• Головна
  • Львівські лікарі врятували 71-річну майстриню спорту від смертельно небезпечної недуги
13:50, 2 липня
Надійне джерело

Львівські лікарі врятували 71-річну майстриню спорту від смертельно небезпечної недуги

Львівські лікарі врятували 71-річну майстриню спорту від смертельно небезпечної недуги

Звичайні нудота і біль у животі виявилися симптомами смертельно небезпечної недуги – тромбозу судин кишківника з некрозом. Шанси на порятунок жінки, в якої відмерла більша частина органу, були мізерними, адже щонайменше 80% таких хворих помирають. Однак хірургам лікарні святого Луки Першого медоб’єднання вдалося врятувати життя.

Про це розповіли у пресслужбі Львівської міської ради.

71-річна львів’янка Наталія Михайленко – майстриня спорту міжнародного класу зі стрільби з лука та чинна тренерка. Під час чергових змагань на початку червня жінці стало погано. Її нудило, болів живіт, а в голові паморочилось. Уже вдома вона прийняла знеболювальне, але легше не стало. Тож пані Наталія викликала швидку.

До лікарні святого Луки її привезли у важкому стані. Спеціалісти виявили у пацієнтки вкрай небезпечне для життя захворювання – гострий мезентеріальний тромбоз. Тромб перекрив кровопостачання кишківника, що і призвело до стрімкого розвитку некрозу.

«У невідкладній абдомінальній хірургії гострий мезентеріальний тромбоз є, напевно, найгіршим діагнозом для пацієнта. Такі хворі вважаються або неоперабельними, або ж у післяопераційному періоді виникають важкі ускладнення, які призводять до летальних наслідків. Згідно світової статистики, смертність у такому випадку сягає близько 80-90%», - розповідає про цю небезпечну недугу Богдан Ліщук, хірург лікарні святого Луки Першого медобʼєднання Львова.

Пані Наталю негайно забрали в операційну. Під час втручання хірурги виявили, що відмерло вже дві третіх тонкого кишківника. Тож виконали резекцію, тобто видалили всю уражену некрозом ділянку, а потім сформували стому – вивели кишку назовні через штучний отвір у черевній порожнині.

Через два дні пацієнтці провели повторне хірургічне втручання із реконструкції шлунково-кишкового тракту шляхом накладання анастомозу. Лікарі забрали ентеростому та з’єднали вцілілі частини органу.

Обидві операції минули добре. За три тижні інтенсивного лікування жінки в хірургічному стаціонарі, лікарі уже впевнено кажуть, що їм вдалося врятувати її життя.

«Я щасливий, що пані Наталія перенесла оперативні втручання без будь-яких ускладнень. Вона гарно відновлюється і виписується з нашої клініки із посмішкою та планами на майбутнє: виховати для України нового чемпіона. Це великий успіх для нашої команди», - каже хірург Богдан Ліщук.

Післяопераційна реабілітація триватиме близько 2-3 місяців, після чого пані Наталія зможе повернутися до звичного життя та тренерської роботи.

Читайте також: Львівські лікарі видалили 9-річному хлопчику частину язика, аби врятувати йому життя

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#львів #лікарня #святого #луки #хірурги #операція #кишківник
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,82
40,88
EUR
44,14
44,17
PLN
10,21
10,25
Оголошення
live comments feed...