12:02, 6 січня 2021 р.
Надійне джерело
Авторські рецепти куті до різдвяного столу
Фото - ТСН
Кутя - це традиційна страва, яку готують на Святвечір. Зазвичай для її приготування потрібна каша, мед, горіхи та мак. Варіацій куті є безліч, у кожному регіоні її приготування різниться. Тому спеціально для сайту 032.ua шеф-кухар Василь Михневич створив авторські рецепти обрядової Куті.
Рецепт куті “від бабусі”
Для приготування традиційної куті вам знадобляться такі інгредієнти:
- 4 склянки води;
- 1 склянка пшона (200 грам);
- 50-100 грам маку;
- волоські горіхи (за смаком);
- родзинки (за смаком);
- 4-5 столових ложок меду (тільки натуральний).
Спосіб приготування.
Пшоно необхідно попередньо замочити у воді, так, щоб вода повністю вкрила його. Залишити бажано на усю ніч. Далі мак та родзинки залишаємо у гарячій воді на 30 хвилин.
Після того, як усі інгредієнти готові до приготування потрібно зварити пшоно. Його необхідно залити водою ( в пропорції 1/2) та готувати на малому вогні близько 1 години. За цей час вода майже випарується, але сама крупа буде достатньо вологою, аби кутя не була сухою. Далі потрібно перетерти у ступі мак до однорідної маси, коли молочко трішки побіліє. Далі змішуємо усі продукти: перетертий мак, крупу, подрібнені волоські горіхи, родзинки та мед. Традиційно можете подати кутю у глиняному горщику.
Рецепт куті з лісовими горіхами (ліщиною) та сухофруктами
Для приготування підготуйте такі інгредієнти:
- 400 мл води;
- 100 грам волоських горіхів;
- 100 грам ліщини;
- 200 грам пшениці;
- 4-5 столових ложок меду;
- родзинки, курагу та чорнослив (за бажанням).
Спосіб приготування.
Пшеницю потрібно попередньо промити та замочити в холодній воді за 2-3 год до приготування. Далі треба залити мак окропом та залишити на 30 хвилин.
Після цього 2,5 - 3 години варити пшеницю на малому вогні. Тоді зерна пшениці стануть м’якими та не розвареними. Опісля розітріть мак у ступі, або блендером до появи білого макового молочка. Горіхи потрібно очистити та підсушити на пательні чи в духовці без додавання олії. Сухофрукти також залийте теплою водою на 10 - 15 хвилин.
“Коли всі наші інгредієнти готові, перемішайте їх з медом. Я завжди стараюсь брати мед з різнотав’я, бо він бездоганно підійде для цієї куті”, - розповів шеф-кухар Василь Михневич.
Кутя з калиною
Ця кутя підійде до Різдвяного столу справжніх гурманів. Для її приготування потрібно взяти:
- 200 грам пшениці;
- 100 грам волоських горіхів;
- 100 грам ліщини (за бажанням);
- 50 грам сушеної калини;
- 150 грам маку;
- 50 грам родзинок;
- мед за смаком;
- води;
- 1 столову ложку цукру;
- 200 мл узвару.
Спосіб приготування.
Пшеницю потрібно попередньо промити та замочити в холодній воді бажано на ніч, але можна і за 2-3 год до приготування. Після цього варіть кашу 2,5 - 3 години на маленькому вогні, доливаючи воду за потреби. Мак також необхідно залити водою та варити на малому вогні близько 40 хвилин. Після цього перетніть його у ступі (блендері) до появи молочка.
Далі потрібно обсмажити горіхи на пательні без додавання олії. Потім сухі ягоди калини необхідно залити водою та додати 1 столову ложку цукру. Калина має простояти у воді близько 30 хвилин, після цього ягоди треба ще раз промити.
На завершення до готової пшениці додайте мак, горіхи, родзинки та калину. Перемішайте з медом (бажано липовим) та долийте узвару, аби консистенція куті була такою, яка вам потрібна. Подайте страву традиційно у макітрі.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Оголошення
15:16, 13 грудня
10:40, 17 грудня
07:49, Сьогодні
07:49, Сьогодні
07:48, Сьогодні
live comments feed...
Коментарі