• Головна
  • Близько 20 переломів за 2 роки: у Львові одужує 4-річний хлопчик, який має рідкісну хворобу
14:39, 6 серпня
Надійне джерело

Близько 20 переломів за 2 роки: у Львові одужує 4-річний хлопчик, який має рідкісну хворобу

Близько 20 переломів за 2 роки: у Львові одужує 4-річний хлопчик, який має рідкісну хворобу

Артемко з Львівщини страждає від рідкісного захворювання – недосконалого остеогенезу, яке викликане недостатністю колагену і робить його кістки дуже крихкими. Через це навіть звичайні дії, як сидіння, можуть призвести до переломів.

Як розповіли у львівському медзакладі, перший перелом трапився, коли малюк щойно почав сидіти – стегнова кістка зламалась, коли Артемко просто нагнувся вперед. Хлопчик ріс і став рухливішим, і переломи почастішали.

Мама пригадує: "До 2 років у сина було вже близько 20 переломів."

Майже два роки 4-річний "кришталевий хлопчик" є пацієнтом нашого Центру, де отримує медикаментозну терапію і займається з фахівцями Клініки комплексної медичної реабілітації. За ці два роки у Артемка сталося лише 3 переломи кінцівок. Нещодавно він почав ходити самостійно, що є великою радістю для родини і значним успіхом у боротьбі з хворобою.

Соломія Тимчишин, імунологиня-дерматологиня Центру, зазначає, що Артемко, ймовірно, є єдиним пацієнтом в Україні, у лікуванні якого застосовують біологічний препарат. Така терапія потребує ретельного лікарського супроводу і має особливості застосування в дитячому віці. Попри складнощі, фахівці готові допомагати дітям з такими діагнозами.

Отримуючи адекватне лікування, діти з недосконалим остеогенезом мають кращу якість життя з меншою кількістю переломів і нормальним розвитком усіх систем організму.

"У нашому Центрі імунології та ревматології зараз четверо пацієнтів з таким діагнозом – найменшому 1 рік і 4 міс. Хоча я підозрюю, що їх має бути більше: поширеність недосконалого остеогенезу коливається від 1 на 10 000 до 1 на 20 000 новонароджених. Проте батьки зазвичай звертаються до травматологів, не звертаючи увагу на часті чи незвичні переломи. Якщо у дитини трапляється 2 і більше переломів за пів року, це привід для обстеження," – наголошує фахівчиня.

Зверніть увагу на наступні ознаки: часті переломи, деформації кісток, низький зріст, зміна кольору склер (блакитного або блакитно-сірого відтінку), особлива будова обличчя, втрата слуху або інші відхилення.

Соломія Тимчишин підкреслює, що у Центрі є всі можливості для допомоги таким пацієнтам. Успіх лікування можливий лише за мультидисциплінарного підходу, що об’єднує зусилля команди фахівців. Тому батькам слід уважно стежити за станом здоров'я дітей і не ігнорувати тривожні симптоми, а медиків просить звертати особливу увагу на випадки частих переломів у маленьких пацієнтів та скеровувати їх на обстеження.

Читайте також: Куди піти у Львові молоді: добірка безкоштовних подій

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#львівська_лікарня #дитяча_лікарня #львів #операція_для_дитини #врятували_дитину
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,52
41,58
EUR
46,02
46,10
PLN
10,70
10,74
Оголошення
live comments feed...