• Головна
  • Зима близько: чи слід очікувати львів'янам повторення енергетичного терору?
16:35, 26 липня 2023 р.
Надійне джерело

Зима близько: чи слід очікувати львів'янам повторення енергетичного терору?

Фото: Roman Baluk/Reuters

Фото: Roman Baluk/Reuters

Розвідка рф вивчає стан об’єктів критичної інфраструктури України, аби з наближенням опалювального сезону завдати максимальної шкоди українській енергосистемі. Така новина від Головного управління розвідки Міністерства оборони України примушує замислитися: яка зима чекає на львів'ян і чи готова Україна ще раз пережити блекаут?

Що каже Міноборони

Російська розвідка вивчає стан об’єктів енергетичної інфраструктури України, заявивпредставник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький."Ми відслідковуємо всі питання, які стосуються розвідки наших енергетичних об’єктів з боку рф. Вони розпочали таку роботу", - сказав він у інтерв'ю каналу "Ми ― Україна".

За словами Скібіцького, ворог використовує різні види розвідки, в тому числі й космічну, а мета таких дій з’ясувати стан української енергетики та визначити ті критичні об’єкти, які загалом впливають на енергосистему нашої держави.

Зима близько: чи слід очікувати львів'янам повторення енергетичного терору?, фото-1

Тобто, мета – завдавати найболючіших ударів, які нанесуть максимальної шкоди і здійснять мрію Путіна залишити Україну без світла у найскладніший період опалювального сезону, щоб із такими аргументами примусити до перемир'я на умовах Москви, яке сьогодні вже критично необхідне агресору, а через кілька місяців воно буде потрібне ще більше.

Стан справ у енергетиці

Там часом українські енергетики вже кажуть, що цієї зими легше, ніж у минулу – не буде. Обладнання, яке зазнало шкоди від минулих обстрілів, все ще потребує ремонтів, а нових запасів на швидку заміну у разі необхідності, поки не створено.

Так, гендиректор ДТЕК Максим Тімченко в інтерв’ю Forbes розповів про стан справ: "Минулої зими нас рятувала наявність власних запасів обладнання. Якщо нам розбивали трансформатор на одній теплоелектростанції, то ми швидко із законсервованого блока іншої електростанції знімали трансформатор і перевозили на енергоблок, що працює. Таких запасів наразі немає".

Зараз їх намагаються сформувати, замовляють трансформатори у виробників, виготовляють власне обладнання та виводять з консервації енергоблоки, але це час та гроші.

"Торік ми заходили в зиму з потужністю 6000 МВт. Вийшли з зими із потужністю 3700 МВт. Маємо детальний план, що треба зробити, аби у наступну зиму зайти з потужністю 4800 МВт. На цей рік нам потрібно 3,5 млрд грн на плановий ремонт і приблизно 5 млрд грн на відновлення після масованих обстрілів", - каже Тімченко.

Що стосується енергомереж, то, за даними Національної компанії "Укренерго", наразі виконано близько 60% запланованих робіт із відновлення. Від початку року відремонтовано 14,5 тис. км повітряних ліній, низку підстанцій та електрообладнання. Одночасно ведуться роботи з підготовки до зими й теплоенергетики. Але, навіть якщо вдало втіляться усі плани, треба бути готовими до сумних сценаріїв.

"Я б радив всім українцям готуватися до того, що наступна зима буде дуже складною. Такою самою складною, може, й більш складною, ніж минула. Ми не можемо передбачити, що буде відбуватись, міцність енергосистеми значно менше, ніж рік тому. В нас дуже багато розбитого обладнання, яке за один рік не відновлюють, його виробляти рік", - заявив Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко у ефірі телемарафону.

Загальний висновок щодо енергетики, який можна зробити з наявних думок експертів – без обстрілів Україна зможе пройти зиму без потужних криз. Але треба чітко усвідомлювати, що московіти намагатимуться створити їх усіма наявними засобами.

Не ракетами, так "шахедами"

І щодо обстрілів картина вимальовується не така оптимістична, як багатьом хотілося б. Воєнний експерт Олександр Коваленко, який ретельно відслідковує застосування агресором ракетної зброї, зауважив, що з 24 червня російські окупанти не застосовують проти України крилаті ракети авіаційного базування Х-101/555.

