• Головна
  • Зробили з бібліотеки садок. Як у селі на Львівщині бібліотекарка стала «нянею» для сільських дітлахів
Партнерський матеріал
13:00, 28 серпня

Зробили з бібліотеки садок. Як у селі на Львівщині бібліотекарка стала «нянею» для сільських дітлахів

Партнерський матеріал
Зробили з бібліотеки садок. Як у селі на Львівщині бібліотекарка стала «нянею» для сільських дітлахів, фото-1

В одній кімнаті — тиша книжкових полиць, а в іншій — сміх і гамір понад двадцяти дітлахів, які щодня приходили до своєї «бібліоняні». Так у селі Бортники Ходорівської громади на Львівщині протягом дев’яти місяців працювала сільська бібліотека.

«У нашому селі нема садочка, а дітей багато, тому я радо погодилася, щоб у них була можливість разом погратися та поспілкуватися», — каже бібліотекарка Галина Мартинів.

Як це відбувалося та чи вдалося замінити дитячий садок, розповідає ШоТам.

Найближчий до села садок — за дев’ять кілометрів

Галина Мартинів усе життя живе в невеличкому селі Бортники, що на Львівщині. Останні 12 років жінка працює бібліотекаркою. Галина каже, що в її селі ніколи не було дитячого садка — кількох дітей батьки возили в місто Ходорів за майже дев’ять кілометрів, але більшість проводили час удома з батьками чи бабусями й дідусями.

Ситуація змінилася минулої осені, коли сільська бібліотека на дев’ять місяців фактично стала садочком для місцевих дітлахів. Це сталося завдяки проєкту «Бібліоняня» від фонду ЮНІСЕФ. Долучитися Галині запропонувала директорка Ходорівської бібліотеки.

Галина Мартинів — бібліотекарка в Бортниках, яка стала «бібліотечною нянею» для місцевих дітей. Фото: ШоТам

Галина Мартинів — бібліотекарка в Бортниках, яка стала «бібліотечною нянею» для місцевих дітей. Фото: ШоТам

З бібліотекарки у виховательку на дев'ять місяців

У вересні 2023 року Галина Мартинів їздила в місто Стрий на Львівщині на курси від ЮНІСЕФ. Професійні вихователі навчали, як проводити заняття для дітей та на що варто звернути увагу.

«За два тижні після нашого навчання представники ЮНІСЕФ привезли нам оснащення: принтер, проєктор, ноутбук, планшет, іграшки, дитячі килимки, безкаркасні зручні пуфи та багато іншого», — каже пані Галина.

Частина іграшок, яку отримала бібліотека у в Бортниках. Фото з соцмереж бібліотеки села Бортники

Частина іграшок, яку отримала бібліотека у в Бортниках. Фото з соцмереж бібліотеки села Бортники

Одну кімнату в приміщенні виділили під книги, а в іншій проводили заняття для дітей.

«Спершу було трохи складно, адже в бібліотеку приходили люди, особливо літні жінки, які багато читають. А ще приходили діти, які брали книжки зі шкільної програми на літо. А в сусідній кімнаті галасували дітки, які, як казали їхні батьки, “ходили в садочок”. Але потім ми внормували графік, і вже ніхто нікому не заважав», — ділиться Галина Мартинів.

Діти зацікавлено складають пазли в облаштованому під садок приміщенні бібліотеки. Фото з соцмереж бібліотеки села Бортники

Діти зацікавлено складають пазли в облаштованому під садок приміщенні бібліотеки. Фото з соцмереж бібліотеки села Бортники

«Я звикала до них, а вони до мене»

Про проєкт «Бібліоняня» батьки дізналися з особистих соцмереж Галини Мартинів, яка написала оголошення про заняття в бібліотеці. З вересня 2023 до червня цього року сільську бібліотеку відвідувала 21 дитина від трьох до шести років. Ще трьох дітей привозили з сусідніх сіл. Заняття тривали з 10 до 14 години щодня, а потім працювала бібліотека.

«Спершу я звикала до них, а вони до мене. Раніше не мала досвіду роботи з дітьми, а вони маленькі, до кожного треба було знайти підхід. За місяць адаптації я зрозуміла, що хочуть діти, а вони — чого я від них вимагаю. І так ми звикли одне до одного», — розповідає Галина.

Галина Мартинів малює з дітьми. Фото з соцмереж бібліотеки села Бортники

Галина Мартинів малює з дітьми. Фото з соцмереж бібліотеки села Бортники

День починався з вітання віршиками. Згодом була руханка, ігри, перекус, а потім — розвивальні заняття, на яких діти вивчали віршики, країни, кольори. А ще бібліоняня ділиться, що діти дуже любили придумувати казки. Згодом Галина разом з дітьми організовувала концерти, перший — на День святого Миколая.

