• Головна
  • Сміттєпереробний завод у Львові збудовано на 65%, - ФОТО, ВІДЕО
11:02, 1 серпня

Сміттєпереробний завод у Львові збудовано на 65%, - ФОТО, ВІДЕО

Сміттєпереробний завод у Львові збудовано на 65%, - ФОТО, ВІДЕО

У Львові, на вул. Пластовій, 13, триває будівництво сміттєпереробного заводу. На сьогодні будівельні роботи вже виконані на 65%. Протягом найближчих місяців тут планують закрити всі дахові конструкції комплексу.

На територію вже завезли частину аераційного устаткування та вентилятори для біофільтрів - це перша партія обладнання, необхідна для роботи біологічної частини заводу, повідомляє пресслужба ЛМР.

Сміттєпереробний завод у Львові збудовано на 65%, - ФОТО, ВІДЕО, фото-1



Будівництво заводу у Львові розпочалося у серпні 2021 р. Проте через введення військового стану, роботи з будівництва були змушені призупинити. Зараз роботи відновлені і знаходяться в активній фазі.

«Усі субпідрядники працюють відповідно до своїх зобов’язань. Впродовж наступних кількох місяців плануємо встановити всі дахові конструкції, змонтувати всі металеві і монолітні конструкції, щоб коли почнеться період дощів, вже проводити внутрішні роботи.

Сміттєпереробний завод у Львові збудовано на 65%, - ФОТО, ВІДЕО, фото-2

Також до Львова вже завезена частина обладнання. Це обладнання вентиляційних та генераторних установок. Також до нас  з Туреччини їде велика кількість обладнання для самої переробки відходів.

Тому моделюємо графіки робіт, щоб жодні форс-мажорні речі не впливали на них сильно. Рухаємося досить активно», - розповідає Олександр Єгоров, керівник ЛКП “Зелене місто”.

Сміттєпереробний завод у Львові збудовано на 65%, - ФОТО, ВІДЕО, фото-3

Коли завод запрацює, він прийматиме на переробку змішані відходи. Принцип його роботи виглядатиме так: сміттєвоз, який заїде на територію заводу, спочатку поїде на станцію зважування, а тоді вже у зону прийому відходів.

Перш ніж потрапити на лінію переробки, вивантажені відходи пройдуть процес попереднього відбору. Зокрема, відберуть громіздкі речі, які можуть пошкодити обладнання. Після цього відходи потраплять до перших шредерів-подрібнювачів.

Далі подрібнені відходи конвеєрною системою потраплять до сортувальної кабіни, в якій відбиратимуть вторинну сировину.

Звідси колісні навантажувачі транспортують відходи до камер біосушіння, в яких проходитиме процес інтенсивної аерації (система витягне з відходів усі запахи). 

Сміттєпереробний завод у Львові збудовано на 65%, - ФОТО, ВІДЕО, фото-4

Після  усіх процесів переробки та сортування залишаться відсортовані відходи, вторсировина, RDF паливо (27,96%) і до 15% екологічно безпечних залишків, які потребуватимуть захоронення на полігоні.

А сміттєвози, які вивантажили відходи, потрапляють на станцію мийки коліс, тоді знову на станцію зважування і тільки після цього виїжджатимуть у місто.

«Як бачимо, цінність цього заводу в його екологічній складовій також. Адже завдяки його роботі ми будемо мати перероблені фракції відходів, будемо мати компост, який можемо продавати, і будемо мати паливо RDF, за яке також зможемо отримати кошти. А на виході будемо мати лише 15% безпечних відходів, які потребуватимуть захоронення», - відзначив Влодко Лучишин, керівник депутатської комісії екології, природокористування та енергозбереження.

Сміттєпереробний завод у Львові збудовано на 65%, - ФОТО, ВІДЕО, фото-5

Проєкт будівництва заводу реалізується за фінансової підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (Е5Р). Загальна вартість будівництва лише самого заводу становить 35 млн євро. На цю суму у 2021 році був підписаний відповідний контракт. 

«У цю суму входить грантова складова у розмірі 10 млн євро. Кредитна складова становить 14,7 млн євро. А решта — 10 млн євро, є частиною оплати від міста і Львів ще не оплатив усієї частини коштів», - пояснює Інна Свистун, директорка департаменту економічного розвитку Львівської міської ради.

Однак, крім загальної вартості будівництва заводу, є ще роботи, які не включили до загального проєкту будівництва. Це, зокрема, облаштування всієї інфраструктури довкола заводу - підведення комунікацій водопостачання і водовідведення, будівництво електричної підстанції та захисних і очисних споруд та спродження укриття. Ці роботи коштуватимуть орієнтовно плюс 10 млн євро. Також на загальну вартість всього об'єкта вплине індексація, яка визначена умовами контракту. Відтак, як минулого року заявляв міський голова Львова, весь об'єкт (з кредитами грантами та коштами міста)  обійдеться у приблизно 48 мільйонів євро. 

Цей завод є дуже важливим об’єктом для нашого міста. Передбачаємо, що запуск в роботу може бути наприкінці цього – на початку наступного року. Потужність заводу становитиме 250 тис. тонн відходів у рік. Однак, оскільки він прийматиме на переробку лише змішані відходи, то паралельно з будівництвом заводу важливо також акцентувати увагу мешканців на важливості сортування, щоб кінцево кількість змішаних відходів зменшувалася, а ми активно впроваджували культуру відсортовування у місті», - відзначає Андрій Москаленко, перший заступник міського голови. 

Площа ділянки сміттєпереробного заводу — 9,66 гектарів. Загальна площа під комплексом становить майже  22 тисячі квадратних метрів.

Читайте також: У Львові хочуть звести багатофункційний комплекс

.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #сміттєпереробнийзавод #будівництво #Садовий
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,30
41,40
EUR
45,80
45,90
PLN
10,67
10,69
Оголошення
live comments feed...