"Це дивне явище, оскільки решта номенклатури ракет застосовується досить активно. При цьому, виробництво Х-101/555 в Росії активне", - пише він на своєму каналі.

За словами Коваленка, все це змушує задуматися над питанням, у зв'язку з чим триває пауза, навіть провал, у використанні цих ракет? І з усіх варіантів, два йому здаються найбільш реалістичними: це накопичення боєкомплекту або на День Незалежності України, або до опалювального сезону для чергової хвилі енерготерору.

Виробництво Х-101/555 на місяць у росіян становить 35-40 штук. "Тобто, на сьогоднішній день лише за рахунок виробництва вони збільшили свій БК на 40 од. Якщо говорити про терор на День Незалежності, то на той момент Х-101/555 буде накопичено не менше 80 ракет", - вважає експерт.

Якщо ж розглянути підготовку до ударів по енергетичній інфраструктурі у період опалювального сезону, то це потенціал не менше 160 ракет.

"Такий потенціал може дозволити зробити до 3-х масованих ракетних ударів, або розтягнути удари обмеженим боєкомплектом на місяць і більше, залежно від періодичності ударів і кількості боєкомплекту, що застосовується", - припускає Коваленко.

На його думку, у зв'язку з цим було б доречним нашим партнерам протягом наступного місяця, або, щонайбільше трьох, забезпечити постачання Україні комплексів малого, середнього, а також великого радіусу дії, для запобігання майбутній хвилі терору. "Загроза очевидна і реакція має бути відповідною", - підкреслив він.

Зрозуміло, що експертні прогнози на сьогодні річ невдячна, і всі статистичні конструкції експертів Путін у будь-який момент може зруйнувати масованим обстрілом умовних "центрів прийняття рішень", на який використають значну долю накопиченого ресурсу. Шукати логіку у діях бункерного скаженого вже втомилися аналітики усього світу, але це не відміняє того факту, що його головна мета – знищити Україну або примусити її капітулювати.

І для енергетичного терору можуть застосовуватися не тільки ракети. У заліссі, наприклад, налагодили вже власне виробництво ударних дронів. Керівниця об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк під час телемарафону заявила, що росіяни розгортають виробництво "шахедів" на своїй території і що саме ними були нанесені останні удари по півдню України.

"Те, що на залишках тих "шахедів", які були знайдені після останніх атак, були вже маркування, до прикладу, кирилицею, це говорить про те, що виробництво у них вже російське", – сказала Гуменюк.

Висновок тут можна зробити простий: росіяни не відмовляться від тактики терору до дня власної капітуляції, і взимку вони намагатимуться наносити враження українській енергосистемі якщо не ракетами, так дронами чи звичайними терактами. І, враховуючи, що енергосистема України це єдиний організм, на який впливають удари у будь-який його частині на території держави, львів'янам слід згадати навички пристосування до умов віялових відключень та блекауту. Навіть якщо не буде обстрілів саме Львівщини, або об'єктів критичної інфраструктури на її території.

Втім, запаси генераторів, павербанків та зарядних пристроїв освітлення у львів'ян, напевно, залишилися. Навряд чи всі встигли все розпродати, і різких стрибків цін на подібну продукцію вже не слід очікувати. А головне – досвід минулої зими залишився, тому можна бути впевненими, що чергова терористична навала, якщо і відбудеться, то матиме у остаточному результаті більше негативних наслідків для бункерного скаженого та поплічників. Бо це означатиме останню конвульсію.

Читайте також: Чи буде Львів приймати літаки: названа ціна питання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини_Львів #новини_Львова #загроза_енергосистемі #енергетичний_терор #готовність_до_зими #росія_країна_терорист #блекаут
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Україна дає відсіч російській навалі, яка почалася 24 лютого 2022 року. Росіяни обстрілюють міста, гинуть мирні жителі. ЗСУ дає гідну відповідь терористам рф.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,52
41,58
EUR
46,02
46,10
PLN
10,70
10,74
Оголошення
live comments feed...