
Новини компаній
17:00, 22 червня 2023 р.
Яким має бути універсальний похідний ніж мисливця та туриста?
Новини компаній
Лісові маршрути – нелегкі. Кажуть, що за тривалого переходу і зайва голка в рюкзаку до землі тягне. Тому часто піші туристи та шанувальники ходового полювання зазвичай намагаються обходитись без усього зайвого. Часто, навіть без сокири. І саме у таких легкоходів з'являється необхідність вичавлювати зі свого ножа всі його здібності по максимуму.
У цій статті ми поділимося своєю думкою про те, якою може бути універсальний похідний ніж мисливця та туриста. Думка ця ґрунтується на практичному досвіді. Сподіваємося, він допоможе вам підібрати для себе максимально корисний та ефективний ніж. До речі, деякими способами та критеріями вибору та оцінки ножів ми теж тут поділимося.
Про конструкцію похідного ножа мисливця
Для зручності повсякденного носіння ніж повинен мати мінімально необхідні розміри, але бути придатним для рубання з використанням петлі-темляка. Корисність ножа, здатного рубати, у поході помітно підвищується.
- Вимога гарної здатності до рубання передбачає наступні конструктивні особливості: Клинок ножа має бути відносно товстий і міцний (не менше 2,8 мм, але краще не більше 4 мм).
- Щоби ніж із таким масивним клинком не виявився надто громіздким та важким, довжина його не повинна перевищувати 120 – 130 мм.
- Хоча, тут багато залежить від вашої власної сили та довжини ваших рук. Деякі люди можуть підібрати для себе ніж трохи довше.
Яким має бути клинок універсального мисливського ножа?
Лезо ножа не повинно псуватись при ударах. Відомо, що для цього зазвичай інструмент, що рубає, заточують на великий кут. Така ріжуча кромка стає міцнішою. Вона менш схильна до утворення сколів. Але для мисливського ножа таке не годиться, адже він повинен і добре різати.
Деякі спеціалісти пропонують заточувати різні ділянки клинка під різний кут. Не можна не відзначити, що цей спосіб складний і не здається занадто ефективним.
Таким чином, виникає необхідність заточити ніж, як універсальний (35-40 градусів) і компенсувати цей факт міцною сталлю клинка, яка не даватиме лезу розколюватися і псуватись.
Як перевірити якість мисливського ножа?

Для того, щоб ніж був хорошим, йому важливо мати і якісний матеріал клинка, і його правильну термообробку. На жаль, пересічному мисливцю чи туристу міркувати на такі теми не просто. Далеко не завжди ви можете точно знати, з якої саме сталі виготовлений той чи інший меч (і чи збігається його реальна марка із заявленою). Ще складніше нефахівцеві судити про рівень гарту сталі.
Тут можна дати лише дві поради: купувати ножі у серйозних магазинах, які торгують справжньою брендовою продукцією, надають всі необхідні сертифікати, гарантію та обслуговування. І намагатись накопичувати практичний досвід. Запам'ятовувати магазини, марки сталей, бренди, які показали себе добре.
Також цілком реально провести простий практичний тест мисливського ножа. Виглядати він може, наприклад, так:
- Заточіть ніж настільки добре, наскільки дозволяє ваше обладнання та навички.
- А потім візьміть і обробіть цим ножем тушку курки.
По-перше, ви вже в процесі роботи відчуєте, наскільки добре зберігає гостру кромку. Наскільки зручно сидить у долоні ручка. Чи зручно вам взагалі працювати цим ножем?
По-друге, після роботи проведіть огляд леза. На ріжучій кромці клинка зі сталі хорошої якості не повинні з'явитися сколи та фарбування. Легкі зминання ріжучої кромки не такі страшні. Їх легко виправити.
Випробування таке не настільки суворо, щоб зіпсувати ніж, але досить наближено до реального застосування ножа, щоб дати вам певні уявлення про його якість.
Ще одним способом перевірки ножа є перевірка сучкуватої соснової дошкою. Адже вашому ножу доведеться чимало попрацювати по дереву. Спробуйте, наприклад, виколупати і викришити сучок з дошки. Хороший ніж (а особливо його вістря) повинен впоратися з такою роботою, не пошкодившись.
З моментів, на які варто звернути увагу додатково, слід перерахувати:
- Клинок має бути максимально простим. Жодних послаблюючих отворів і виїмок. У тому числі, краще буде, якщо замість чойла в місці з'єднання клинка з рукояттю буде звичайне туп'я (рікассо).
- Деякі виробники заокруглюють грані обуха (або роблять фаски). Безперечно, для міського ножа це дуже добре. Але ножу похідному краще мати гострі ребра. З їх допомогою можна висікати іскри зі стрижня кресала, перебивати дріт та кістки, зчищати сніг із лиж.
- Зараз увійшли в моду ножі з тактичним антивідблисковим покриттям. Але хочеться відзначити, що класичний полірований клинок очистити після роботи дещо легше (ну а те, що полірування з часом може втратити колишній блиск, не так вже й страшно).
- Руків'я слід підібрати з довгим хвостовиком, який проходитиме всю її наскрізь. При цьому ножі з наскрізним всадним монтажем виходять дещо легшими, а ножі типу фултанг дещо більш міцними.
- Не забувайте про петлю темляка. Вона знадобиться вам під час рубання ножем.
На закінчення
Як то кажуть, все вирішує досвід практичного застосування. Тільки накопичивши його, ви будете знати, що ось це руків'я виявилось не зручним, клинок з цієї сталі викришився, он той ніж виявився закоротким, а інший, навпаки, був напрочуд зручним і надійним.
Сподіваємось, наша невелика стаття допоможе вам накопичити цей досвід трохи швидше та трохи легше.
Джерело - https://wellgo.ua/nozhi/okhotnichi/
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
15:00
Вчора
ТОП новини
Оголошення
20:44, 15 квітня
6
07:14, 21 квітня
8
12:06, 12 квітня
23
live comments feed...
Коментарі