• Головна
  • 12 пісних страв на Святвечір: що приготувати до столу, - РЕЦЕПТИ
15:45, 6 січня 2021 р.
Надійне джерело

12 пісних страв на Святвечір: що приготувати до столу, - РЕЦЕПТИ

6 січня ввечері українці святкуватимуть одне із урочистих християнських свят Святий Вечір. Його традиційно відзначають напередодні Різдва Христового. Цього дня віряни збираються за святковим столом для пісної вечері.

На Святвечір до столу традиційно подають 12 пісних страв. Найголовнішими є кутя та узвар. Кореспондентка 032.ua пропонує цікаві та прості рецепти страв, які можна приготувати до свята. 

Кутя 

Інгредієнти: 3 склянки пшениці, 1 склянка горіхів, 1 склянка маку, 1 склянка родзинок, за смаком мед, 7 склянок води.  Спосіб приготування: спочатку потрібно зварити пшеницю, поки зерно не розвариться. Далі перетерти мак. На сковорідку налити небагато води, також додати мак, цукор та парити. Подрібнити горіхи, запарити родзинки. Після цього все перемішати.

Раніше кореспондентка 032.ua також розповідала про п'ять рецептів смачної куті із різних куточків України, яка можна дізнатися за посиланням

Кутя, Фото: panistefa.com

Кутя, Фото: panistefa.com

Узвар

Інгредієнти: 500 г сухофруктів, 150 г цукру. Спосіб приготування: спочатку потрібно промити сухофрукти та залити їх водою. Води повинно бути більше на декілька сантиметрів від сухофруктів. Це все потрібно довести до кипіння. Після цього додати цукор і проварити на повільному вогні до готовності фруктів.

Узвар, Фото: molbuk.ua

Узвар, Фото: molbuk.ua

Пісний борщ

Інгредієнти: 2 шт. помідори, 2 шт. буряка, 1 шт. моркви, 1 шт. цибулі, 2 шт. картоплі, 0,5 шт. капусти, 2 зубачика часника, 1 шт. лавровий лист, 2 ст. л олії, 1 ст. л. солі, цукор та оцет за смаком.  Спосіб приготування: спочатку буряк, моркву, картоплю, капусту та цибулю промити, почиститита нарізати тонкою соломкою. У помідорів зняти шкірку та нарізати кубиками, а часник рочавити ножем. У підсолений окроп покласти картоплю, капусту і поставити на невеликий вогонь. Цибулю та моркву пасерувати у розігрітій олії 5 хвилин, постійно помішуючи. Додати туди половину буряка, цукор і оцет. Перемішати, зменшити вогонь і тушкувати 10 хвилин. Буряк, що залишився, відкласти в миску, залити 1 ч. л оцту й дати настоятися.

Додати помідори, посолити і поперчити, накрити кришкою і тушкувати ще 20 хвилин. Після перекласти овочі зі сковорідки в каструлю, додати лавровий лист, довести до кипіння на більшому вогні, додати часник і вимкнути. 

Пісний борщ

Вареники із картоплею 

Інгредієнти: 220 г борошна, 1 ст. л. рослинної олії, 2 шт. жовтки, 5 ст.л. води, 300 г грибів, 3 г картоплі, 1 шт ріпчастої цибулі,  за смаком сіль, перець чорний, зелень петрушки. Спосіб приготування: спочатку треба замісити тісто. Для цього варто просіяти борошно,  сформувати з нього гірку, зробивши поглиблення у центрі. Далі розбити 2 яйця, відокремити білки від жовтків, додати у борошно тільки жовтки. Після цього влити розтоплене вершкове масло і воду. Поступово замішати тісто.