«Це був чудовий виступ, на якому плакали всі старші. Дітки дуже постаралися. Ми облаштували декорації, а міська рада та місцева фірма, що орендує в нас землю, виділили їм подарунки», — каже Галина Мартинів.

Староста села допомогла облаштувати приміщення

Жінка каже, що від початку проєкту його в усьому підтримувала сільська влада Бортників. Староста Бортниківського старостинського округу Ольга Сокирка допомагала облаштовувати приміщення разом з діловодом і сільським фельдшером. Також долучилися дочка Галини та вчитель хореографії. Вони разом заносили меблі й іграшки, стелили килимки, а староста організовувала заходи.

Галина Мартинів та Ольга Сікорка з дітьми в бібліотеці. Фото з соцмереж бібліотеки села Бортники

Галина Мартинів та Ольга Сікорка з дітьми в бібліотеці. Фото з соцмереж бібліотеки села Бортники

Cтароста також підтримувала бібліотекарку морально, а ще переконала Ходорівську міську раду, що селу необхідний садок, адже тут живе багато дітей.

Староста Бортниківського сільського округу Ходорівської громади Ольга Сікорка розповідає, що завдяки проєкту «Бібліоняня» в селі відкриють дитячий ...

Староста Бортниківського сільського округу Ходорівської громади Ольга Сікорка розповідає, що завдяки проєкту «Бібліоняня» в селі відкриють дитячий садок. Фото: ШоТам

«У нашому старостинському окрузі з шести сіл є понад 40 дітей дошкільного віку. Влада Ходорівської громади давно хотіла відкрити садок у нас. Уже було готове приміщення, але потрібен був ремонт. Проєкт “Бібліоняня” допоміг вирішити нашу проблему, і тепер у нас точно буде садочок», — каже староста Ольга Сікорка.

Читайте також: Дарують дітям казку під час війни: на Львівщині відкрили садок, який будували понад 12 років — як їм це вдалося

Діти навчилися ділитися та дружити

Пані Галина каже, що діти залюбки приходили до бібліотеки, аби поспілкуватися. Усе приладдя: зошити, фарби та пластилін — вони отримали безкоштовно.

Серед маленьких відвідувачів садочка в бібліотеці була й онучка Галини Мартинів — шестирічна Даринка. На заняттях дівчинка називала бабусю Галиною Іванівною, як і всі діти. Саме вона надихала жінку постійно вигадувати щось цікаве для дітей, часто до пізньої ночі.

Маленька Даринка була однією з відвідувачок проєкту «Бібліоняня». Фото: ШоТам

Маленька Даринка була однією з відвідувачок проєкту «Бібліоняня». Фото: ШоТам

«У мене тут є друзі, з якими я люблю бавитись. Мені подобається співати, танцювати, малювати, розказувати віршики», — каже Даринка.

Її мама Вікторія Гриб ділиться: щойно дізналася, що в сільській бібліотеці буде проєкт «Бібліоняня» — одразу вирішила взяти участь.

Даринка малює зі своїми майбутніми однокласниками. Фото з соцмереж бібліотеки села Бортники

Даринка малює зі своїми майбутніми однокласниками. Фото з соцмереж бібліотеки села Бортники

«Донечка з задоволенням ходила в бібліотеку, де знайшла багато нових друзів та познайомилася з майбутніми однокласниками, адже у вересні вже йде до школи. Для мене цей проєкт — це радість за свою доньку. Він урізноманітнив життя наших дітей у селі, які не мали доступу до подібних місць», — каже Вікторія Гриб.

Читайте також: В Ірпені встановлять мобільний дитячий садок

Галина Мартинів у ролі виховательки зі своїми підопічними. Фото з соцмереж бібліотеки села Бортники

Галина Мартинів у ролі виховательки зі своїми підопічними. Фото з соцмереж бібліотеки села Бортники

Крім села Бортники, проєкт «Бібліоняня» відбувся ще в дев’яти бібліотеках малих громад Львівщини. Галина Мартинів каже, що саме завдяки цьому проєкту в Бортниках нарешті відкриють дитячий садок:

«Ми чекали на садок багато років — ще коли мої діти були маленькі. А я вже маю онуків, які йдуть до школи. Ні на хвилинку не шкодую, що погодилася на цей проєкт», — підсумовує пані Галина.

Зробили з бібліотеки садок. Як у селі на Львівщині бібліотекарка стала «нянею» для сільських дітлахів, фото-11
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,49
41,54
EUR
45,97
46,05
PLN
10,68
10,73
Оголошення
live comments feed...