з громадськими організаціями, зі зацікавленими сторонами, є напрацьована відповідна схема. Очікуємо, що з часом фіналізуємо цю концепцію та після всіх процедур і погоджень затвердимо та впровадимо її», - наголосив заступник директора департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР Дмитро Пецій.

Чому стане зручніше для всіх

Як додав заступник керівника управління вуличної інфраструктури ЛМР Павло Сирватка, реалізація проєкту дозволить розділити транспортні потоки, оновити світлофорне регулювання та зробити рух комфортнішим, швидшим та безпечнішим для 15 тис. водіїв приватного авто, 60 тис. пасажирів громадського транспорту (саме таким є добовий трафік для кожного з обох напрямів), пішоходів, велосипедистів. Зокрема, стосовно громадського транспорту, то автобуси та тролейбуси зможуть курсувати з максимальним дотриманням графіків, стануть більш прогнозованими та надійними, а тисячі пасажирів у години пік економитимуть 15-17 хвилин у дорозі.

Чому раніше виокремлені смуги на цій локації не спрацювали?

У міській раді зауважують, що деякі мешканці можуть мати певні сумніви щодо доцільності реалізації цього проєкту. Адже пам’ятають, що виділені смуги на вул. Стрийській місто вже впроваджувало у 2020 році. І тоді це рішення не було успішним. В мерії пояснили чому тоді так сталося.

«Тоді їх облаштували за рахунок існуючих смуг. Тобто, в автомобілістів забрали по одній смузі в обох напрямах, що ускладнило рух транспорту на цій локації. Також розмітка на смугах, особливо в напрямі від центру міста, не врахувала усіх потреб автомобілістів.  Тож невдовзі громадські смуги там ліквідували. 

Але сьогоднішній підхід є зовсім інший. Для автомобілістів залишиться та ж кількість смуг, яка є зараз», - наголосив директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури  Олег Забарило.

Що ще передбачає концепція комплексних змін?

Цей проєкт також передбачає:

  • організацію лівого повороту з вул. Стрийської в напрямку з в’їзду в місто до вул. Трускавецької одночасно з рухом пішоходів вул. Стрийською, для зменшення потоку автотранспорту на перехресті вулиць Стрийської та Наукової;

  • спрощення руху автотранспорту в напрямі з області до району вул. Яневої завдяки організації додаткового лівого повороту на перехресті Стрийської та Володимира Великого;

  • ліквідацію аварійної ділянки на виїзді з вул. Луганської на вул. Стрийську в напрямі з центру міста, шляхом виїзду з Луганської на ділянку смуги для громадського транспорту;

  • облаштування в майбутньому нового виїзду для великогабаритних автобусів з території автовокзалу на вул. Стрийську в напрямі області. Ці роботи планує до реалізації в наступні роки автовокзал.

     Зміни вноситимуть поетапно

І черга - відрізок від вул. Мікльоша до вул. Рубчака. Найдовшого терміну для реалізації вимагають ділянки на перехрестях із цими двома вулицями, оскільки там необхідні виконати значні будівельні роботи. Відповідно, впровадження змін на всьому цьому відрізку залежить від перебудови цих двох перехресть.

ІІ черга - відрізок від Володимира Великого до будинку №48 на вул. Стрийській. 

Перехрестя вулиць Стрийської та Героїв Майдану і підходи до нього не входять в обсяг проєкту, оскільки ця ділянка залежить від майбутньої організації громадського простору на вході до Парку культури та відпочинку ім. Б. Хмельницького і в Стрийський парк.

На ділянці орієнтовно від вул. Літньої до Стрийського ринку теж планують впроваджувавати зміни. Однак, робитимуть це в межах іншого окремого проєкту, який передбачає реорганізацію на вказаній ділянці вул. Стрийської та вул. Ш.Руставелі. Детальніше про цей проєкт буде поінформовано згодом.

Схема. Автовокзал

Схема. Перехрестя Стрийська-Мікльоша

Схема. Перехрестя Стрийська-Сахарова

Схема. Перехрестя Стрийська-Володимира Великого

Схема. Перехрестя Стрийська-Наукова

Схема. Перехрестя Стрийська-Рубчака

Схема. Стрийська-Луганська

Читайте також: У Пасіках-Зубрицьких біля Львова планують створити найбільший у Європі парк сакур



Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #перехрестя #перебудова #Стрийська #Рубчака #транспорт #рух
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,49
41,54
EUR
45,97
46,05
PLN
10,68
10,73
Оголошення
live comments feed...