Залишити тісто у холодильнику на 30 хвилин. Для начинки потрібно почистити та зварити картоплю, промити та нарізати гриби, очистити і нарізати цибулю, далі обсмажити її до прозорості. До цибулі додати гриби і обсмажити. Зварену картоплю розім'яти у пюре, змішати із грибами з цибулею, додати петрушку, посолити, поперчитию. Приготувати тісто та зробити кола рівного діаметра за допомогою склянки.  У центр кола викласти начинку та зафіксувати краї. Відварити вареники у киплячій підсоленій воді. 

Вареники з картоплею, Фото: kievvlast.com.ua

Вареники з картоплею, Фото: kievvlast.com.ua

Запечена скумбрія 

Інгредієнти: 2 шт. скумбрії, 2 ст.л. вершкового масла, 0,5  ст.л. лимону,  2 ст. л. вершкового масла, сіль та перець за смаком. Спосіб приготування: варто розморозити рибу, промити та просушити. Посолити її та обсипати спеціями як зовні, так і всередині. Залишити скумбрію на 30 хвилин. Розігріти духову піч до 180 градусів. Взяти два великі шматки фольги (по одному для кожної риби). Далі змастити поверхню фольги маслом, щоб шкірка риби не ​​прилипла до неї під час запікання. Лимон нарізати кружечками, викласти на змащене маслом місце. Зверху викласти скумбрію. Змастити вершковим маслом верх, боки і внутрішню частину кожної риби. Щільно загорнути її і викласти на деко. Відправити у духову піч до готовності.

Запечена риба, Фото: cookfoodkozlovska.blogspot.com

Запечена риба, Фото: cookfoodkozlovska.blogspot.com

Рагу з овочами та грибами

Інгредієнти: 400 г грибів, 8 шт. картоплі, 1 шт. цибулі, 1 шт. моркви, 200 г свіжої капусти, 4 зубчика часнику, зелень, сіль —  за смаком. Спосіб приготування: гриби нарізати кубиками й обсмажити. Цибулю і моркву дрібно нарізати та також обсмажити. Розкласти інгредієнти порівну у чотири горщики: спочатку гриби, потім очищену та нарізану кубиками картоплю, потім — нарізану капусту, цибулю, моркву, часник і зелень. Посолити за смаком, накрити горщики кришечками та відправити у духовку на 30 хвилин. Перед подачею перемішати.

Рагу з овочами, Фото: stravy.net

Рагу з овочами, Фото: stravy.net

Тушкована капуста 

Інгредієнти: 1 шт. капусти, 2 - 3 шт. цибулини, 50 - 70 г томатної пасти; олія для смаження; сіль, перець – за смаком. Спосіб приготування: спочатку потрібно пошаткувати капусту дрібною соломкою, нарізати цибулю та моркву. На сковороді обсмажити цибулю та моркву, потім додати томатну пасту та згродом  - капусту. Трохи обсмажити та додати півтори склянки гарячої води. Коли це закипить, зменшити вогонь і тушкувати капусту до м’якості - близько 30 - 40 хвилин. За 10 хвилин до кінця тушкування капусту потрібно поперчити та посолити.  

Тушкована капуста

Салат із буряка з чорносливом

Інгредієнти: 1 шт. буряка, 30 г чорносливу, 2 зубчика часнику,  1 ст. л. рослинної олії; 2  - 3 стебла зеленої цибулі, сіль – за смаком. Спосіб приготування: буряк відварити до готовності, чорнослив розмочити, часник очистити. З’єднати тертий буряк, пресований часник і дрібно нарізаний чорнослив. Добре перемішати, посолити і заправити рослинною олією. Викласти у салатницю і посипати дрібно нашаткованою зеленою цибулею.

