• Головна
  • Маковія 2020: що потрібно знати про Медовий Спас та Успенський піст
20:06, 13 серпня 2020 р.
Надійне джерело

Маковія 2020: що потрібно знати про Медовий Спас та Успенський піст

Фото умовне / з відкритих джерел

Фото умовне / з відкритих джерел

У п'ятницю, 14 серпня, віряни відзначають Маковія 2020. Церковне свято у народі відоме як Медовий Спас. Цього дня також розпочинається Успенський піст, який триватиме впродовж двох тижнів.

У коментарі кореспондентці 032.ua настоятель Успенської церкви Львова отець Ігор Бурмило детальніше розповів про свято Маковія. За його словами, воно відноситься до Старого Заповіту. Події, які відображає свято мучеників Маковея, відбувалися у 166 році та до Різдва Христового.

Про історію свята 

Отець Ігор зазначає, що у той час нещастя спало на ізраїльтян перед народженням Ісуса Христа. Сирійський цар Антіох Епіфан насаджував своїм підданим грецьку віру. Мучениками у час цього переслідування були праведний Елеазар, Соломонія та її семеро синів. Вони не піддавалися новим віянням та не слухали правителя, тому їх взяли на муки. Спочатку помер старець Елеазар. Далі вбивали по одному синів Соломонії на її очах. Коли мати побачила смерть останнього хлопця, звернулася Бога, щоб надав їм змогу не зрадити віру та померла з розп'яттям. Відтоді і пішла історія про мучеників Маковея. 

Про традиції та що потрібно освячувати на Маковія 

Як розповідає настоятель, у нас це свято сполучається із подіями у Константинополі. Зокрема, коли виносили хрест та обносили вулицями, щоб освятити місто. У цей час завжди лютували епідемії. У честь того зараз виносять із церкви хрест, прикрашений квітами. Люди приходять та поклоняються йому. Наразі це актуально у зв'язку із спалахом коронавірусної інфекції.  

У храмах цього дня освячується вода. Традиційно  люди приносять на освячення і зілля. Можна брати ті рослини, які милують око, які дозрівають на нашій території у той час. Зокрема, мак, адже у цей період з'являються макові зернятка. На Маковія освячують і мед, тому що він вже саме готовий та його можна розливати у бочки. У зв'язку із цим, з'явилася назва Медовий Спас. 

Отець Ігор наголошує, що у це свято насамперед варто відвідати храм та помолитися. Варто зробити добрі діла, провідати хворих, допомогти тим, хто у біді. 

Про Успенський піст

Із 14 серпня розпочинається Успенський піст, який триває до 28 серпня. Отець зазначає, що він по своїй силі прирівнюється до Великого Посту. Впродовж цього періоду варто утриматися від м'яса та молочних продуктів. Середа та п'ятниця - є найважливішими днями посту.

"Дотримуватися його рекомендовано людям, які мають хороше самопочуття. Можна відмовитися від тих продуктів, що не є необхідністю. Це для того, щоб ми могли відчути себе свідомими людьми та принести жертву, вдячність. Однак, не варто постити хворим, старшим людям, дітям, вагітним жінкам та людям, які тяжко працюють", - додає отець Ігор. 

Зазначимо, журналістка 032.ua дізналася, скільки цьогоріч коштують букети до Маковія у Львові. Зокрема, у залежності від їх наповнення, ціни на них варіюються.

Фото: букет на Маковія / 032.ua

Фото: букет на Маковія / 032.ua

Читайте також: У Львові тимчасово змінять маршрут трамваїв №1 та №2: як їздитимуть

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #032.ua #Маковія #Медовий_Спас #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,33
41,37
EUR
45,80
45,83
PLN
10,68
10,70
Оголошення
live comments feed...