• Головна
  • Геній економіки родом зі Львова
18:57, 23 серпня

Геній економіки родом зі Львова

Геній економіки родом зі Львова

Львів славиться своїми видатними представниками. Наприклад, Людвіг фон Мізес – один із засновників Австрійської школи економіки.

Талановитий єврейський хлопчик

Видатний економіст XX століття народився у Львові 29 вересня 1881 року. Хоча його діяльність охоплює багато країн і континентів, саме Львів став відправною точкою його блискучої кар'єри.

Людвіг народився в родині відомих єврейських підприємців. Його батько, Артур Едлер фон Мізес, був інженером і будівельним підприємцем, а мати, Адель Ландау, походила з родини, що вела текстильний бізнес. Вже змалку Мізес проявляв надзвичайні здібності до навчання та інтелектуальну допитливість.

Віденське навчання

1900 року він став студентом юридичного факультету Віденського університета – економічного факультету там тоді ще не існувало. Через два роки юнак опублікував першу наукову працю: ”Розвиток відносин між землевласниками і селянами у Галичині”, у якій порівнював польських землевласників з рабовласниками. А ще через шість років – здобув докторський ступінь.

Важливу роль у його формуванні як економіста відіграли роботи Карла Менгера, засновника австрійської школи економіки. Віденський університет став місцем, де Людвіг фон Мізес заклав основи своїх майбутніх наукових досягнень.

Геній економіки родом зі Львова, фото-1

Економіко-політичні погляди

Мізес був одним з провідних представників австрійської школи економіки, яка акцентувала увагу на ролі індивідуального вибору та суб'єктивної цінності в економічних процесах. Серед його найвідоміших праць – "Теорія грошей і кредиту" (1912), "Соціалізм: економічний і соціологічний аналіз" (1922) та "Людська діяльність: трактат з економічної теорії" (1949).

Він був критиком соціалізму та планової економіки, стверджуючи, що тільки ринкова економіка може ефективно розподіляти ресурси і забезпечувати добробут. Мізес підкреслював важливість приватної власності, свободи підприємництва та обмеженої ролі держави в економіці.

Його погляди яскраво виражені у двох його відомих цитатах:

«Кожен прихильник соціальної держави та планової економіки – потенційний диктатор».

«Економічне знання неминуче веде до лібералізму».

Урядова діяльність

У 1920-30-ті роки, Мізес був провідним експертом з фінансів в Австрії, очолював різні департаменти в австрійському уряді.

Він створив Інститут досліджень економічних циклів, директором якого призначив Фрідріха фон Гаєка – свого колишнього учня, майбутнього лауреата Нобелівської премії.

У 1934-му Мізес прийняв пропозицію від Женевського університету, де очолив професорську кафедру, а також викладав у Женевському інституті міжнародних відносин та розвитку. Тут він створив ґрунтовну монографію “Національна економіка”.

Переїзд в Америку

Друга світова війна внесла зміни в життя Людвіга фон Мізеса, який, як ми пам’ятаємо, був євреєм за походженням. У 1940 році він з родиною преїхав зі Швейцарії спочатку в Португалію, а потім до США. Там він більше працювава на педагогічній ниві. Впродовж 25 років він читав курси у різних вишах США та країнах Латинської Америки, був професором Нью-Йоркського університету, активно співпрацював з багатьма науковими установами і організаціями.

Ідеї Мізеса знайшли підтримку серед багатьох американських економістів і політиків, а його праці стали важливим джерелом для розвитку ліберальної економічної думки в післявоєнний період. Мізес став визнаним у всьому світі економістом, його ідеї вплинули на формування економічної політики багатьох країн.

Помер Мізес у Нью-Йорку в 1973 році у віці 92 років.

Геній економіки родом зі Львова, фото-2

Пам’ять у Львові

У 2011 році на будинку № 13 по вулиці Гнатюка, що у Львові, встановили меморіальну дошку про те, що тут в дитинстві та юності жив видатний економічний діяч.

Людвіг фон Мізес – це яскравий приклад того, як одна людина може змінити хід історії. Його наукові досягнення, безкомпромісна позиція щодо свободи і ринкової економіки зробили його одним з найвидатніших мислителів свого часу. Спадщина Мізеса продовжує жити, впливаючи на сучасну економічну науку та політику, а львів’яни з гордістю згадують про те, що їхнє місто дало світові цього геніального економіста.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#львів #мізес #видатний #економіст
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
У місті Лева народилось багато геніїв, творчість та діяльність яких, стало важливої не тільки української, але і світової історії: у нашому спецпроекті ми будемо розповідати про них

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,46
41,51
EUR
45,85
45,95
PLN
10,65
10,70
Оголошення
live comments feed...