• Головна
  • Американка на Львівщині проводить тренінги для підлітків, а їхні проєкти вже реалізує міська рада. Як це працює?
Партнерський матеріал
17:00, 28 серпня

Американка на Львівщині проводить тренінги для підлітків, а їхні проєкти вже реалізує міська рада. Як це працює?

Партнерський матеріал
Американка на Львівщині проводить тренінги для підлітків, а їхні проєкти вже реалізує міська рада. Як це працює?, фото-1

Ірен Даніш переїхала з Сієтла до Львова. Вона — американка українського походження. В Україні Ірен створила курс, побудований на цінностях Революції Гідності, та на тренінгах навчає підлітків Львівщини свідомого громадянства. У межах проєкту «Майбутні лідери нашої громади» молодь Оброшинської громади навчилася створювати ідеї для проєктів, щоб змінити свій дім на краще. Розповідаємо в ШоТам, як це відбувалося та які задуми молодих лідерів втілить міська рада.

Повернулася, аби посилити українські громади

Ірен Даніш переїхала в Україну в березні 2022 року. До цього жінка вже неодноразово приїжджала, аби викладати англійську мову для підлітків та волонтерити.

«Батьки народилися в Україні. Тато з Тернополя, мама з Рогатина. Вони так само були біженцями в кінці Другої світової війни, як багато українців тепер», — розповідає Ірен.

До переїзду в Україну Ірен уже мала досвід роботи в міжнародних гуманітарних організаціях. Спершу жінка допомагала біженцям у США, згодом волонтерила в Африці. Працювала для таких благодійних організацій, як International Rescue Committee та People in need.

«Коли у 2014 році в Україні розпочалася війна, я та інші волонтери допомагали та надавали гуманітарну підтримку в Донецькій області», — пригадує Ірен.

Зараз вона є активною учасницею Української освітньої платформи. Читала лекції про свідоме громадянство в Українському Католицькому Університеті. Принципи її курсу побудовані на цінностях Революції Гідності, де кожна людина може впливати на рішення та зміни у демократичній державі. Її студенти неодноразово відвідували Оброшинську громаду на Львівщині, де ділилися знаннями з молоддю.

Ірен Даніш під час тренінгу в Оброшинській громаді. Фото надала героїня

Ірен Даніш під час тренінгу в Оброшинській громаді. Фото надала героїня

«У громаді були дуже зацікавлені, щоб жителі могли ділитися знаннями про свідоме громадянство. Тож насамперед ми почали співпрацювати з місцевою молоддю, яка могла б навчати своїх ровесників», — пригадує Ірен.

Жінка наголошує, що вкрай важливо залучати громаду до проєктів. Вона прагне показувати донорам, що для реалізації проєктів не треба великі кошти.

«Просто треба слухати громаду та її підтримувати. Наша роль як тренерів — це супроводжувати громаду на цьому шляху», — пояснює волонтерка.

Діти та підлітки швидше помічають проблему в громаді

У липні в Оброшинській громаді стартував проєкт «Майбутні лідери нашої громади». 18 учасників тренінгів мали змогу побачити, як працює місцеве самоврядування — вони відвідали кабінети голови громади, його заступника, ЦНАП та Центр безпеки.

Читайте також: Самі собі господарі: що таке місцеве самоврядування?

Голова Оброшинської ОТГ Іван Галич. Фото надала Ірен Даніш

Голова Оброшинської ОТГ Іван Галич. Фото надала Ірен Даніш

Важливою умовою цих тренінгів для підлітків було те, що навчання проводить тренерка з цієї ж громади. Для Марії Андрійчук такий досвід був не новий, та все ж хвилюючий. Дівчина ділиться, що вражена, як багато ідей мали її однолітки.

Читайте також: «Коли голова довіряє молоді, то й жителі більше довіряють владі». Студентка пройшла стажування в міськраді, аби посилити громаду

Марія Андрійчук та Ірен Даніш під час тренінгів. Фото надала Ірен Даніш

Марія Андрійчук та Ірен Даніш під час тренінгів. Фото надала Ірен Даніш

«Інколи діти та підлітки швидше помічають якусь проблему в громаді, та часто вони не знають, як варто подати ініціативи, щоб покращити своє село чи містечко. Тож такий тренінг був першим кроком, де вони могли б висловити думки та ідеї», — описує Марія.

Дівчина розповіла, що підліткам дуже сподобалося навчання, яке проводили у форматі гри та командної роботи. Учасники фантазували про майбутнє, малювали мапи та обговорювали свої ідеї з головою громади.

Команди під час тренінгів. Фото: сайт Оброшинської громади

Команди під час тренінгів. Фото: сайт Оброшинської громади

Від ідей до реальних проєктів

Підлітки представили свої ідеї перед журі, в складі якого були голова та інші члени органів місцевого самоврядування.

Журі, яке оцінювало проєкти молодих учасників. Фото: сайт Оброшинської громади

Журі, яке оцінювало проєкти молодих учасників. Фото: сайт Оброшинської громади

Перемогла ідея створення парку в Ставчанах, на яку виділять 200 тисяч гривень з бюджету міської ради. Також у планах — реалізувати інший проєкт молодих учасників — оздобити Липову алею в громаді. Тренери проєкту консультуватимуть молодь і надаватимуть підтримку, щоб втілити ці ідеї в життя.

Читайте також: Замість сміття — сакури. Як на Одещині очільниця громади об’єднала мешканців заради змін

Ірен Даніш сподівається, що тренінги для підлітків стануть традицією в Оброшинській громаді, та планує розширювати модель проєкту на інші міста.

«Коли почалася велика війна, я була відразу готова приїхати в Україну. Я розуміла, що тут є страшенно багато роботи для всіх», — узагальнює волонтерка.

Американка на Львівщині проводить тренінги для підлітків, а їхні проєкти вже реалізує міська рада. Як це працює?, фото-7
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,49
41,54
EUR
45,97
46,05
PLN
10,68
10,73
Оголошення
live comments feed...