• Головна
  • У Львові відкрили виставку давніх плащаниць Галичини та ікон страстей Христових - ФОТО
17:15, 3 травня
Надійне джерело

У Львові відкрили виставку давніх плащаниць Галичини та ікон страстей Христових - ФОТО

У Львові відкрили виставку давніх плащаниць Галичини та ікон страстей Христових - ФОТО

У церкві Священномученика Климентія Шептицького у Львові відкрили виставку давніх плащаниць Галичини та ікон страстей Христових. Керівник Музею митрополита Андрея Шептицького о. Севастьян Дмитрух збирав їх впродовж багатьох років.

Про це повідомляє видання ZAXID.NET.

Загалом у музейній колекції зберігається близько 50 старовинних плащаниць, на виставці «Страсті Христові. Плащаниця» представили 14. Одна з них створена 1826 року у Дрездені на замовлення галицької парафії. Про це свідчить напис на ній. Зображення цікаве тим, що тіло Ісуса тримають ангели.

У Львові відкрили виставку давніх плащаниць Галичини та ікон страстей Христових - ФОТО, фото-1

Найдавніша плащаниця з села Путятичі на Городоччині датована XVI століттям. Вона була у поганому стані, тож її викинули у смітник. Плащаницю вчасно врятували, о. Севастьян її відреставрував. На полотні збереглися підписи жертводавців.

У Львові відкрили виставку давніх плащаниць Галичини та ікон страстей Христових - ФОТО, фото-2

Окремі плащаниці з початку XX ст. у сецесійному стилі, їх створили, як припускають, послідовники Модеста Сосенка або представники школи Олекси Новаківського, розповідає о. Севастьян Дмитрух.

Крім плащаниць, у храмі Священномученика Климентія Шептицького експонуються ікони страстей Христових з фондів музею. Цікавим експонатом є живописна «Пієта» майстрів Риботицької школи з Надсяння, це 1728 рік. Її віднайшли під пізнішим розписом. На рентгенографічному дослідженні побачили, що там є давніший малюнок, фахівець Андрій Почеква зняв верхній шар і переніс на іншу поверхню.

Також там виставили для огляду зарисовку митрополита Андрея Шептицького. Загалом музей Шептицького налічує до 30 рисунків митрополита. Доповнюють виставку авторські ковані хрести Олега Боньковського.

У Львові відкрили виставку давніх плащаниць Галичини та ікон страстей Христових - ФОТО, фото-3

Виставку присвятили пам’яті загиблих захисників України. «Зараз є час війни. Як Пресвята Богородиця оплакувала свого вбитого сина, так і наші матері оплакують своїх синів. Хочемо присвятити виставку воїнам, які віддали своє життя, бути солідарними з їхніми матерями, вдовами, щоб Бог допоміг їм цей тягар перенести», – розповів о. Севастьян Дмитрух.

Виставка ікон і плащаниць буде у церкві на вул. Кривоноса, 1 до Великодня. Музей митрополита Шептицького просить допомоги у реставрації давніх плащаниць.

Читайте також: Львів’янка хотіла вивезти за кордон скрипку Страдіварі

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#львів #виставка #плащаниці #ікони #хрести
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,33
41,37
EUR
45,80
45,83
PLN
10,68
10,70
Оголошення
live comments feed...