14:16, 27 вересня 2023 р.
Надійне джерело

Якою буде зима 2023-2024 у Львові?

Якою буде зима 2023-2024 у Львові?

Львів та Львівська область наразі у режимі передзимового марафону готуються до холодів. Окрім стандартних заходів – підготовки котелень, накопичення палива та інших "розхідників", що робиться щороку, до цієї зими підхід особливий, бо треба враховувати ризики, які створюють рашисти. Отже, як готова Львівщина до зими, та якою буде погода?

Що каже влада

Львів наразі активно готується до опалювального сезону та можливих обстрілів критичної інфраструктури росіянами.

Про це повідомив міський голова Львова Андрій Садовий під час телемарафону. На його думку, Україна має готуватися до вкрай складної зими.

«Наразі Львів готовий до нового опалювального сезону. Однак ситуація складна, адже ворог може вдвічі більше обстрілювати українську критичну інфраструктуру. Наші всі котельні безперечно готові. В нас 1500 укриттів мають відповідні пічки, якими ми їх обладнали, де є запас дров і всього необхідного. Кожна школа має такі пічки, всі наші комунальні медичні заклади мають потрійну систему захисту з точки зору енергопостачання та теплопостачання», – зазначив міський голова.

Як повідомив Андрій Садовий, Львів також має альтернативні вибудувані системи стосовно водопостачання, коли немає електрики взагалі. Всі медичні й освітні заклади обладнані відповідними твердопаливними котлами, де можна спалювати дрова. Водночас пункти незламності у місті також готові, адже їх опрацювали ще минулого року. Міський голова додав, що всі укриття мають можливість бути пунктами незламності, проте це залежить від того, скільки львів'яни будуть жити без централізованого тепло чи електропостачання.

На рівні Львівської області також звітують про підготовку до зимових випробувань. Отже, на території регіону органи місцевого самоврядування спільно з Державною службою надзвичайних ситуацій готові розгорнути 900 "Пунктів незламності".

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

"Область планує розгорнути 900 "Пунктів незламності", де люди зможуть отримати допомогу, мати зв’язок, отримати теплу їжу, воду або всі необхідні речі, у разі ударів по об’єктах, які здійснюють опалення. Такі пункти розгорнуться спільно з органами місцевого самоврядування, а також з Державною службою з надзвичайних ситуацій. Ми повністю готові розгорнути 900 таких пунктів незламності", - зазначив Максим Козицький.

Також, за його словами, на Львівщині 95% котелень готові до осіннього-зимового періоду, більшість лікарень забезпечені генераторами, а заклади освіти мають альтернативне живлення.

"Школи і лікарні ми на 100% забезпечили дизельними генераторами. Львівська область – одна із небагатьох областей, де ми маємо можливість навчатися офлайн. Більшість шкіл в нас працює офлайн і близько 10% в змішаному режим. Лікарні, які визнані кластерними та надкластерними лікарнями, які несуть основне навантаження по наданню екстреною та ургентної допомоги населенню, це основні медичні заклади, які забезпечені дизельними генераторами", - каже Максим Козицький.

В області вже накопичили понад 6 тисяч тонн вугілля та більше 30 тисяч метрів кубічних щепи, щоб працювати на альтернативному паливі. "Ведеться робота з міськводоканалами і перевіряємо подачу води, при відсутності електропостачання", - додав Максим Козицький.

Крім того, за його словами, на Львівщині до 15 жовтня запрацюють 50 додаткових мобільних груп для збиття "шахедів". Це допоможе військовим ефективніше захищати область.

Що кажуть метеорологи

Детального прогнозу, який би став правдивим на 100% на кілька місяців заздалегідь не дасть жоден метеоролог у світі. Просто наука ще не може відповісти на ці питання. Але загальні тенденції та деякі орієнтири все ж таки є і вони цілком можуть відповідати дійсності. Тобто, інформація про можливість лютих морозів, або навпаки – тепла взимку має право на існування. У той же час, передбачити, якими будуть раптові негаразди, чим наразі грішить погода у всьому світі внаслідок глобального потепління і інших чинників – не візьметься жоден спеціаліст. Тому за основу ми можемо взяти довгострокові прогнози від Wisemeteo, щоб розуміти, до чого слід готуватися.

Грудень 2023

Погода на Львівщині у цей місяць очікується із середньою температурою повітря на добу близько 1 градуси тепла. Нічна температура повітря коливатиметься в межах від 8 градусів тепла до 5 морозу. Вдень – від 0 до 11 градусів тепла. Найвища температура повітря, очікувана у грудні, становитиме +11 градусів. Буде хмарно, але суттєвих опадів снігу чи дощу не передбачається.

Січень 2024

Погода в січні 2024 також буде теплою, як для зими. Середня температура також коливатиметься близько перших позначок тепла на термометрі. Денна температура – від -2 до +9 градусів. Вночі – від -9 до +5. Опадів прогнозується небагато, але хмари вкриватимуть небо дуже часто.

Лютий 2024

В останній місяць календарної зими погода не буде лютою. Середня температура не загрожує страшними морозами або неймовірним теплом взимку. Вночі стовпчик термометра спускатиметься до -5 градусів, а вдень підійматиметься до +10. Кількість опадів також не має бути надмірною.

Шукати щось середньоарифметичне у цих показниках – справа нерозумна. Бо, як відомо, один градус морозу під час сильного вітру переноситься набагато гірше, ніж -5, але у тиху погоду. Поки таких докладних прогнозів експерти надати не можуть. Але загальний орієнтир наразі зрозумілий: зима має бути відносно тепла та без великих опадів.

Читайте також: На Львівщині планують розгорнути 900 "Пунктів незламності".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини_Львів #новини_Львова #зима_2023_2024 #підготовка_до_зими #опалювальний_сезон #погода_взимку
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Зібрали у цьому розділі для вас усе найцікавіше. Cтатті, огляди новини, - усе, що активно читали на нашому сайті, коментували і поширювали читачі у соціальних мережах. Тут точно знайде щось, що почитати.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,52
41,58
EUR
46,02
46,10
PLN
10,70
10,74
Оголошення
live comments feed...