• Головна
  • Населення Львова: історія та сьогодення
19:00, 23 липня

Населення Львова: історія та сьогодення

Населення Львова: історія та сьогодення

Сьогодні Львів є одним з найбільших міст України з населенням, що наближається до мільйона осіб. Так багато людей у місті стало після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. До того, за даними на кінець 2021 року, у Львові нараховували близько 770 тис. постійного населення. У 2022 році багато львів’ян покинуло рідне місто, знайшовши прихисток в Європі. Але на їх місце приїхало чимало переселенців.

Війни і раніше впливали на склад населення міста. Розгляньмо, як змінювалася демографія Львова з початку ХХ століття до сьогодення.

Початок XX століття

Населення Львова: історія та сьогодення, фото-1

На початку ХХ століття Львів був частиною Австро-Угорської імперії. У 1910 році населення міста становило близько 200 тисяч осіб. Його етнічний склад був різноманітним: переважно поляки (приблизно 50%), євреї (приблизно 30%) та українці (приблизно 20%). Львів був важливим культурним і освітнім центром, де співіснували різні етнічні громади, кожна з яких робила' свій внесок у розвиток міста.

Міжвоєнний період (1918-1939)
Після Першої світової війни та розпаду Австро-Угорської імперії Львів увійшов до складу Польської Республіки. Його населення зросло до 320 тисяч осіб до кінця 1930-х років. Львів залишався багатонаціональним містом, в якому, як і раніше, співіснували здебільшого поляки, євреї та українці. У цей період місто активно розвивалося, будувалися нові житлові квартали, промислові підприємства та освітні заклади.

Друга світова війна і радянський період
Друга світова війна стала трагічним періодом для населення Львова. У 1939 році Львів був окупований радянськими військами, а у 1941 – німецькими. У цей час місто зазнало значних втрат серед цивільного населення, особливо єврейської громади, яка майже повністю була знищена під час Голокосту. Після війни Львів знову став частиною СРСР, і почалася нова хвиля демографічних змін.

Населення Львова: історія та сьогодення, фото-2

У повоєнний період місто активно відновлювалося і розвивалося. Сюди переселялися люди з інших регіонів України та СРСР. У 1950-х роках населення Львова становило близько 500 тисяч осіб. Значні зміни відбулися в етнічному складі міста: переважну більшість тепер становили українці, тоді як частка поляків і євреїв значно зменшилася.

Незалежна Україна

Населення Львова: історія та сьогодення, фото-3

Після проголошення незалежності України у 1991 році Львів став важливим адміністративним, культурним та освітнім центром нашої держави. Населення міста продовжувало зростати, сягнувши приблизно 700 тисяч осіб на початку 2000-х років. В цей період відбулися значні соціально-економічні зміни, які вплинули на міграційні процеси. Багато молодих людей виїжджали на навчання та роботу за кордон, що дещо зменшило темпи зростання населення.

Сьогодні Львів є одним з найбільших міст України з постійним населенням понад 700 тисяч осіб. Теперішня війна теж вносить свої зміни до його складу. За даними львівського мера Андрія Садового, сьогодні у місті мешкає орієнтовно 150 тисяч переселенців зі сходу та півдня України. Тут навіть склалися чималенькі “діаспори” з мешканців Мелітополя, Маріуполя, Харківщини. Дехто з переселенців вже повернувся додому після деокупації території, наприклад, на Херсонщину та Київщину. Але багато біженців залишається у Львові. За даними міської влади, за весь час повномасштабного вторгненя через місто пройшло понад 5 мільйонів біженців.

За даними Вікіпедії, сьогодні Львів за чисельністю населення посідає сьоме місце в Україні та 48 - в Європі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#львів #нвселення #історія #сьогодення
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,44
41,49
EUR
45,43
45,48
PLN
10,57
10,60
Оголошення
live comments feed...