• Головна
  • На території княжого Звенигорода грабіжники знищили розкоп археологів
16:32, 21 грудня 2020 р.
Надійне джерело

На території княжого Звенигорода грабіжники знищили розкоп археологів

У ніч з суботи на неділю на території пам’ятки археології національного значення – городищі літописного міста Звенигород, що неподалік Львова, грабіжники знищили розкоп археологів.

Про це повідомили представники Рятівної археологічної служби. За попередніми даними, вандали здійснили грабіжницькі вкопи, з метою пошуку артефактів княжого міста і зруйнували рештки давніх споруд, які були підготовлені для фіксування. Що саме вдалося їм знайти, невідомо, але науковці шкодують за втратою історичної інформації та порушенням столітніх культурних нашарувань на розкопі.

Розкопки в Звенигороді, Фото Рятівної археологічної служби

Розкопки в Звенигороді, Фото Рятівної археологічної служби

Археологи просять поліцію здійснити швидке розслідування та притягнути винних до відповідальності.

У 2020 році стартували розкопки на території княжкого Звенигорода, який готують до перетворення на історико-культурний парк. "Древній Звенигород" мають намір реалізувати за кошти Європейського Союзу. І вперше за десятки років почали досліджувати дитинець - найдавнішу та найбільш укріплену частину княжої столиці.

"Попереду було найцікавіше: дослідження непорушеного шару XI -XII ст. Але сьогодні, прийшовши на розкоп, науковці побачили, що його просто знищили!", - розповіла керівниця Історико-культурного заповідника "Древній Звенигород" Наталя Войцещук. Дослідниця вже написала заяву у поліцію, на місце виїхала слідчо-оперативна група Пустомитівського відділу поліції ГУНП у Львівській області. Грабіжникам загрожує до 5 років ув'язнення за ст. 298 ККУ.

Працівники Рятівної археологічної служби та заповідника закликають усіх, хто має інформацію про можливих зловмисників, писати на пошту [email protected] або [email protected].

Читайте також: У Львові презентували 3D-модель Звенигорода періоду XI-XIІI ст., — ВІДЕО, ВІЗУЛІЗАЦІЯ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини Львова #львівські новини #новини Львівщини #Звенигород #археологи #історія #княже місто #вандали #грабіжники
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,44
41,49
EUR
45,43
45,48
PLN
10,57
10,60
Оголошення
live comments feed...