• Головна
  • Хто може отримати на Львівщині бронювання та перепустку: інтерв’ю з керівником апарату ОВА
09:00, 26 квітня
Надійне джерело

Хто може отримати на Львівщині бронювання та перепустку: інтерв’ю з керівником апарату ОВА

Хто може отримати на Львівщині бронювання та перепустку: інтерв’ю з керівником апарату ОВА

У жовтні 2023 року Тарас Грень звільнився із Збройних Сил України і повернувся на роботу в обласну військову адміністрацію – його призначили керівником апарату ЛОВА.

Журналістка 032.ua поспілкувалася з керівником апарату Львівської ОВА Тарасом Гренем та дізналася, хто і як може отримати перепустку на Львівщині, скільки осіб отримали дозвіл на виїзд за кордон через систему «Шлях» та про академію можливостей для студентів.

Хто може отримати на Львівщині бронювання та перепустку: інтерв’ю з керівником апарату ОВА, фото-1

Які основні завдання вашого апарату?

Апарат - це є забезпечення діяльності Львівської військової обласної адміністрації. Відповідно, це правове, інформаційне, методичне і кадрове забезпечення. Також це робота щодо перевірки роботи і дотримання, виконання структурними підрозділами відповідних доручень. Загалом це організаційна частина всієї роботи Львівської ОВА. Якщо говорити про додаткові функції, то це є комендатура і система "Шлях".

Перепустки дають право на перебування містом чи областю на час комендантської години. Хто і за яких умов може отримати перепустку. Скільки вже видали?

Станом на сьогодні видано 31 тисячу перепусток. Перепусток старого взірця було видано 46 тисяч. Перепустку надають тим, хто забезпечує діяльність критичної інфраструктури області. Йдеться також про органи державної влади, волонтерів, правоохоронців тощо.

Перепустки видаються за письмовим поданням керівника підприємства, установи, організації критичної інфраструктури до комендатури Львівської області із обґрунтуванням необхідності перебування зазначених осіб на території Львівської області під час комендантської години. Всі перепустки є ідентифіковані, на кожній із них стоїть підпис. А підробка перепусток карається кримінальним законодавством України.

На початку повномасштабного вторгнення у Львівській області на найбільших магістральних дорогах, що сполучають регіон з іншими запрацювали блокпости. На виїзді/в’їзді у місто Львів так само. Чи зараз вони функціонують? Скільки їх є?

Зараз є 7 внутрішньообласних блокпостів і 7 прикордонних. В області – це контрольно-пропускні пункти, де працюють правоохоронці, які проводять контрдиверсійні заходи. 

Рішенням Ради Оборони області від 25 квітня внесли зміни в склад контрольних пунктів, а саме додали в сім контрольних пунктах по два представника національної поліції та по два представника РТЦК та СП.

Нещодавно на Львівщині змінилася форма подання заявок на внесення в систему «Шлях» Розкажіть про нові правила щодо пропуску та обліку гуманітарних вантажів.

Коли говоримо про систему «Шлях», маємо розуміти, що єдиною метою внесення у систему є гуманітарна. Ми маємо використовувати постанова КМУ №953, яка встановлює правил обліку гуманітарної допомоги. Вона з 1 квітня є загальнообов’язковою для всіх. Зокрема, необхідно зазначати п’ятизначний індивідуальний номер, який належить організації, що має виключно гуманітарну мету і зареєстрована в електронній системі обігу гуманітарної допомоги.

А скільки осіб зверталось за отримання дозволу?

У 2022 році було 16 тисяч звернень, у 2023 році більше ніж 6 тисяч, а в цьому році ми розглянули 740 звернень. Об'єм звернень падає, якщо брати по кварталах, то це щоразу менше на 30%. Зазначу, що дозвіл на перетин кордону надають від 30 до 90 днів. Відлік часу починається з моменту перетину державного кордону.

Які заходи приймаються для забезпечення безпеки громадян у Львівській області, особливо під час комендантської години?

Ми маємо ряд рішень ради оборони, які формують правила, але основне положення лягає на правоохоронні органи. Вони забезпечують порядок на території області.

Хто може отримати бронювання і за яких умов? Куди потрібно звертатися?

Наразі ще діє постанова №76, яка, ймовірно, буде змінена після ухвалення закону про мобілізацію. У нас діє чотири блоки за якими відбувається бронювання. На початку березня змінились критерії четвертого блоку «Підприємство має важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади».

  • Блок 1. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування
  • Блок 2. Підприємства, установи, організації, яким встановлено мобілізаційне завдання
  • Блок 3. Підприємства, установи, організації, які здійснюють виробництво товарів, або надають послуги для Збройних сил України чи інших військових формувань
  • Блок 4. Підприємства, установи, організації, які є критично важливі для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Якщо це підприємство комунальної форми власності, то воно має досягнути від двох критерій. Якщо це інші підприємства недержавної форми власності, то від трьох критеріїв.  Підприємство може звертатися щодо бронювання до 50% своїх військовозобов’язаних працівників. Звернення надсилаються до Львівської обласної військової адміністрації на електронну адресу: [email protected] або поштову адресу: вул. Винниченка, 18. Але, бронює не Львівська ОВА чи Генеральний штаб, а Мінекономіки. Суб’єктів подання є доволі багато, тому не всі документи йдуть саме через Львівську ОВА. Детальніше про бронювання і критерії можна дізнатись на сайті ОВА.

Кілька днів тому у Львівській ОВА затвердили Кодекс етичної поведінки та корпоративної культури працівників. Для чого це потрібно?

Кодекс є у загальному доступі. Для чого він потрібен? Є питання відповідальності за певні конкретні дії. Також є правила, яких ми маємо дотримуватись. Працівники Львівської ОВА представляють органи влади, тож мають формувати поведінку, яка підтримує дії органів влади. З метою формування тих правил, які є у відкритому доступі, ми затвердили цей кодекс.

У Львівській ОВА розпочався набір на стажування молоді в Академію перших можливостей. Кого саме шукають?

Студенти – це наше майбутнє. Ми повинні дбати про те, щоб виховувати і плекати відповідні кадри. Це хороший шанс для студентів, аби побачити справжню рутинну ОВА. Закликаю всіх скористатися цією можливістю, щоб побачити як працює орган державної влади всередині. Реєстрація та відбір учасників Програми триватимуть до 3 травня.

Читайте також: Містобудівна рада схвалила генеральні плани трьох населених пунктів Львівщині

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#тарас_грень #інтервю #бронювання_на_львівщині #перепустки_на_львівщині #система_шлях #новини_львівщини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Зібрали у цьому розділі для вас усе найцікавіше. Cтатті, огляди новини, - усе, що активно читали на нашому сайті, коментували і поширювали читачі у соціальних мережах. Тут точно знайде щось, що почитати.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,73
39,82
EUR
42,72
42,84
PLN
9,83
9,90
Оголошення
live comments feed...