• Головна
  • На місці "Кульбаби" облаштують сухий фонтан: коли стартує реконструкція
18:23, 13 травня 2020 р.
Надійне джерело

На місці "Кульбаби" облаштують сухий фонтан: коли стартує реконструкція

Фото: 032.ua, на головній і в тексті - Роман Балук/ЛМР

Фото: 032.ua, на головній і в тексті - Роман Балук/ЛМР

До 17 травня у центрі Львова на площі Галицькій планують розпочати ремонтні роботи на місці фонтану "Кульбаба". Замість радянської скульптури тут мають зробити "сухий" фонтан.

Як повідомили у пресслужбі Львівської міськради, виявлені  археологічні знахідки — мури давнього храму, ознакують в мощенні та встановлять мініатюрний макет храму з інформацією про нього. Сухий фонтан буде піднятий на 40 см вгору. Завершити реконструкцію планують за 4 місяці, орієнтовно до кінця вересня.

Роботи над фонтаном та оновленим громадським простором розпочали на площі Галицькій ще торік, але призупинили через знайдені залишки храму. Загальна вартість проєкту становить 4,5 мільйони гривень. Виконавець робіт — ПП "Патронат".

За словами голови Галицької районної адміністрації Андрія Зозулі, дерева на площі планують залишити, якщо вони будуть в доброму стані та не заважатимуть реалізації проєкту. Посадовець додав, що попередня скульптура "Кульбаба" не підлягає реставрації. Відтак, її передадуть в музей "Територія терору" для експонування.

Нагадаємо, 1880 року на місці фонтану "Кульбаба" була криниця зі скульптурою Світезянки - німфи з озера Світязь за твором Адама Міцкевича. Героїню балади виготовив польський скульптор Тадеуш Блотніцький, але вона була втрачена після Другої світової війни. Відому львів'янам квітку кульбаби створив український художник Олег Микита, композицію встановили після 1970 року. Торік у Львові розгорівся цілий скандал, пов'язаний з демонтажем фонтану: частина львів'ян вимагала зберегти "Кульбабу", інша - відновити "Світезянку", а ще частина була б не проти збереження мурів давнього храму.

Читайте також: Як виглядає Львів на третьому місяці карантину, - ФОТО

Джерело: Львівська міська рада

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини Львова #фонтан Кульбаба #Світезянка #сухий фонтан #простір на Галицькій
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,52
41,58
EUR
46,02
46,10
PLN
10,70
10,74
Оголошення
live comments feed...