Салат з буряка, Фото: gk-press.if.ua

Салат з буряка, Фото: gk-press.if.ua

Квасоля, тушкована з овочами

Інгредієнти: 50 г квасолі білої (вареної), 50 г квасолі червоної (вареної), 20 г цибулі ріпчастої, 20 г моркви,20 г цукіні, 20 г печериць, 10 г томатного соусу, 2 г часнику, 1 г приправи "Хмелі-сунелі", сіль, олія – ​​за смаком, 1 г перцю зеленого стручкового (гострий). Спосіб приготування: цибулю нарізати соломкою, гриби, морква і цукіні – невеликими скибочками. У пательні розігріти олію і обсмажити цибулю. Згодом додати гриби. Обсмажити хвилину і додати моркву і цукіні, через пару хвилин додати квасолю. Перемішати. Додати томатну пасту і прянощі (подрібнений часник і перець). Готувати до м’якості овочів.

Тушкована квасоля, Фото: vkusnoo.com.ua

Тушкована квасоля, Фото: vkusnoo.com.ua

Рулет з маком 

Інгредієнти: 500 мл. молока, 250 г. маргарину, 400 г цукру, 200 г маку, 15 г сухих дріждів, 2 ст.л. олії, 1 ст. л. солі, 3 шт. яєць та борошно за консистенцією. Спосіб приготування: спочатку потрібно приготувати дріжджове тісто. Для цього підігріти молоко, розтопити у ньому маргарин, додати масло, сіль і два яйця, які збиті із 200 г цукру. Дріжджі змішашати із борошном і додати невеликими порціями до рідких інгредієнтів. Замішати м’яке і злегка липнуче до рук тісто. Перекласти його на робочу поверхню.

Для начинки рулету потрібно залити мак водою і варити 30 хвилин. Відкинути на марлю та підсушити мак. Далі перекрутити, змішати із яйцем і цукром. Тісто розгорнути у прямокутний пласт, розподілити по всій поверхні пласта макову начинку, залишивши із одного краю вільну смужку, загорнути тісто в рулет так, щоб вільний від начинки край був зовні. Притиснути, щоб край рулету з’єднався із тістом, змастити рулет зверху жовтком і випікати при температурі 180 ° С до появи рум’яної скоринки. 

Рулет з маком, Фото: bert-ua.com

Рулет з маком, Фото: bert-ua.com

Імбирне печиво

Інгредієнти: 350 г. борошна, 100 г цукру, 100 г вершкового масла, зацукрований імбир – 50 г та мелений імбир – 1 ч.л., кориця – 1 ч.л. 3 ч.л. меду, 50 мл. апельсинового соку, 1 шт. яйце, 1 ч.л. розпушувачу. Спосіб приготування: подрібнити імбир у кашоподібну масу. Для тіста збити апельсиновий сік, цукор, мед і яйце, додати до цієї маси подрібнений імбир і всі інші інгредієнти. Замішати. Із тіста формувати кулю і відправляти її на півгодини/годину у холодильник. Розкачати тісто завтовшки у 3-4 мм. Фігурними виїмками для тіста вирізати печиво і відправити його у попередньо розігріту до 200 градусів духовку на 5 хвилин.

Імбире печиво, Фото: lifestyle.segodnya.ua

Імбире печиво, Фото: lifestyle.segodnya.ua

Запечені яблука із медом і горіхами

Інгредієнти: 6 шт. яблук, 6 ст. л. ізюму, 6 ст. л, волоських горіхів, 1,50 ч.л. меленої кориці та 0,5 склянки кленового сиропу. Спосіб приготування: помити яблука та обсушути. Вирізати серцевину і викласти у форму, призначену для запікання. Духовку розігріти до 170 °С. Ізюм змішати із горіхами і корицею. Наповнити підготовлені яблука цією сумішшю. Кленовий сироп розбавити водою і полити яблука. Запікати у розігрітій духовці впродовж 30 хвилин, періодично поливаючи кленовим соусом. 

Запечені яблука, Фото: volyn.com.ua

Запечені яблука, Фото: volyn.com.ua

Читайте також: Як у Львові святкуватимуть Різдво 2021, - ПРОГРАМА

Матеріал підготовлений за рецептами на сайті smachno.ua 

Фото на головній: pinterest.com

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #032.ua #Святвечір #рецепти #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Оголошення
live comments feed...